Φανή Τράικου

Πότε δεν πρέπει να διακόπτουμε την ψυχοθεραπεία μας

Πότε δεν πρέπει να διακόπτουμε την ψυχοθεραπεία μας

Φανή Τράικου
θεραπευόμενη κάνει ψυχοθεραπεία με έναν θεραπευτή
Image credit: Drazen Zigic / freepik.com

Δεν υπάρχει μία και μόνη σωστή απάντηση για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να διακόψει κανείς την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι καλό είναι να ληφθούν υπόψιν πριν την οριστική μας απόφαση να διακόψουμε άμεσα τη συνεργασία μας με τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια μας ή όχι.


Κατά καιρούς πολλοί από εμάς θα μπούμε στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, είτε για πρώτη φορά στη ζωή μας, είτε για δεύτερη, τρίτη ή και πολλοστή φορά, εφόσον στο παρελθόν έχουμε ξαναμπεί στην ίδια διαδικασία με τον/την ίδιο/α ψυχοθεραπευτή/τρια ή κάποιον άλλον.

Έστω λοιπόν ότι νιώθουμε κάποια στιγμή ότι θέλουμε να διακόψουμε τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας με τον/την τωρινό/ή μας ψυχοθεραπευτή/τρια, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το εάν κάνουμε καλά ή όχι, εάν είναι η σωστή στιγμή για κάτι τέτοιο ή εάν θα ΄πρεπε να περιμένουμε.

Καλώς ή κακώς δεν υπάρχει μία και μόνη σωστή απάντηση για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να διακόψει κανείς την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι καλό είναι να ληφθούν υπόψιν πριν την οριστική μας απόφαση να διακόψουμε άμεσα τη συνεργασία μας με τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια μας ή όχι.


Διαβάστε σχετικά: Διακοπή θεραπείας ή drop out


Μην διακόψετε την ψυχοθεραπεία εάν δεν είστε σίγουροι για τα παρακάτω:

- Είστε σίγουροι ότι τελείωσε; Εάν δεν μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι η ψυχοθεραπευτική διαδικασία έφτασε στο τέλος της, τότε μάλλον το τέλος δεν ήρθε ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε να κάνετε ακόμη δουλειά με τον εαυτό σας, πριν διακόψετε εντελώς.

- Εάν δεν έχετε ξεκάθαρη άποψη για την όλη διαδικασία: Σας βοηθάει ή όχι; Εάν ακόμη δεν έχετε καταλήξει για το εάν σας βοηθάει η όλη διαδικασία ή όχι, πρέπει να πάρετε την ευθύνη και να ρωτήσετε πρώτα τον εαυτό σας: Προσπαθώ ειλικρινά; Δουλεύω σοβαρά και υπεύθυνα ώστε να λύσω τα προβλήματα μου; Φροντίζω να επικοινωνώ σωστά τα θέματα που με απασχολούν στον θεραπευτή μου;

Εάν η απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα είναι καταφατική, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε μια συζήτηση με τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια σας. Αναφέρετε ξεκάθαρα τις αμφιβολίες και τους προβληματισμούς σας και συζητήστε με ειλικρίνεια για τη διαδικασία και την πορεία της ψυχοθεραπείας σας. Εάν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η μη ξεκάθαρη άποψη σας για την ποιότητα της θεραπείας σας παραμένει, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συνεχίσετε την ψυχοθεραπεία σας με άλλον ειδικό.

- Εάν δεν έχετε εκφράσει στον/στην ειδικό σημαντικές φοβίες και αμφιβολίες σας για την όλη διαδικασία: Άμεσα συνδεόμενο με τα παραπάνω. Φοβάστε κάτι; Αμφιβάλλετε για κάτι; Υπάρχει κάτι που σας δυσκολεύει πολύ και δε σας βοηθά να συνεχίσετε; Τότε ο/η ψυχοθεραπευτής/τρια σας πρέπει να το ξέρει ώστε να πράξει αναλόγως.

- Εάν φοβάστε πως η ψυχοθεραπεία δε θα τελειώσει ποτέ: Καλώς ή κακώς είναι λίγοι πλέον οι ειδικοί ψυχικής υγείας που υποστηρίζουν τη διά βίου ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Πλέον οι περισσότεροι κατανοούν πως οι απαιτήσεις της καθημερινής ζωής και οι πρακτικές δυσκολίες, συχνά δεν ευνοούν την μακροχρόνια συνεργασία θεραπευτή και θεραπευόμενου.

