PsychologyNow Team

6 πράγματα που έχουμε καταλάβει λάθος για την ψυχοθεραπεία

6 πράγματα που έχουμε καταλάβει λάθος για την ψυχοθεραπεία

PsychologyNow Team
θεραπευόμενη που έχει καταλάβει 6 πράγματα λάθος για την ψυχοθεραπεία
Image credit: Drazen Zigic / freepik.com

Πολλοί άνθρωποι, απευθύνονται στην ψυχοθεραπεία για να λάβουν υποστήριξη και βοήθεια στη βελτίωση της ζωής τους. Όμως υπάρχουν ακόμη μερικοί μύθοι σχετικά με τη θεραπεία που παραμένουν.


Υπάρχει ένα στίγμα που συνδέεται με την ψυχοθεραπεία, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί πραγματικά να κάνει σημαντική διαφορά. Σύμφωνα με το Mental Health America (MHA), η πλειοψηφία των ατόμων με κατάθλιψη που αναζητούν αποτελεσματική θεραπεία, βλέπει βελτίωση ή ακόμη και ύφεση, αλλά μόνο περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που πάσχει από κατάθλιψη λαμβάνει βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Το MHA λέει ότι όσοι δεν ζητούν συχνά βοήθεια «πιστεύουν ότι η κατάθλιψη δεν είναι σοβαρή, ότι μπορούν να θεραπευτούν μόνοι τους ή ότι πρόκειται για μια προσωπική αδυναμία και όχι για μια σοβαρή ιατρική ασθένεια». Αλλά αυτό δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

Εδώ, απομυθοποιούμε έξι μεγάλους μύθους σχετικά με τη θεραπεία:

1. Η Θεραπεία είναι μόνο για άτομα με κατάθλιψη ή «τρελούς»

Η ψυχοθεραπεία αφορά ένα εύρος διαφορετικών θεμάτων ψυχικής υγείας, από σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, μέχρι και το γενικό στρες. Η Λάουρα Μάφσον καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι συχνά αναζητούν θεραπεία, εάν αισθάνονται στενοχωρημένοι, δυστυχισμένοι ή αν δεν αποδίδουν καλά στις σχέσεις ή τη σταδιοδρομία τους.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς τρελός και είναι πραγματικά ένα σημάδι υγείας για τον εαυτό σας να ξέρετε ότι χρειαζόσαστε λίγη βοήθεια για να ξεπεράσετε ένα αγχωτικό γεγονός ή κάποιον να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, λέει η Mufson.


Διαβάστε σχετικά: Κοινές παρανοήσεις σχετικά με την ψυχοθεραπεία


2. Η ψυχοθεραπεία είναι ένδειξη αδυναμίας

Η αναζήτηση ψυχοθεραπείας και βοήθειας είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι διορατικότητας και θάρρους. Αν είχατε πρόβλημα με το άσθμα σας, δεν θα διστάζατε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή εισπνοής ή να πάτε να δείτε ένα γιατρό. Όμως όταν αισθάνεστε κατάθλιψη ή άγχος ή αγωνίζεστε να ξεπεράσετε ένα θάνατο στην οικογένεια ή έναν χωρισμό, ξαφνικά η αντίληψη είναι ότι είστε τρελοί ή αδύναμοι ή ότι δεν χρειάζεστε θεραπεία.

Η ικανότητα κάποιου να πει, «εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, αςτο διορθώσω, ας λάβω βοήθεια, καθοδήγηση και τις απόψεις κάποιου εμπειρογνώμονα», είναι ένα τεράστιο σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας.

3. Κανείς άλλος δεν πηγαίνει στην ψυχοθεραπεία

Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν για ψυχοθεραπεία, αλλά οι άνθρωποι απλά δεν μιλούν πάντα ανοιχτά για αυτό. Μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να το κρατήσουν μυστικό (το οποίο κρίνουν ότι είναι καλό!), αλλά όταν οι άνθρωποι μιλούν για αυτό, βοηθά στη μείωση του στίγματος. Όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, καθιστά ασφαλέστερο για τους άλλους ανθρώπους να μιλήσουν για αυτό και να πάρουν την απόφαση να δουν έναν ψυχοθεραπευτή.

