Η ενσυνείδητη υπνοθεραπεία, μια νέα θεραπεία που συνδυάζει την ενσυνειδητότητα με την υπνοθεραπεία, παρουσιάζει ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την ανακούφιση από το στρες, σύμφωνα με μια πιλοτική έρευνα.
Η ενσυνειδητότητα είναι ένα είδος διαλογισμού το οποίο περιλαμβάνει την εστίαση της προσοχής στην επίγνωση της τρέχουσας στιγμής. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους, ωστόσο χρειάζεται μήνες εκπαίδευσης και εξάσκησης, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η ύπνωση περιλαμβάνει την εστίαση της προσοχής, αλλά και τη χρήση διανοητικών εικόνων, χαλάρωσης και υποδείξεων για τη μείωση των συμπτωμάτων.
Οι παρεμβάσεις ύπνωσης έχουν συνήθως σύντομη διάρκεια και χρησιμοποιούνται στην κλινική πρακτική για την αντιμετώπιση του πόνου και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Η βασική προϋπόθεση της μελέτης είναι ότι η εφαρμογή της ύπνωσης για την επίτευξη στόχων ενσυνειδητότητας μπορεί να επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα, αναφέρουν οι ερευνητές.
Ο συνδυασμός της ενσυνειδητότητας και της υπνοθεραπείας σε μία συνεδρία, αποτελεί μια νέα παρέμβαση που μπορεί να είναι αντάξια ή ίσως και καλύτερη από τις υπάρχουσες θεραπείες, όντας αποτελεσματική μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο αγχωτική και πιο εύκολη στην εφαρμογή της, προσθέτουν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα βοηθητική επιλογή για τη θεραπεία του άγχους και τη μείωση του στρες.
Η θεραπεία μέσω της ενσυνειδητότητας ως μια σύντομη θεραπευτική παρέμβαση θα μπορούσε να γίνει ευρέως δημοφιλής και να καταστεί μια καινοτόμος θεραπεία μυαλού-σώματος, δηλώνουν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, ενώ από μόνη της η ενσυνειδητότητα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το άγχος και το στρες για κάποιους ανθρώπους, ωστόσο συνήθως παρέχεται σε οκτώ εβδομαδιαίες συνεδρίες, οι οποίες διαρκούν δύο ή περισσότερες ώρες έκαστη και μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ολοήμερο retreat, διάρκειας οκτώ ή περισσότερων ωρών.
Διαβάστε σχετικά: Διαχείριση άγχους: Απλές καθημερινές συμβουλές
Η διάρκεια της θεραπείας είναι μεγαλύτερη από 24 ώρες και αυτό μπορεί να δυσκολεύει κάποιους ασθενείς, τόσο οικονομικά όσο χρονικά. Επίσης, προηγούμενες έρευνες δεν έχουν δείξει ότι οι θεραπείες που βασίζονται στη ενσυνειδητότητα είναι περισσότερο αποτελεσματικές από την Γνωσιακή γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Μπέιλορ αξιολόγησε 42 άτομα που είχαν αναφέρει ότι βίωναν υψηλά επίπεδα στρες. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε παρέμβαση μέσω εβδομαδιαίων ατομικών συνεδριών, διάρκειας μίας ώρας κάθε εβδομάδα, οι οποίες περιλάμβαναν θεραπείες ύπνωσης και υποδείξεις για την ενδυνάμωση της ενσυνειδητότητας.
Στους συμμετέχοντες δόθηκαν επίσης ηχογραφήσεις αυτό-ύπνωσης, διάρκειας περίπου 20 λεπτών η καθεμία, οι οποίες περιλάμβαναν προτάσεις για εισαγωγή στην ύπνωση, χαλάρωση και μεγαλύτερη ενσυνειδητότητα.
Η δεύτερη ομάδα δεν συμμετείχε σε αυτή την παρέμβαση.
Το υλικό παρέμβασης επικεντρώθηκε στην επίγνωση της τρέχουσας στιγμής, στη μη κριτική επίγνωση των πέντε αισθήσεων, στη μη κριτική επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων, στην αυτό-ύπνωση, στην αυτό-συμπόνια και προς τους άλλους, στη συνειδητοποίηση των προσωπικών αξιών και τους νοήματος ζωής και στη μετάβαση στην εξάσκηση μακροπρόθεσμης ενσυνείδητης υπνοθεραπείας, αναφέρουν οι ερευνητές.
Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα η οποία είχε υποβληθεί στην ενσυνείδητη υπνοθεραπεία, ανέφερε σημαντική μείωση του στρες και σημαντική αύξηση της ενσυνειδητότητας. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τον αριθμό των συνεδριών, την ευκολία πρακτικής από το σπίτι και την ευκρίνεια του περιεχομένου, προσθέτουν. Ο μέσος συμμετέχων εξασκούταν σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ η συνολική ικανοποίηση από τη συγκεκριμένη παρέμβαση αξιολογήθηκε με 8,9 στα 10.
Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες οι οποίοι δεν υπεβλήθησαν στην συγκεκριμένη παρέμβαση δεν ανέφεραν σημαντική διαφορά των επιπέδων άγχους που είχαν πριν και μετά τη μελέτη.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διεξαγωγή μελλοντικών ερευνών με μια μεγαλύτερη ομάδα συμμετεχόντων, οι οποίες θα εφαρμόζουν την ενσυνείδητη υπνοθεραπεία για προβλήματα όπως άγχος, κατάθλιψη ή χρόνιο πόνο, θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές.
Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου – Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή