Βάλια Παυλίδου

Τι ΕΙΝΑΙ και τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ψυχοθεραπεία

Τι ΕΙΝΑΙ και τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ψυχοθεραπεία

Βάλια Παυλίδου
Τι ΕΙΝΑΙ και τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ψυχοθεραπεία
Image credit: SHVETS production/ pexels.com

Βελτιώνοντας, στο βαθμό που μπορούμε, τον εαυτό μας και εξυγιαίνοντας την συμπεριφορά μας θέτουμε τα θεμέλια για μια καλύτερη ποιοτικά ζωή. Επενδύουμε στον εαυτό μας καθώς είναι η μόνη ίσως σταθερά με την οποία θα πορευτούμε ως το τέλος.


Η Ψυχοθεραπεία δεν είναι φιλική κουβέντα

Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στην επικοινωνία ανάμεσα στο θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Σε κάθε συνεδρία λοιπόν διεξάγεται συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που φέρνουν τον θεραπευόμενο στην θεραπεία. Η συζήτηση αυτή δεν έχει ωστόσο τα χαρακτηριστικά που έχει όταν γίνεται με έναν φίλο, συνάδελφο ή κάποιον συγγενή.

Συνήθως όταν μοιραζόμαστε το πρόβλημα μας με έναν άνθρωπο του οικείου περιβάλλοντος μας περιμένουμε να δείξει κατανόηση, να μας συμπαρασταθεί, να μας καταλάβει ή και να μας προτείνει κάποια λύση. Άλλες φορές θέλουμε απλώς να μοιραστούμε με κάποιον το πρόβλημα μας για να αποφορτίσουμε το αρνητικό συναίσθημα μας και να νιώσουμε καλύτερα

Η Ψυχοθεραπεία είναι ανακάλυψη νοήματος και συνδέσεων

Στόχος της συζήτησης που διεξάγεται στο θεραπευτικό πλαίσιο είναι να αρχίσει να κατανοεί ο θεραπευόμενος τη φύση των προβλημάτων του. Επιθυμούμε να γίνονται σταδιακά συνδέσεις. Οι συνδέσεις αυτές έχουν ενίοτε αιτιολογικό χαρακτήρα. Θέλουμε να ανακαλύψουμε σε τι εμπειρίες και βιώματα οφείλονται οι δυσλειτουργίες που έχει στο εδώ και τώρα. Τι τις έχει προκαλέσει αλλά και τι τις συντηρεί. Επίσης θέλουμε να δούμε τι επιβαρύνει αρνητικά τα προβλήματα του θεραπευόμενου και τι τα επηρεάζει θετικά.

Κάτω από ποιες συνθήκες τα προβλήματα εμφανίζονται και κάτω από ποιες συνθήκες όχι. Άλλοτε οι συνδέσεις αυτές είναι στοιχεία που εμφανίζονται μαζί, χωρίς να προκαλεί απαραίτητα το ένα το άλλο. Είναι σαν να έρχεται κάποιος με πολλά ανακατωμένα κομμάτια από ένα παζλ και προσπαθούμε από κοινού να τα ενώσουμε για να δημιουργήσουμε τη συνολική εικόνα.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχοθεραπεία και ταμπού


Η Ψυχοθεραπεία δεν είναι συναισθηματική αποφόρτιση

Στην ψυχοθεραπεία δεν αποσκοπούμε στο να εκφράσει απλώς ο θεραπευόμενος όλα τα προβλήματα που τον απασχολούν προκειμένου να φύγει ανακουφισμένος συναισθηματικά. Αν και η ψυχοθεραπεία είναι ένα ασφαλές πλαίσιο για να μοιραστεί ο θεραπευόμενος δύσκολα συναισθήματα, δεν αποσκοπεί στο να εκτονώνει απλώς τα συναισθήματα του στις συνεδρίες και να φεύγει πιο ξαλαφρωμένος. Κάτι τέτοιο, αν και φαίνεται καταπραϋντικό βραχυπρόθεσμα, δεν μεθοδεύει και συντηρεί βαθύτερες αλλαγές μακροπρόθεσμα.

Η Ψυχοθεραπεία είναι ανακάλυψη του Εαυτού

Οι συνεδρίες μπορεί να είναι αρκετά συχνά συναισθηματικά φορτισμένες καθώς ανασύρονται δύσκολα βιώματα και αρνητικά συναισθήματα. Ο θεραπευόμενος μπορεί να φύγει από την συνεδρία προβληματισμένος, μπερδεμένος ακόμα και με ανάμεικτα συναισθήματα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η διαδικασία δεν καθίσταται θεραπευτική.

