PsychologyNow Team

Έξι Ερωτήσεις που Μπορείτε να Κάνετε στον Ψυχολόγο σας

Έξι Ερωτήσεις που Μπορείτε να Κάνετε στον Ψυχολόγο σας

PsychologyNow Team

Η εύρεση του σωστού ψυχολόγου μπορεί να περιλαμβάνει σχεδόν τόση ενέργεια και χρόνο, όσο η εύρεση του/της σωστού συζύγου.


Mέσα στο γραφείο ενός ψυχόλογου, καταθέτετε την ψυχή σας, προσπαθώντας να επιλύσετε δύσκολα θέματα που έχουν καθορίσει μέχρι τώρα τη ζωή σας και σίγουρα επιθυμείτε να βρείτε υποστήριξη, ενίσχυση και βοήθεια μέσα από αυτή την προσπάθεια που κάνετε. Αν δεν ξέρετε τι ψάχνετε, το σημαντικό έργο της θεραπείας μπορεί να καθυστερήσει για μήνες ή χρόνια. Ο Ψυχολόγος Ryan Howes, δίνει ορισμένες κατευθύνσεις και εντοπίζει τις σωστές ερωτήσεις που μπορεί να κάνετε ως θεραπευόμενος, έτσι ώστε να μην έχετε κάνει αρχικά εσφαλμένη επιλογή.

Η εύρεση του σωστού ψυχολόγου μπορεί να περιλαμβάνει σχεδόν τόση ενέργεια και χρόνο, όσο η εύρεση του/της σωστού συζύγου. Mέσα στο γραφείο ενός ψυχόλογου, καταθέτετε την ψυχή σας, προσπαθώντας να επιλύσετε δύσκολα θέματα που έχουν καθορίσει μέχρι τώρα τη ζωή σας και σίγουρα επιθυμείτε να βρείτε υποστήριξη, ενίσχυση και βοήθεια μέσα από αυτή την προσπάθεια που κάνετε. Αν δεν ξέρετε τι ψάχνετε, το σημαντικό έργο της θεραπείας μπορεί να καθυστερήσει για μήνες ή χρόνια. Ο Ψυχολόγος Ryan Howes, δίνει ορισμένες κατευθύνσεις και εντοπίζει τις σωστές ερωτήσεις που μπορεί να κάνετε ως θεραπευόμενος, έτσι ώστε να μην έχετε κάνει αρχικά εσφαλμένη επιλογή.

«Οι ψυχολόγοι είναι πρόθυμοι να σας μιλήσουν για πράγματα που δεν σχετίζονται άμεσα με την ερώτησή σας για το αν μπορούν να σας βοηθήσουν στο πρόβλημά σας», εξηγεί ο Howes. «Μπορούν να σας πουν σε ποιά σχολή πήγαν, που εκπαιδεύτηκαν, ποιες είναι οι προσεγγίσεις τους, που εξειδικεύθηκαν και ούτω καθεξής». Αντί να ζητήσετε το βιογραφικό τους, ο ίδιος συνιστά να κάνετε αυτές τις έξι ερωτήσεις και εξηγεί το γιατί.

1. Το πρόβλημά μου είναι _______. Πώς θα προχωρήσετε στην εφαρμογή ενός θεραπευτικού σχεδίου για αυτό;

Αυτή η ερώτηση είναι αρκετά απλή. Φυσικά, πρέπει να γνωρίζετε ποιο είναι το πρόβλημά σας, αλλά ακόμη και η περιγραφή των συμπτωμάτων, είναι βοηθητική. «Τα προβλήματά μου είναι αϋπνία, ανησυχία και ξεσπάσματα θυμού. Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό;» Ας ελπίσουμε ότι η απάντηση του ψυχολόγου είτε θα συντονιστεί με το σχέδιό σας ή θα σας κάνει ιδιαίτερο νόημα, έτσι ώστε να είστε πρόθυμοι να υιοθετήσετε ένα νέο σχέδιο, το δικό του. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι ψυχολόγοι να είναι σε θέση να περιγράψουν τη διαδικασία, με έναν τρόπο που να μπορείτε να την καταλάβετε. Αν παρουσιάζουν μια φανταχτερή, πολύπλοκη προσέγγιση, γεμάτη με ιδιόμορφες ορολογίες που τη νιώθετε υπερβολική για εσάς, ίσως να νιώσετε την ίδια σύγχυση όταν ξεκινήσετε θεραπεία με αυτούς.

