PsychologyNow Team

Mετατρέψτε το Άγχος σε Σύμμαχό σας

Mετατρέψτε το Άγχος σε Σύμμαχό σας

PsychologyNow Team

Η Άλισον Μπρουκς, είναι μία συνάδελφός μου στο Harvard Business School, η οποία συμβαίνει να είναι επίσης και μια ταλαντούχα τραγουδίστρια. Έχει εκατοντάδες ώρες σκηνικής παρουσίας και ο αέρας της στη σκηνή είναι αξιοζήλευτος. Τόσο ως καλλιτέχνιδα όσο και ως ψυχολόγος, η Μπρουκς εκτιμά ότι αυτού του είδους η στάση μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο στην αυτοπεποίθηση και στην ανάληψη ηγετικών ρόλων αλλά και πόσοι από εμάς αγωνίζονται για να τη βρούμε, όταν καλούμαστε να μιλήσουμε ή να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας μπροστά σε άλλους ανθρώπους.


Η Άλισον Μπρουκς, είναι μία συνάδελφός μου στο Harvard Business School, η οποία συμβαίνει να είναι επίσης και μια ταλαντούχα τραγουδίστρια. Έχει εκατοντάδες ώρες σκηνικής παρουσίας και ο αέρας της στη σκηνή είναι αξιοζήλευτος. Τόσο ως καλλιτέχνιδα όσο και ως ψυχολόγος, η Μπρουκς εκτιμά ότι αυτού του είδους η στάση μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο στην αυτοπεποίθηση και στην ανάληψη ηγετικών ρόλων αλλά και πόσοι από εμάς αγωνίζονται για να τη βρούμε, όταν καλούμαστε να μιλήσουμε ή να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας μπροστά σε άλλους ανθρώπους.

Έτσι, η ίδια έθεσε ως στόχο να βρεί μερικές απλές αλλαγές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το άγχος των επιδόσεων τους.

Γιατί να μην ηρεμήσετε

Όπως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε, το τρακ πριν την εκτέλεση μία πράξης μπορεί να γίνει αισθητό σαν μια παραλυτική υπερβολική δόση άγχους. Και τι μας λένε οι άνθρωποι να κάνουμε όταν έχουμε άγχος; Μας λένε, πάντα με καλές προθέσεις, να ηρεμήσουμε. Όπως αποδεικνύεται, αυτό  θα μπορούσε ίσως να είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούν να μας πουν.

Βλέπετε, το άγχος είναι αυτό που οι ψυχολόγοι περιγράφουν ως μία υψηλής διέγερσης συγκίνηση. Όταν έχουμε άγχος, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αυξημένης, φυσιολογικής όμως, επαγρύπνησης. Είμαστε σε υπερ-εγρήγορση. Οι καρδιακοί ρυθμοί αυξάνονται, ιδρώνουμε, η κορτιζόλη μπορεί να φτάσει στα άκρα και όλες αυτές οι αντιδράσεις ελέγχονται αυτόματα από το νευρικό μας σύστημα. Και είναι σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους ανθρώπους να σταματήσουν αυτού του είδους την αυτόματη διέγερση και να την αποκλιμακώσουν απότομα.

Όχι μόνο δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε, αλλά όταν κάποιος μας λέει να ηρεμήσουμε, μας θυμίζει επίσης ότι δεν ήμαστε καθόλου ήρεμοι, κάτι το οποίο τροφοδοτεί το άγχος μας ακόμη περισσότερο.