Ο ρόλος του θεραπευτή άλλωστε είναι να τον βοηθήσει να ανακαλύψει σταδιακά δυσλειτουργικά μοτίβα στη ζωή του να έρθει σε επαφή με σκέψεις και συναισθήματα που μπορεί να αποφεύγει και η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι χρονοβόρα και συχνά καθόλου εύκολη.

Η Ψυχοθεραπεία δεν είναι αναμάσηση πληροφοριών

Είναι συχνά εύκολο και ασφαλές συνάμα να ανακυκλώνει στις συνεδρίες ο θεραπευόμενος τα προβλήματα που τον ταλανίζουν μέσα στην εβδομάδα ή και στην ζωή του όλη. Η επανάληψη των ίδιων πληροφοριών είναι για πολλούς θεραπευόμενους μια οικεία διαδικασία. Η επανάληψη αυτή είναι για τους θεραπευτές μια εύκολη και προβλέψιμη συνεδρία που δεν έχει ωστόσο σημειώσει θεραπευτική πρόοδο.

Η αναμάσηση λοιπόν των ίδιων πληροφοριών για μακρύ χρονικό διάστημα καθιστά προβληματική την θεραπευτική διαδικασία καθώς ο θεραπευόμενος παραμένει στα ασφαλή όρια που έχει περιχαράξει για τον εαυτό του, μη κατακτώντας καμιά χρήσιμη συνειδητοποίηση αλλά και αλλαγή. Η ψυχοθεραπεία είναι εξάλλου μια δυναμική και εξελίξιμη διαδικασία που τροφοδοτείται από τις σταδιακές συνειδητοποιήσεις του θεραπευόμενου αλλά και το ρίσκο αλλαγής.

Η Ψυχοθεραπεία είναι ασφαλές ρίσκο

Είναι χρέος και ευθύνη του θεραπευτή να ενθαρρύνει την αυτοαποκάλυψη του θεραπευόμενου. Σύμφωνα με τον Ψυχίατρο και Ψυχοθεραπευτή Irvin Yalom, η θεραπεία καθίσταται χρήσιμη και αποτελεσματική όταν ο θεραπευόμενος ενθαρρύνεται να παίρνει ρίσκα σε κάθε συνεδρία. Όταν δηλαδή τολμάει να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα κάθε φορά. Όταν βρίσκει το θάρρος να εξερευνήσει λίγο παραπέρα τον εαυτό του και να μιλήσει για πιο μύχιες σκέψεις, φόβους και προβληματισμούς.

Είναι σίγουρα ρίσκο να βαδίσει κανείς σε καινούρια μονοπάτια σκέψης που δεν ξέρει που θα τον οδηγήσουν αλλά και να τολμήσει συμπεριφορικές αλλαγές στη ζωή του που δεν ξέρει σίγουρα τι επιπτώσεις θα έχουν. Η ψυχοθεραπεία μας βοηθάει λοιπόν να παίρνουμε ασφαλή ρίσκα, προκειμένου να προοδεύουμε σταδιακά.


Διαβάστε σχετικά: Κοινές παρανοήσεις σχετικά με την ψυχοθεραπεία


Η Ψυχοθεραπεία δεν είναι πανάκεια

Η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να μας λύσει όλα τα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως όλες οι θεραπείες, έτσι και αυτή έχει ένα συγκεκριμένο αν και αρκετά ευρύ πεδίο εφαρμογής. Χρειάζεται να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για την πιθανά οργανική φύση κάποιων προβλημάτων μας και να στραφούμε σε αντίστοιχη θεραπεία.

Επίσης μέσω της ψυχοθεραπείας εστιάζουμε σε αλλαγές που αφορούν στον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν μπορούμε να στοχεύσουμε στο να αλλάξουμε τον διπλανό μας προκειμένου να είμαστε εμείς ψυχικά υγιείς. Θα πρέπει να δούμε τις αλλαγές που αφορούν στην δική μας πάντα σκέψη και συμπεριφορά.

Η Ψυχοθεραπεία είναι ένα δώρο προς τον εαυτό μας

Είναι αδιαμφισβήτητο ωστόσο πως η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού μας που μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να ξεπεράσουμε ψυχικές διαταραχές αλλά και να αποβάλλουμε δυσλειτουργικές συνήθειες και να ζούμε με μεγαλύτερη συνειδητότητα στο εδώ και τώρα της ζωής μας. Το να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας έχει αντίκτυπο στην ποιότητα τόσο των αποφάσεων μας όσο και των σχέσεων μας.

Βελτιώνοντας, στο βαθμό που μπορούμε, τον εαυτό μας και εξυγιαίνοντας την συμπεριφορά μας θέτουμε τα θεμέλια για μια καλύτερη ποιοτικά ζωή. Επενδύουμε στον εαυτό μας καθώς είναι η μόνη ίσως σταθερά με την οποία θα πορευτούμε ως το τέλος.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...