PsychologyNow Team

Η Αυτοαποκάλυψη στην Ψυχοθεραπεία

Η Αυτοαποκάλυψη στην Ψυχοθεραπεία

PsychologyNow Team
ψυχοθεραπευτής αυτοαποκαλύπτει στην ψυχοθεραπεία
Image credit: cottonbro / pexels.com

Είναι αλήθεια πως οι αυτοαποκαλύψεις υπόκεινται σε πολλαπλά δυναμικά που αναπτύσσονται μέσα στη θεραπεία.


Ο Ρόμπυ βλέποντας ένα ζευγάρι σε θεραπεία και ενώ ο σύζυγος υπαινίχθηκε φαντασιωτικές σκέψεις για άλλες γυναίκες εκτός της συζύγου του με την οποία περιέγραφε τη σχέση τους ως τεταμένη, μοιράστηκε μια εμπειρία με δικές του φαντασιώσεις με άλλες γυναίκες εκτός της, επί 30 συναπτά έτη, γυναίκας του προσπαθώντας να δείξει πως είναι κάτι φυσιολογικό μετά από τόσα χρόνια γάμου.

Η σύζυγος (Ανίτα) όμως δεν είχε την ίδια εντύπωση αφού το σχόλιο του ψυχοθεραπευτή προκάλεσε την οργή της ενώ το επεισόδιο είχε συνέχεια και την επόμενη ημέρα με το τηλεφώνημα της μητέρας της συζύγου προς το ψυχοθεραπευτή της με σκοπό να τον κατηγορήσει για σεξουαλικό εθισμό.

Είναι αλήθεια πως οι αυτοαποκαλύψεις υπόκεινται σε πολλαπλά δυναμικά που αναπτύσσονται μέσα στη θεραπεία. Στο παράδειγμά μας, η Ανίτα μπορεί να ένιωσε ότι ο ψυχοθεραπευτής είχε συμμαχήσει σιωπηρά με τον σύζυγό της κυρίως λόγω φύλου. Οπότε και ένιωσε την ανάγκη να βασιστεί όχι πλέον στο σύζυγό της, αλλά στη μητέρα της προκειμένου να μοιραστεί την αναστάτωση που της προκάλεσαν τα λόγια του κοινού θεραπευτή τους.

Από την άλλη, οι αυτοαποκαλύψεις μπορούν άθελά μας να προβάλουν μία διαστρεβλωμένη εικόνα για τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους. Αν και ο γάμος του ζευγαριού στο παράδειγμά μας, θεωρείτο από τον Ρόμπυ ως ευτυχισμένος, η ερμηνεία της Ανίτας για το μοίρασμα του συζύγου και τις φαντασιώσεις του με άλλες γυναίκες, την πλήγωσε ωθώντας την να αμφιβάλλει για αυτόν.

Παρά τις καλές προθέσεις μας λοιπόν, οι αυτοαποκαλύψεις μπορούν να εκπυρσοκροτήσουν. Γιατί λοιπόν τις θεωρούμε τόσο σημαντικό ψυχοθεραπευτικό εργαλείο; Έρευνες δείχνουν πως οι θεραπευόμενοι τις εκτιμούν ως χρήσιμες στη ψυχοθεραπεία. Και η κλινική πείρα του Ρόμπυ έχει να καταδείξει θεραπευόμενους που αναφέρουν ως πολύ βοηθητικό το μοίρασμα του ψυχοθεραπευτή τους, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως η ιστορία του ψυχοθεραπευτή με βοήθησε να δω πως είμαστε άνθρωποι και πως δεν είμαι τελικά κακός που αισθάνομαι έτσι, ή πως έμαθα τελικά πως είμαστε όλοι ευάλωτοι και πως είναι σημαντικό κάποιες φορές να αφήνουμε και τους άλλους να το δουν.


Διαβάστε σχετικά: Ποια είναι η συνεισφορά του ψυχοθεραπευτή στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας;


Η σχέση ψυχοθεραπευτή -θεραπευόμενου είναι μια επαγγελματική και όχι προσωπική σχέση όπου βασικό ρόλο παίζει η οικειότητα και η εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμετεχόντων, οπότε μένει στους συμμετέχοντες να συναποφασίσουν σιωπηρά για το είδος των αυτοαποκαλύψεων με τις οποίες νιώθουν άνετα μέσα στο ρόλο του ο καθένας, απομακρυνόμενοι από την παλιά θεώρηση που ήθελε το ψυχοθεραπευτή, όταν του απευθυνόταν προσωπική ερώτηση, να τη στρέφει πίσω στον ασθενή.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται η εμπειρία ενός ομοφυλόφιλου θεραπευτή του Αλ, σε ομάδες οροθετικών και ομοφυλόφιλων, ο οποίος επισημαίνει ότι σε παρόμοιες ομάδες με πιο διάχυτα όρια που φέρουν το  κοινωνικό στίγμα, η αυτοαποκάλυψη του ψυχοθεραπευτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική προκειμένου να σβήσει η ανησυχία για τη θεραπευτική διαδικασία.

Είναι προς όφελος του θεραπευόμενου να μην του προκαλείται ανία μέσα στη θεραπεία. Ένα αφανέρωτο αλλά σημαντικό όφελος για τον θεραπευτή είναι το να προκαλείται από τους ασθενείς του να αντιμετωπίσει καίρια ζητήματα για εκείνον. Χαρακτηριστική είναι μια περίπτωση που περιγράφει ως παράδειγμα ο Ρόμπυ, ενός ζευγαριού που είχε έρθει σε θεραπεία με αίτημα την καλύτερη διαπαιδαγώγηση του γιου τους, όπου η φράση της συζύγου «δεν θα με χτυπήσεις ποτέ ξανά», που απηύθυνε στον νεαρό τότε γιό της προβάλοντας σε εκείνον τη βία που υφίστατο από το σύζυγό της, τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως άθελα του είχε εμπλακεί σε μια κατάσταση που συνέβαινε και στη δική του ζωή.  Και ο ίδιος υφίστατο παρόμοια κατάσταση εκτός όμως του δικού του ελέγχου (σε αντίθεση με τη θεραπευόμενή του), οπότε το περιστατικό αυτό τον οδήγησε γρήγορα στην απόφαση να πάει από κοινού σε ψυχοθεραπεία με τη δική του σύντροφο.

Παρελθόντα ή τρέχοντα γεγονότα στη θεραπεία μπορούν να γίνουν αποκαλυπτικά. Αλλά και ο τρόπος που ντυνόμαστε, που μιλάμε, που φερόμαστε, όλα έχουν κάτι να πουν για εμάς. Φαίνεται πως άθελά μας, αποκαλύπτουμε πολλές πληροφορίες για εμάς.

΄Η, όπως σημειώνει κι ένας άλλος ψυχοθεραπευτής, ο Charles Kramer: Είναι αδύνατον να μην αποκαλύψουμε κάτι σχετικό με εμάς. Ακόμη κι όταν προσπαθούμε να είμαστε ‘λευκή οθόνη’, αποκαλύπτουμε ότι αποκρύπτουμε πράγματα. Δεν είναι ειρωνικό;

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Συγγραφέας: Janine Roberts
Πηγή: psychotherapynetworker.org
Απόδοση-Επιμέλεια: Στέλλα Κοσμά, ΜSc Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...