Θεοφανία Πινιρτζή

Ο δρόμος των Δακρύων στο ψυχικό τραύμα στην θεραπεία

Ο δρόμος των Δακρύων στο ψυχικό τραύμα στην θεραπεία

Θεοφανία Πινιρτζή
γυναικεία μάτια που κλαίνε με δάκρυα

Όταν φοβάσαι είναι καλό σημάδι... Θυμήσου οδεύεις προς την σωστή κατεύθυνση. Πάρε βαθιά ανάσα και προχώρα με τον θεραπευτή στο στόχο σου. Η περηφάνια και η ευχαρίστηση που θα νοιώσεις για τον εαυτό σου δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο.


Η συχνότητα που κλαίμε είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις συνθήκες που βιώνουμε. Κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν συνειδητά οτιδήποτε μπορεί να τους φέρει στην επιφάνεια την δική τους θλίψη ή εναγωνίως κάποιοι άλλοι ανάμεσα μας ψάχνουν καταστάσεις που θα τους κάνουν να κλάψουν για να μπορέσουν να αποσυμφορήσουν ένα καταπιεσμένο συναίσθημα όπως ταινίες και μουσική. 

Ποιοι είναι οι πιο συνήθεις λόγοι που πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα ;

Έχουμε την ανάγκη να κλάψουμε όταν βιώνουμε έντονα την απουσία της ελπίδας, η ματαίωση πως οι πράξεις μας ή η ζωή μας δεν προσφέρει τα αναμενόμενα μας αδειάζει συναισθηματικά. Τα δάκρυα εξ’ ορισμού είναι ένα κοινωνικό ερέθισμα που το πράττουμε διότι θέλουμε να επικοινωνήσουμε την ανάγκη μας για βοήθεια και υποστήριξη. Οι συνθήκες που βιώνουμε μπορεί να εμπεριέχουν κάποια σύγκρουση ανεξάρτητης προελεύσεως (εσωτερική ή εξωτερική), απόρριψη, επικριτικότητα και υποβόσκουσες μικρές αλλά μεγάλες αποτυχίες. Το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργούμε με την έκφραση των συναισθημάτων μας.

Κάθε φορά που μας βρίσκει η συγκίνηση όλο το σύστημα ψυχής και σώματος μετέχει ολοκληρωτικά. Είναι μια ενέργεια που κινείται μέσα μας και αναζητά δρόμο να εκφραστεί. Έχεις παρατηρήσει πόσο δύσκολο είναι να κρύψεις την συγκίνηση σου; Ίσως μπορείς να κρύψεις την απογοήτευση ή την ζήλεια .. πάραυτα όταν κάτι σε συγκινεί δεν είναι εύκολο να προσποιηθείς. Αποδεικνύει έμπρακτα πως υπάρχει ένας αστείρευτος κόσμος μέσα σου που δεν γνωρίζεις.

Τι να περιμένεις από την θεραπεία

Καθώς επεξεργάζεσαι με τον θεραπευτή σου μία τραυματική εμπειρία γρήγορα θα αντιληφθείς ότι είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσεις. Εφόσον ο θεραπευτής/τριά σου γνωρίζει πως το τραύμα δουλεύει θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει με ασφάλεια. Το τραύμα θα αποκτήσει δύο πτυχές.. η επεξεργασία του ίδιου του τραύματος καθώς και η επανένωση σου με τον κόσμο γύρω μέσα από μια νέα οπτική γωνία σε γνωσιακό, συναισθηματικό και υπαρξιακό επίπεδο.

Αυτά που μας συμβαίνουν στην ζωή στην παιδική μας ηλικία μπορούν να καθρεπτιστούν και να ξεδιπλωθούν στην ζωή ανεξέλεγκτα μέσα από τα νοήματα που βαθιά έχουμε αποδώσει σε αυτό που μας συνέβη.

Ξεκίνα από την αρχή. Βρες τον κατάλληλο θεραπευτή για σένα βάσει προσεγγίσεως αλλά και ψυχικής ένωσης που είναι σημαντικό να νοιώθεις μαζί του/της.

Το τραύμα ξεδιπλώνεται και αντιμετωπίζεται μέσα σε μια περίοδο ασφάλειας και σταθερότητας που μπορείς να νοιώσεις μέσα στην θεραπεία. Ο βασικός στόχος του κάθε θεραπευτή είναι να σε κάνει να νοιώσεις ασφάλεια κατά την διάρκεια των συνεδριών. Εάν αυτή η αναζήτηση ξεκινήσει πρώιμα χωρίς να έχει χτιστεί η θεραπευτική σας σχέση ή δεν είσαι έτοιμος/η τότε είναι πιθανό να ξανατραυματιστείς εφόσον δεν είσαι έτοιμος/η να το αντιμετωπίσεις κι αυτό είναι ακριβώς το ανάποδο από αυτό που αναζητάς.  

Την στιγμή που αναπτύξετε το αίσθημα της ασφάλειας, τότε υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που μπορούν να δουλέψουν για σένα θετικά. Αν προτιμάς την αμεσότητα , ονομάτισε το, δώσε χώρο να υπάρξει και ξεκινήστε μαζί το ταξίδι της επούλωσης. Αν όχι, δεν πειράζει μαζί θα βρείτε τον κατάλληλο τρόπο και επικοινωνία που χρειάζεσαι για να το βιώσεις και να δώσετε νέο νόημα στην εμπειρία.

Η περίοδος της επανένωσης με την κόσμο σου με αγάπη θα γίνει εφόσον οραματιστείς το μέλλον σου χωρίς αυτή η εμπειρία να καθορίζει τη ζωή σου. Πως θα είναι; Πως θα είσαι εσύ; Πετάς το βάρος από πάνω σου, αντιμετωπίζεις το συναίσθημα της απώλειας και στην συνέχεια βρίσκετε μαζί τις πιο ωραίες εκδοχές για να γεμίσει εποικοδομητικά το υπαρξιακό κενό που σκοπίμως δημιουργήθηκε.

Όταν φοβάσαι είναι καλό σημάδι... Θυμήσου οδεύεις προς την σωστή κατεύθυνση. Πάρε βαθιά ανάσα, και προχώρα με τον θεραπευτή στο στόχο σου. Η περηφάνια και η ευχαρίστηση που θα νοιώσεις για τον εαυτό σου δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...