Λέω πάντα στους ανθρώπους, ότι θα μείνουν έκπληκτοι με το πόσοι πολλοί άνθρωποι στη ζωή σας βλέπουν έναν ψυχολόγο και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, λέει η Μάφσον. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πραγματικά προβλήματα και λαμβάνουν βοήθεια για τα προβλήματά τους, απλά δεν μιλούν για αυτό τόσο πολύ.

4. Δεν χρειάζεται να πληρώσετε για να μιλήσετε σε κάποιον, αν μπορείτε να βασιστείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας

Είναι σημαντικό να έχετε κοινωνική στήριξη, αλλά οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια ακρόαση -είναι καταρτισμένοι με δεξιότητες για να σας βοηθήσουν να λύσετε τα προβλήματά σας, είτε αυτά είναι αρνητικά πρότυπα σκέψης, γενικό άγχος ή κάτι περισσότερο. Δεν μιλάτε απλά σε κάποιον που ακούει τα προβλήματά σας, είναι κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα, για να το πω έτσι.

Ένας θεραπευτής μπορεί να προσφέρει μια αντικειμενική γνώμη, η οποία είναι σημαντική. Όταν μιλάτε με τους φίλους και την οικογένειά σας, μπορεί να μην εκφράσετε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, λόγω της στενής σχέσης σας. Και οι ψυχοθεραπευτές ξέρουν πώς να κάνουν μία συγκεκριμένη διάγνωση και να διαχειρισθούν ψυχολογικά ζητήματα και οι ψυχίατροι πώς να χορηγούν το φάρμακο, εάν κριθεί απαραίτητο.

Ο ψυχοθεραπευτής δεν έχει καμία προκατάληψη, με την έννοια της ύπαρξης ενός απώτερου κινήτρου ή να θέλει να σας στρέψει προς έναν ορισμένο δρόμο. Οι ψυχοθεραπευτές μπορεί επίσης να παρέχουν άλλα σημαντικά εργαλεία και δεξιότητες, όπως η γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση... και αυτά είναι εργαλεία που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μακροπρόθεσμα, ακόμη και χρόνια αργότερα, όταν δεν βρίσκονται πλέον στη θεραπεία.


Διαβάστε σχετικά: Αφού έχω φίλους, τι να την κάνω τη ψυχοθεραπεία.;….


5. Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε στους θεραπευτές τα μυστικά σας

Αντιθέτως! Οι ψυχοθεραπευτές * δεσμεύονται νομικά * να κρατήσουν ό,τι λέγεται στις ιδιωτικές συνεδρίες σας. Οι ψυχοθεραπευτές δεσμεύονται νομικά και επαγγελματικά από το απόρρητο. Γνωρίζετε ότι είναι 100% νομικά και ηθικά εμπιστευτική η σχέση, κάτι το οποίο σας δίνει μια ειλικρίνεια που δεν έχετε σε οποιοδήποτε άλλο είδος σχέσης.

Υπάρχουν, ωστόσο, εξαιρέσεις από το απόρρητο. Για παράδειγμα τα περισσότερα κράτη είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιούν τις πληροφορίες σε άλλους παρόχους υπηρεσιών υγείας ή ακόμα και να επιβάλουν τον νόμο εάν ένας ασθενής κινδυνεύει να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλο.

6. Θα κάνετε ψυχοθεραπεία για πάντα

Η θεραπεία δεν υποτίθεται ότι θα διαρκέσει μια ζωή. Οι περισσότερες μορφές της θεραπείας- όπως, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως λιγότερο από ένα έτος θεραπείας. Αυτό είναι συνήθως υπό τη μορφή μιας εβδομαδιαίας συνεδρίας μιας ώρας. Οι θεραπευόμενοι προγραμματίζονται για 12 έως 20 συνεδρίες, οι οποίες καταλήγουν να είναι ένα χρονικό διάστημα περίπου στους τρεις έως πέντε μήνες θεραπείας.

Ιδανικά, μπορείτε να εντάξετε τη θεραπεία σε κάποια φάση της ζωής σας, να μάθετε νέους τρόπους να διαχειρίζεστε τις καταστάσεις,να ξεπερνάτε θέματα, να βρείτε καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης και στη συνέχεια να προχωρήσετε με τη ζωή σας.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: Mental Health America

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...