PsychologyNow Team

Αναγνωρίζοντας την αίσθηση αδυναμίας μπροστά σε καταστάσεις της ζωής που δεν αλλάζουν

Αναγνωρίζοντας την αίσθηση αδυναμίας μπροστά σε καταστάσεις της ζωής που δεν αλλάζουν

PsychologyNow Team
γυναίκα που ετοιμάζεται να πέσει στη θάλασσα αναγνωρίζει την αίσθηση αδυναμίας της μπροστά σε καταστάσεις της ζωής της που δεν αλλάζουν

Τι μπορείτε να κάνετε όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε τον έλεγχο στη ζωή σας.


Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έρχονται στο γραφείο μου, θέλουν να αλλάξουν κάτι που τους ενοχλεί στη ζωή τους ή προσπαθούν να αισθάνονται καλύτερα με αυτό που τους έχει συμβεί πρόσφατα. Βιώνουν άγχος και αβεβαιότητα σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν, όπως ένα ζήτημα γονικής επιμέλειας ή το τι πρέπει να κάνουν μετά την αποφοίτησή τους. Ή είναι δυσαρεστημένοι με μια απόφαση που έχει ληφθεί γι' αυτούς (διαζύγιο, απολύσεις, ιατρικό θέμα).

Πολλές φορές, υπάρχουν βαθμοί ελευθερίας μέσα σε αυτό το δύσκολο περιστατικό. Ένα πρόσωπο μπορεί να προσπαθήσει να βελτιώσει μια σχέση, την εργασία ή την υγεία του. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε όταν μια κατάσταση ζωής συνεπάγεται ότι πρέπει να δουλέψουμε με κάτι που μας έχει συμβεί και δεν μπορεί να αλλάξει; Πώς η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους και να ευημερήσουν όταν έχει συμβεί κάτι στη ζωή τους που είναι εντελώς έξω από τον έλεγχό τους;

Μήπως έχετε ποτέ κολλήσει με μια κατάσταση που τη νιώθετε δυσφορική και η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Δυσκολία στην εργασία σας με έναν συνάδελφο ή προϊστάμενο
  • Ζητήματα γονιμότητας
  • Ο θάνατος κάποιου κοντινού προσώπου
  • Πτώχευση
  • Το τέλος μιας σχέσης
  • Απογοήτευση για τις αποφάσεις κάποιου σημαντικού ανθρώπου (παιδί, σύζυγος, φίλος κ.λπ.)

Οι άνθρωποι που φέρνουν τέτοια προβλήματα στην ψυχοθεραπεία, περιγράφουν ένα αίσθημα αδυναμίας και μία αίσθηση αδιεξόδου. Μπορούν να κάνουν μερικά μικρά βήματα σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ως επί το πλείστον αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο.

Θεωρώ ότι σε αυτές τις στιγμές, δεν είναι χρήσιμο να τους υπενθυμίσω όλα όσα έχουν στη ζωή τους. Κάποιος που θρηνεί το τέλος μιας σχέσης, είναι απίθανο να εκτιμήσει την υγεία του και κάποιος που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες στην καθημερινότητά του, συνήθως δεν μπορεί να χαρεί ότι τουλάχιστον αυτός ή αυτή έχει δουλειά.

Ένα ζευγάρι που αγωνίζεται να συλλάβει ένα παιδί, μπορεί να μην αισθάνεται τυχερό που "τουλάχιστον" έχει άλλα αγαθά. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα ισχυρό, απαραίτητο στοιχείο της ζωής που δυστυχώς δεν βοηθά αρχικά όσους αισθάνονται λύπη, ενοχή και θλίψη.


Διαβάστε σχετικά: Το φαινόμενο της επίκτητης αδυναμίας


Όταν πρέπει να ζήσουμε με μία κατάσταση που δεν αλλάζει, θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο να βρούμε διεξόδους για τα συναισθήματα που προκύπτουν από την αδυναμία ή την ταλαιπωρία μας. Υπάρχουν πολλές τακτικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με την ψυχοθεραπεία για να βοηθήσουμε κάποιον να διαχωρίσει τις σκέψεις για την κατάστασή του έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι γίνεται όμως με αυτόν τον ελεύθερο χρόνο, όπως στο ντους, στην οδήγηση ή αργά τη νύχτα όταν το σπίτι είναι ήσυχο, όταν τα συναισθήματα τρυπώνουν και είναι δύσκολο να τα αντέξετε;