Αλλά υπάρχει και άλλο ένα υψηλής διέγερσης συναίσθημα που δεν είναι τόσο αρνητικό. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά θετικό: ο ενθουσιασμός. Η Μπρουκς προέβλεψε ότι μπορεί να μην είμαστε σε θέση να εξαφανίσουμε τη διέγερση, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τον τρόπο που την ερμηνεύουμε. Έτσι, αντί να προσπαθούμε μάταια να αλλάξουμε το επίπεδο διέγερσης των συναισθηματικών καταστάσεων μας από υψηλό σε χαμηλό, γιατί να μην προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε από αρνητικό σε θετικό; Από το άγχος, στον ενθουσιασμό;

Για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα της πρόβλεψής της, η Μπρουκς πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων, θέτοντας τα υποκείμενα της έρευνας σε διάφορες καταστάσεις που προκαλούν άγχος: ένα διαγωνισμό τραγουδιού (στον οποίον τραγούδησαν το “Don’t Stop Believin'' των Journey), ένα διαγωνισμό δημόσιας ομιλίας και μία δύσκολη εξετάση μαθηματικών. Σε κάθε πείραμα, τα άτομα χωρίστηκαν και έπρεπε να πουν στον εαυτό τους ένα από τα τρία πράγματα πριν την εκτέλεση των ασκήσεων:

(1) να διατηρήσω την ηρεμία μου

(2) να ενθουσιαστώ

(3) τίποτα.

Και στις τρεις ασκήσεις, το τραγούδι, την ομιλία και τα μαθηματικά, τα άτομα που μπόρεσαν άμεσα να μετατρέψουν το άγχος τους, σε ενθουσιασμό, είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους άλλους.

Ενθουσιαστείτε!

Όταν είστε ενθουσιασμένοι, εξήγησε αργότερα η Μπρουκς, «δημιουργείτε μία ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας, έτσι ώστε να σκεφτείτε όλα τα καλά πράγματα που μπορείτε να πετύχετε. Είναι πιο πιθανό να πάρετε αποφάσεις και να αναλάβετε δράσεις που θα κάνουν [τα καλά αποτελέσματα] πιο πιθανό να συμβούν».

Η ίδια υποστηρίζει ότι «παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε μελετήσει αυτό το φαινόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποψιάζομαι ότι λέγοντας ‘είμαι ενθουσιασμένος’ ή όταν κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ‘ενθουσιαστείτε’ πριν από κάθε αγχωτική εκτέλεση μίας πράξης, δεν έχει φθίνουσα οριακή απόδοση, δηλαδή, δεν καθίσταται κατ’ ανάγκη λιγότερο αποτελεσματική με την πάροδο του χρόνου».

«Αντιθέτως», συνέχισε η Μπρουκς, «τα θετικά αποτελέσματα είναι πιο πιθανό να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο μετατρέπετε το άγχος σας σε ενθουσιασμό, τόσο πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι θα μπορέσετε να γίνετε». Με το να εστιάζετε σε κάθε νέα στιγμή μπροστά σας, αντί για το αποτέλεσμα των επιδόσεων, σιγά-σιγά και σταδιακά ωθείτε τον εαυτό σας να γίνει μία πιο τολμηρή, πιο αυθεντική, πιο αποτελεσματική εκδοχή του εαυτού σας.

Η Μπρουκς βρήκε προσωπικά χρήσιμη αυτή τη προσέγγιση: «Η μετατροπή του άγχους σε ενθουσιασμό με βοήθησε με το τραγούδι και στο να παίζω μουσική μπροστά σε κοινό, να παρουσιάζω την έρευνά μου, να υποστηρίζω τις επιχειρηματικές ιδέες μου, να διδάσκω προπτυχιακούς φοιτητές, MBA και executive φοιτητές και στην αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους μου κάθε μέρα». Όταν ένας ψυχολόγος είναι πραγματικά σε θέση να χρησιμοποιήσει την έρευνά του στη δική του ζωή, ξέρετε ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο!

Μεταβολίζοντας την έννοια του συναισθήματος που βιώνουμε και ωθώντας τον εαυτό μας από το άγχος στον ενθουσιασμό, μετατοπίζουμε το ψυχολογικό προσανατολισμό μας, αξιοποιούμε τους γνωστικούς και φυσιολογικούς πόρους που χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε υπό πίεση και μετατρέπουμε αποτελεσματικά το άγχος μας για όποια πράξη, σε μία ευχάριστη και αποτελεσματική για εμάς συνθήκη.

Δείτε σε αυτό το video πώς μπορείτε να κάνετε το άγχος, φίλο σας.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: fastcompany.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...