2. Κάποιοι ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν άμεσα το πρόβλημα, ενώ άλλοι θέλουν να επικεντρώνονται στο βαθύτερο ζήτημα. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση;

Πολλές θεραπείες που βασίζονται στη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (ΓΣΘ), επικεντρώνονται στα άμεση συμπτώματα, ενώ βαθύτερες, ψυχοδυναμικές θεραπείες επικεντρώνονται στα βασικά αίτια του προβλήματος. Η προτιμώμενη απάντηση εξαρτάται από τις ανάγκες σας: αν χρειάζεστε γρήγορη, άμεση ανακούφιση, θα κλίνετε προς τη ΓΣΘ, αλλά αν είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να φτάσετε σε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σας και των προβλημάτων που σας παρουσιάζονται, οι ψυχοδυναμικές θεωρίες είναι μάλλον περισσότερο του ύφους σας. Και πάλι, το κλειδί εδώ είναι η ικανότητα του ψυχολόγου να επικοινωνεί με σαφήνεια την προσέγγισή του, ακόμα και αν λένε ότι συνδυάζουν διάφορες προσεγγίσεις.

3. Έχετε την τάση να οδηγείτε τη συνεδρία ή να δουλεύουμε τα θέματα που φέρνω εγώ;

Μια άλλη βασική διάκριση είναι κατά πόσον ένας ψυχολόγος οδηγεί άμεσα τη συνεδρία ή έμμεσα. Μερικοί ψυχολόγοι έχουν μια ατζέντα για τη συνεδρία σας πριν καθίσετε: Το παιχνίδι έχει στηθεί και εσείς είστε ένας επιβάτης σε αυτό το ταξίδι. Άλλοι ψυχολόγοι περιμένουν να καθορίσετε εσείς την ατζέντα, είτε με ένα προκαθορισμένο θέμα ή με ό,τι σας έρχεται στο μυαλό να πείτε όταν κάθεστε. Και πάλι, αυτό είναι ένα θέμα του προσωπικού σας στυλ: η καθοδήγηση έχει νόημα σε ορισμένους, ενώ η μη καθοδήγηση απευθύνεται σε άλλους.

4. Τι ρόλο παίζει η σχέση μας στη δουλειά μας;

Μερικοί ψυχολόγοι βλέπουν τη θεραπεία ως εργαστήριο: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον έξω κόσμο θα εμφανιστούν και μεταξύ σας και αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να γίνει σημαντική πρόοδος. Για άλλους, η θεραπεία είναι περισσότερο μια αίθουσα διαλέξεων, ένα μέρος όπου μπορείτε να μάθετε δεξιότητες και συμβουλές για να τις εφαρμόσετε εκτός της συνεδρίας. Είναι καλό για σας να γνωρίζετε τι από τα δύο θα επιλέξετε. Αν θέλετε να μάθετε να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους και θέλετε να εξασκηθείτε πάνω σε αυτό με τον ψυχολόγο σας, θα θέλετε η θεραπεία να είναι ένα εργαστήριο. Αν θέλετε συμβουλές για τη διαχείριση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής σας και θέλετε απλώς η θεραπεία να είναι ένας πόρος για πληροφορίες και ασκήσεις, θα επιλέξετε τη διάλεξη.

5. Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία ως ψυχολόγος;

Δεν υπάρχουν πολλοί θεραπευόμενοι που κάνουν αυτήν την ερώτηση, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε. Με την ερώτηση αυτή, καλούν τον ψυχολόγο να κάνει μια ειλικρινή αξιολόγηση των ισχυρότερων χαρακτηριστικών του και την ίδια στιγμή, τους ζητούν να επισημάνουν αυτά που πιστεύουν ως σημαντικά γνωρίσματα ενός ψυχολόγου. Εάν απαντήσουν «η ικανότητά μου να αποκτώ φήμη και επιτυχία», τότε ξέρετε καλά τι παίρνετε.