Τότε χρειάζεται να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας αλλά και να τους δώσετε μία διέξοδο, κάπου να στραφούν... Ακόμα κι αν γράφετε το ίδιο πράγμα κάθε βράδυ για ένα μήνα σε ένα γνωστικό διάγραμμα σκέψης, είναι σημαντικό να εκτονώσετε την έκφρασή σας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να μοιάζει με ένα ημερολόγιο, μια βόλτα όπου επιτρέπετε στα ερεθίσματα που δέχεστε να γεμίσουν το χρόνο και το μυαλό σας, η γυμναστική ή μια δημιουργική έκφραση όπως η ζωγραφική, η κηπουρική ή η μαγειρική.

 

Αποδεχτείτε ότι, για τώρα, αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας σχετικά με την αμετάβλητη κατάσταση σας, θα είναι μαζί σας για λίγο, αλλά δεν χρειάζεται να σας παραλύσουν ή να σας βυθίσουν σε μία άβυσσο.

 

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που προσπαθούν να αποφύγουν τη θλίψη, σκέφτονται αυτό το βαρύ συναίσθημα ως κάτι που μπορεί να το βιώνουν για λίγες ώρες, αλλά δεν χρειάζεται να τους εμποδίσει από την υπόλοιπη ζωή τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό γίνεται ευκολότερο δεδομένου ότι καλωσορίζετε τα συναισθήματα που έρχονται και φεύγουν κατά κύματα. Όταν προκύψουν ξανά, μπορούν να είναι μαζί σας όλη την ημέρα.

Μπορείτε να εξοικειωθείτε με αυτό που αισθάνεστε και να είστε πιο συμπονετικοί με τον εαυτό σας. Θα δείτε ότι τα συναισθήματά σας δεν είναι τίποτα περισσότερο από συναισθηματικές καταστάσεις που έρχονται και φεύγουν καθ' όλη τη ζωή σας. Μπορείτε να τα υπομείνετε. Έχετε χτιστεί με ανθεκτικότητα για να τα διαχειριστείτε.

Βγάλτε ένα νόημα από την καθημερινή σας ρουτίνα που να σας δίνει δύναμη πάνω στην κατάστασή σας. Μπορεί να μην μπορείτε να αλλάξετε το αφεντικό σας, να γυρίσετε γρήγορα τις σελίδες του ημερολογίου σας προς τα εμπρός ή να ακυρώσετε κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει, αλλά έχετε τον έλεγχο του τρόπου σκέψης και της αίσθησης για αυτά τα πράγματα σήμερα. Αναλάβετε την ευθύνη μόνο για αυτά που μπορείτε.

Σκεφτείτε λύσεις για το τι θα μπορούσε να είναι μέρος της ημέρας σας, κάτι που νομίζετε ότι θα σας βοηθούσε να αισθανθείτε καλά. Ξεκινήστε με μικρά πράγματα, ορισμένα σίγουρα πράγματα που γνωρίζετε ότι σας φέρνουν τη χαρά. Ξεκινήστε το πρωινό σας με τον πιο θετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας αυτές τις ιδέες όσο μπορείτε.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας θεραπευτής

Αναζητήστε ψυχοθεραπεία για να βρείτε διέξοδο από αυτή την κατάσταση. Μπορεί να ακούγεται κάπως ουτοπικό αυτή τη στιγμή που το διαβάζετε όμως πολλοί άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια ενός ψυχολόγου για να κάνουν ειρήνη με την κατάστασή τους. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί μπορείτε να έχετε κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ιστορίας σας ή να σας βοηθήσει να κατανοήσετε το νόημα της επιμονής στα συναισθήματα που έχετε.

Τουλάχιστον, είναι μια μεγάλη ανακούφιση να έχετε ένα άλλο πρόσωπο στην ομάδα σας σε μια στιγμή που αισθάνεστε αδύναμοι. Όλοι χρειαζόμαστε κάποιον που πιστεύει στην ικανότητά μας να υπομείνουμε το αμετάβλητο και που μπορεί να μείνει δίπλα μας σε αυτό το δύσκολο ταξίδι.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: goodtherapy.org
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...