Επιπλέον, πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας δεν είναι υπέρμαχοι της μακροχρόνιας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, αλλά της πιο βραχύχρονης και άμεσα αποτελεσματικής, προκειμένου ο εκάστοτε θεραπευόμενος να αισθάνεται πως βοηθιέται αλλά όχι ότι εξαρτιέται από την οποιαδήποτε ψυχοθεραπευτική σχέση και διαδικασία. Οπότε φροντίστε κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας σας να δουλέψετε σοβαρά και υπεύθυνα με τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια σας και να είστε σίγουροι πως όσο πιο μεθοδικά δουλέψετε, τόσο πιο γρήγορα η ψυχοθεραπευτική διαδικασία θα λάβει τέλος.

- Εάν ντρέπεστε να ζητήσετε καλύτερη τιμή από τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια σας: Μπορεί αρκετοί ειδικοί ψυχικής υγείας να έχουν ορίσει συγκεκριμένη τιμή για τις εκάστοτε υπηρεσίες τους, αλλά αυτό δεν σας εμποδίζει να ζητήσετε μια οικονομική διευκόλυνση για την καλύτερη αποπληρωμή των συνεδριών σας. Οι περισσότεροι ειδικοί είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν τις οικονομικές απαιτήσεις τους, οπότε δεν χάνετε τίποτα να συζητήσετε γι’ αυτό το θέμα μαζί τους.

- Εάν έχετε αρχίσει να αναπτύσσετε μη βοηθητικά συναισθήματα για τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια σας: Πρώτα απ’ όλα προσπαθήστε να σιγουρευτείτε γι’ αυτά τα συναισθήματα και εν συνεχεία να ξεπεράσετε τις αναστολές σας και να δοκιμάσετε να τα συζητήσετε με τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια σας, εφόσον αφορούν τον/την ίδιο/α. Η συζήτηση με τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια σας πιθανότατα θα σας βοηθήσει να συγκεκριμενοποιήσετε αυτά τα συναισθήματα και να καταλάβετε τα αίτια προέλευσης τους.

Ίσως να έχετε παρεξηγήσει κάποια στάση ή συμπεριφορά από την πλευρά του ειδικού, ίσως να έχετε μεγαλοποιήσει κάτι στο μυαλό σας. Το άμεσο μέλλον θα δείξει εάν και κατά πόσο τα συναισθήματα σας ήταν παραπλανητικά ή όχι.


Διαβάστε σχετικά: Διακοπή ψυχοθεραπείας: τι μας δυσκολεύει πραγματικά στη θεραπεία;


- Εάν δεν έχετε συζητήσει με τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια σας την ανάγκη/επιθυμία σας να σταματήσετε: Είναι καλό για τη συνεργατική σχέση σας με τον/την ειδικό να κάνετε γνωστούς τους λόγους που σας ωθούν να ζητήσετε την ολοκλήρωση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Μ’ αυτό τον τρόπο το κλίμα μπορεί να παραμείνει θετικό και ξεκάθαρο ανάμεσα σε σας και τον/την ειδικό, ανεξαρτήτως της απόφασης σας να ολοκληρώσετε την ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Εφόσον οι συνεδρίες διακοπούν ομαλά και σε ήπιο κλίμα, δεν αποκλείεται μια νέα μελλοντική συνεργασία μεταξύ του/της ειδικού κι εσάς, εφόσον και οι δύο θέλετε να δεσμευτείτε εκ νέου σε μια ψυχοθεραπευτική σχέση.

Να θυμάστε πάντα πως εσείς αποφασίζετε πότε θέλετε να ξεκινήσετε και πότε θέλετε να σταματήσετε τη συνεργασία σας με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Κάποιες ψυχοθεραπευτικές σχέσεις αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία κι άλλες πάλι καλό είναι να ολοκληρώνονται εάν λοξοδρομούν σφοδρά και επανειλημμένα. Για το τέλος αξίζει να θυμάστε πως αξίζει τον κόπο σας η διατήρηση μιας πολιτισμένης σχέσης με τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια σας, είτε ξανά χρειαστείτε τις υπηρεσίες του μελλοντικά, είτε όχι.

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...