Μαρία Σαββίδου

Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και Social Media

Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και Social Media

Μαρία Σαββίδου
γυναίκα επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας ασχολείται με τα Social Media
Image credit: ANTONI SHKRABA / pexels.com

Η χρήση των διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook, το Twitter, το Instagram, το Linkedin και άλλα, έχει επιταχυνθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και το ίδιο συμβαίνει και με την κοινωνική δικτύωση, με τους περισσότερους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς τομείς να δηλώνουν το παρόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να συμπεριληφθούν εκπαιδευτικά και κοινωνικά διεθνώς.


Από τη μία, η κοινωνική δικτύωση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας φαίνεται να προσφέρει ασύλληπτες ευκαιρίες, όσον αφορά τις κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις, και τη διάδοση της πληροφορίας, η οποία γίνεται γρήγορα και ευρέως. Ωστόσο, φαίνεται να φέρνει μαζί της και ουσιαστικούς κινδύνους, που συχνά είναι δύσκολο να εκτιμηθούν ή να εντοπιστούν από πριν, οι οποίοι μπορεί να προσβάλλουν την επαγγελματική εικόνα του επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος για την εμπιστευτικότητα και το απόρρητο, ακόμα και αν ο ίδιος ο ειδικός δεν δημοσιεύσει κάτι ανάρμοστο ή δεν αναφέρει οποιαδήποτε πληροφορία, που να παραπέμπει σε προσωπικά δεδομένα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δύναται να θολώσει τα όρια της σχέσης μεταξύ του ειδικού και του πελάτη, όπως αναφέρεται και σε μια μελέτη, που εξετάζει κυρίως τη σχέση ψυχιάτρων και ασθενών, όταν δικτυώνονται στα social media.

Για το λόγο αυτό, προτείνεται ένας οδηγός με αναθεωρημένες ηθικές αρχές και κώδικες επικοινωνίας, που αφορούν το εν λόγω πλαίσιο. Ο οδηγός αυτός επικεντρώνεται στην τακτική επανεξέταση των ιστοσελίδων, που χρησιμοποιούνται για την online θεραπεία, στη συμφωνία με σαφείς όρους μεταξύ ειδικού και πελάτη για τον τρόπο επικοινωνίας τους στα social media και κυρίως, στο διαχωρισμό του επαγγελματικού και του προσωπικού περιεχομένου των δημοσιεύσεων των ειδικών (Frankish et al, 2012).


Διαβάστε σχετικά: Ψυχολόγοι ανέλυσαν 6 εκατομμύρια tweets και είδαν πώς φανερώνεται η κατάθλιψη στα social media


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές μελέτες, που έγιναν, για φοιτητές Ιατρικής, οι οποίοι ήταν χρήστες των social media, είχαν ανησυχητικά αποτελέσματα, σχετικά με τις ελάχιστες ή απούσες ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook και σε συνδυασμό με τη δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών και αντιεπαγγελματικού περιεχομένου (φωτογραφίες που σχετίζονταν με μέθη, σεξουαλικά θέματα και παραβιάσεις της εμπιστευτικότητας του ασθενούς) (Farnan, 2008).

Η παραπάνω συζήτηση αφορά τόσο τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, δηλαδή τους ψυχιάτρους, τους ψυχολόγους, τους συμβούλους ψυχικής υγείας κ. α., όπως και τους δικηγόρους για τη διατήρηση του απορρήτου, αλλά και τους ίδιους τους χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ως προς τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητάς τους.

Το ευρύτερο πλαίσιο, που αφορά την ψυχική υγεία μπορεί να ωφεληθεί αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες, που προσφέρει η κοινωνική δικτύωση, αρκεί να υπάρχει ενημέρωση και αφύπνιση για τους πιθανούς κινδύνους, από όλους όσους την χρησιμοποιούν, όπως επίσης να υπάρχει και συνεχής προβληματισμός και συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των social media, καθώς η τεχνολογία και η κατανόησή μας για αυτήν, συνεχίζει να εξελίσσεται (Frankish et al, 2012).


Βιβλιογραφικές πηγές:

  • Farnan, J.M., Paro, J.A.M., Higa, J., et al (2008). The youTube generation. Implications for medical professionalism. Perspect Biol Med; 51: 517–524.
  • Frankish, K., Ryan, C., Harris, A. (2012). Psychiatry and online social media: potential, pitfalls and ethical guidelines for psychiatrists and trainees. Australas Psychiatry published online: DOI: 10.1177/1039856212447881

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...