6. Έχετε κάνει ποτέ ο ίδιος ψυχοθεραπεία;

Αυτή μπορεί να είναι μια προαιρετική ερώτηση για τους πιο τολμηρούς, αλλά νομίζω ότι είναι έγκυρη και σημαντική. Είναι απαραίτητο για ένα ψυχολόγο να έχει δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό του χρόνου στη δική του ψυχοθεραπεία. Στην πραγματικότητα, ως ψυχολόγος και εγώ, έχω την πρόθεση να παραμείνω στη θεραπεία όσο συνεχίζω να βλέπω τους δικούς μου πελάτες. Γιατί; Επειδή μου θυμίζει πως είναι να βρίσκεσαι στην άλλη πλευρά του καναπέ, γιατί με βοηθάει να διακρίνω τις δυσκολίες μου ανάμεσα στις δυσκολίες των θεραπευόμενων, διότι διαμορφώνει μια διαδικασία σταθερής ενδοσκόπησης κατα τη διάρκεια της ζωής και γιατί μπορώ να μάθω πράγματα από το δικό μου ψυχολόγο που μπορεί να βοηθήσουν τους πελάτες μου. Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε λεπτομέρειες - ή ονόματα και ημερομηνίες - αλλά νομίζω ότι το να ρωτήσετε εάν ένας ψυχολόγος έχει κάνει ψυχοθεραπεία, είναι μια θεμιτή ερώτηση.

Αλλά η δουλειά σας δεν τελειώνει εκεί. Ο Howes πιστεύει ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις στον εαυτό σας, όπως:

  • Σε πόσο χρονικό διάστημα νιώσατε ήρεμος αφού μιλήσατε με τον ψυχολόγο;
  • Μήπως νιώσατε πίεση να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας ή ήσασταν σε θέση να προχωρήσετε με το δικό σας ρυθμό;
  • Μήπως ο ψυχολόγος φαινόταν να «καταλαβαίνει» τις ερωτήσεις σας ή έκανε παρερμηνεύσεις ή χρειάστηκε να ζητήσει διευκρινίσεις για αρκετές από αυτές;
  • Νιώσατε ότι η συζήτηση κύλησε ομαλά ή ήταν άβολη και αμήχανη;
  • Καταλάβετε την απάντηση που σας έδωσε ή ήταν γεμάτη με τεχνική ορολογία ή ασαφείς δηλώσεις;
  • Σκεφτείτε το βαθύτερο, πιο σκοτεινό μυστικό σας: θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας να το λέει σε αυτόν τον άνθρωπο;

«Τα αποτελέσματα πολλών μελετών δείχνουν ότι η επιτυχία της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από την ποιότητα της σχέσης μεταξύ του ψυχολόγου και του θεραπευόμενου», εξηγεί ο Howes. «Ορισμένες φορές, νιώθεις πολύ καλύτερα να δεις ένα μεταπτυχιακό φοιτητή που μπορείς να συνδεθείς πιο άνετα μαζί του παρά έναν μεγάλο σε ηλικία ψυχολόγο και συγγραφέα, με τον οποίο νιώθεις ότι δε μπορεί να σε καταλάβει».

Όπως και να έχει, πέρα από τις ερωτήσεις που θα κάνετε ή τις απαντήσεις που θα λάβετε, η ψυχοθεραπεία, είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση που βασίζεται στην ποιότητα της θεραπευτικής σχέσης και στα συναισθήματα ασφάλειας και οικειότητας που θα σας δημιουργηθούν στην πορεία της θεραπευτικής διεργασίας. ‘Αλλωστε αυτό που και ο ίδιος ο Howes συμβουλεύει τους ανθρώπους να κάνουν τελικά είναι, να ακολουθήσουν το ένστικτό τους.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: everydayhealth.com
Συγγραφέας: Therese Borchard
Aπόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...