PsychologyNow Team

Η επιλογή θεραπευτικής προσέγγισης είναι σημαντική αλλά η θεραπευτική σχέση είναι κρίσιμη.

Η επιλογή θεραπευτικής προσέγγισης είναι σημαντική αλλά η θεραπευτική σχέση είναι κρίσιμη.

PsychologyNow Team

Σε αντίθεση με τη συνταγογραφημένη αντιμετώπιση της νόσου, η ψυχοθεραπεία είναι μια εμπειρία που απαιτεί οικειότητα. Θα σας ζητηθεί να ανοίξετε τον εαυτό σας σε κάποιον «άγνωστο» που θα ακούσει και θα συμπάσχει με το προσωπικό σας πόνο και τις αγωνίες σας. Αυτή η σύμπραξη με ένα άλλο πρόσωπο, προδιαθέτει μία απίστευτη οικειότητα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να βρείτε το σωστό πρόσωπο να συμπορευθείτε σε αυτό το ταξίδι.


Υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες δεν υποδηλώνουν μόνο το σωστό πρόσωπο, αλλά και τη σωστή θεραπεία. Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό για συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα κάποιων θεραπειών.

Υπάρχει όμως μια αυξανόμενη υποστήριξη προς έναν παράγοντα που βοηθά πραγματικά: η σχέση με τον πελάτη.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς που βρήκαν έναν θεραπευτή που ταίριαξαν. Αυτό το «κλικ» είναι που κάνει τη διαφορά στη θεραπεία και στη συνέχεια, στην αλλαγή της ζωής τους.

Τρεις θεραπευτικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στην πραγματικότητα αυτής της σχέσης.

Ανθρωπιστική θεραπεία

Η κατανόηση από τον άνθρωπο ότι βρίσκεται σε ένα ταξίδι με στόχο να φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων του. Η προσωποκεντρική θεραπεία, είναι ένα μέρος αυτής της προσέγγισης. Οι ανθρωπιστικοί ψυχολόγοι δεν επικεντρώνονται στο τι κάνουν λάθος οι άνθρωποι, αλλά επικεντρώνονται σε αυτό που είναι σωστό. Σε αυτή την προσέγγιση ο θεραπευτής δημιουργεί ένα χώρο όπου μπορεί ο πελάτης να αισθάνεται ασφαλής, να είναι άνετος και να επιτρέπεται να είναι αυθεντικός. Δεν υπάρχει καμία κρίση ή διαπόμπευση στη διαδικασία. Η άνευ όρων θετική οπτική είναι ο πυρήνας της ανθρωπιστικής θεραπείας. Η ανθρωπιστική προσέγγιση περιλαμβάνει τις ίδιες αξίες για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και θετικού περιβάλλοντος για τους πελάτες, ώστε να εξελιχθούν.

Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία

Ο ορισμός του Ίρβιν Γιάλομ για την υπαρξιακή ψυχοθεραπεία: μια δυναμική προσέγγιση στη θεραπεία που εστιάζει στις αγωνίες που συνδέονται με την ύπαρξη του ανθρώπου: ο θάνατος, η ελευθερία, η απομόνωση και η έλλειψη νοήματος. Κάποιος που είναι καταθλιπτικός μπορεί να στρέψει τις σκέψεις τους προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά η υπαρξιακή θεραπεία θα ζητήσει από το θεραπευόμενο να αναζητήσει την πηγή αυτών των αρνητικών σκέψεων, που ενδεχομένως σχετίζονται με τις τέσσερις ανησυχίες της ζωής.

Όπως είπε ο Rollo May, «Η υπαρξιακή θεραπεία είναι ριζικά διαφορετική. Οι στόχοι της είναι διαφορετικοί ... οι στόχοι δεν αφορούν σε μία απλή επιδιόρθωση, σε ένα κατευνασμό των συμπτωμάτων. Οι στόχοι που μπαίνουν, κάνουν το πρόσωπο να ανοιχτεί. Οι στόχοι μπαίνουν για να βοηθήσουν το άτομο να γίνει πιο ευαίσθητο στη ζωή, στην ομορφιά».

Υπαρξιακή ανθρωπιστική θεραπεία

Η θεραπεία εστιάζει στο εδώ και τώρα που ζουν οι άνθρωποι και όχι στο παρελθόν. Ό,τι είναι παρόν στο χώρο, είναι αντανάκλαση του τι ήταν πριν. Οι άνθρωποι δεν είναι απλά περιστατικά και οι εμπειρίες τους δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν.Το επίκεντρο της θεραπείας βρίσκεται στην οπτική των περιορισμών και των δυνατοτήτων ενός ατόμου που έχει στη ζωή του. Τα υπαρξιακά δεδομένα συνδυάζονται με την ενσυναίσθηση της άνευ όρων θετικής αποδοχής. Εσείς, ως ένας θεραπευόμενος θα αγκαλιαστείτε από τον θεραπευτή σε μια διαδικασία της εκμάθησης να χρησιμοποιήσετε τον καλύτερό σας εαυτό, για να ασχοληθείτε με τα δοσμένα στη ζωή.

Όλες αυτές οι προσεγγίσεις θεωρούν το θεραπευόμενο ως πηγή της δικής του θεραπείας και ο θεραπευτής βοηθά να αναδειχθεί αυτή η σοφία.

Η σχέση μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή βοηθά να βγάλει από μέσα σας αυτή τη σοφία. Για να βρείτε αυτό το «κλικ» με το θεραπευτή σας, είναι καλό να γνωρίσετε πρώτα το πιθανό θεραπευτή σας. Μερικές καλές ερωτήσεις θα ήταν: Ποιος είναι ο  θεραπευτικός προσανατολισμός τους; Πώς λειτουργούν με τους πελάτες; Ποιές θεωρούν ότι είναι οι πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της εργασίας τους με τους πελάτες; Οι περισσότεροι θεραπευτές παραθέτουν όλες αυτές τις πληροφορίες στις ιστοσελίδες τους.

Ακόμα και αν διάφορες προσεγγίσεις, επικεντρώνονται στις θεραπείες με βάση αποδεδειγμένα αποτελέσματα, το σημαντικό που χρειάζεται να σκεφτείτε πριν μπείτε σε θεραπευτική διεργασία είναι ότι η προσωπική αλλαγή στη θεραπεία εξακολουθεί να εξαρτάται από τον πελάτη. Η θεραπεία δεν είναι ένα μαγικό χάπι. Ακόμη και με εκτεταμένη έρευνα, δεν υπήρξε ένα οριστικό είδος της θεραπείας που θα κάνει για όλους. Μια θεραπεία μπορεί να είναι καλή για σας και μια άλλη μπορεί να είναι καλή για έναν φίλο σας.

Εξαρτάται ακόμα πολύ από εσάς, το θεραπευτή σας και το πιο σημαντικό: από τη μεταξύ σας σχέση.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: www.saybrook.edu

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...