Άννα Τσική

Ψυχοθεραπεία: μια διαδικασία ανθρώπινη και δυνητικά οικεία για όλους

Ψυχοθεραπεία: μια διαδικασία ανθρώπινη και δυνητικά οικεία για όλους

Άννα Τσική
άνδρας με μαύρο κοστούμι πιάνει το κεφάλι του σε ψυχοθεραπεία και η θεραπεύτρια σημειώνει στο σημειωματάριό της

Τι είναι η ψυχοθεραπεία; Μπορώ να κάνω ψυχοθεραπεία; Ποια προσέγγιση να ακολουθήσω; Ερωτήματα που απασχολούν πολλούς ανθρώπους βρίσκουν απάντηση.


Η ψυχή, από την αρχαιότητα υπήρξε αντικείμενο φιλοσοφικής αναζήτησης και μέχρι σήμερα απασχολεί ως έννοια τον άνθρωπο είτε επιστημονικά είτε θρησκευτικά, επομένως κρίνοντας την διαχρονικότητα της μελέτης της, μια θεραπεία της ψυχής δεν ακούγεται κάτι απλό και επιφανειακό στον κοινό νου.

Παρά τις απόψεις περί ψυχής, που αναδεικνύουν τη δυσκολία μελέτης και παρέμβασης σε αυτήν, υπάρχει μια πραγματικότητα βγαλμένη από τη ζωή, πώς οι περισσότεροι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κάποια κρίση ή έχουν νιώσει πίεση, θλίψη και φόβο που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν μόνοι τους.

Οι περισσότεροι λοιπόν μπορεί να έχουν τα ίχνη παλαιών "πληγών'' ή στο παρόν μπορεί να νιώσουν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους ένα πρόβλημα... Εκεί έρχεται η θέση του ψυχολόγου και του ψυχοθεραπευτή.

Ο ρόλος του επιστήμονα αυτού από την εμπειρία των κοινωνιών μας, φαίνεται χρήσιμος και απαραίτητος για την διατήρηση της ισορροπίας του ατόμου ξεχωριστά και του συνόλου της.


Διαβάστε σχετικά: Πώς ξεκινάει η πρώτη συνεδρία με έναν θεραπευόμενο;


Άκουσες και εσύ πώς ο φίλος σου ξεκίνησε ψυχοθεραπεία!

Ίσως αρχικά ακούγεται κάτι ξένο και περίεργο, γιατί δεν είσαι εξοικειωμένος με την ιδέα ή έχεις ριζωμένες προκαταλήψεις( όπως πώς πάνε μόνο οι "τρελοί"), που δεν ισχύουν!

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία ανθρώπινη και δυνητικά οικεία για όλους, γιατί, εάν κάνεις το πρώτο βήμα και βρεθείς σε μια θεραπευτική σχέση (δηλαδή την σχέση που θα αναπτύξεις με το θεραπευτή σου), στην οποία θα νιώσεις εμπιστοσύνη και ζεστασιά, και συνεργαστείς, θα δεις πόσο θα βελτιωθείς και πόσο ωφέλησες τον εαυτό σου με την εξωτερίκευση των σκέψεών σου και την αλληλεπίδραση με τον θεραπευτή σου.

Τί είναι όμως η ψυχοθεραπεία; αναρωτιέσαι...

Σύμφωνα με τον Lewis Wolberg: Ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία με ψυχολογικά μέσα των προβλημάτων συναισθηματικής φύσης, κατά την οποία ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο δημιουργεί μια επαγγελματική σχέση με τον «ασθενή», με στόχο να (1) εκτοπίσει, αναμορφώσει ή επιβραδύνει τα υπάρχοντα συμπτώματα, (2) να οργανώσει τη συμπεριφορά σε σωστές βάσεις, αλλάζοντας τα δυσλειτουργικά σχήματά της, (3) και να προάγει τη θετική ανάπτυξη κι εξέλιξη της προσωπικότητας.

Τα κριτήρια στην ψυχοθεραπεία κατά τον Eysenck, είναι: Ο θεραπευτής, ο θεραπευόμενος, το πρόβλημα, η σχέση, οι ψυχολογικές επεμβάσεις και η γενική θεωρία με τις υποθεωρίες για την κάθε διαταραχή.

Με απλά λόγια, ψυχοθεραπεία είναι εκείνη η θεραπευτική διαδικασία μεταξύ ενός ατόμου που είναι ειδικό και ένα άλλο, που καθορίζεται σε συγκεκριμένες συνθήκες (μέρος, ώρα, συχνότητα) με κοινό στόχο την αναδόμηση των δυσλειτουργικών σκέψεων, καταστάσεων και συμπεριφορών που κάνουν μη λειτουργικό το δεύτερο (θεραπευόμενο) ή την ανάδειξη της λειτουργικής πλευράς του μέσω του λόγου ή άλλων συμμετοχικών τεχνικών. Ο ψυχοθεραπευτής κινείται βάση της δεοντολογίας του επαγγέλματος και επομένως είναι αμερόληπτος και έμπιστος.

Μπορώ να κάνω και εγώ ψυχοθεραπεία;

Μπορείς, εφόσον νιώθεις πώς υπάρχει κάτι άλυτο μέσα σου ή κάτι στην καθημερινότητά σου δεν κυλάει φυσιολογικά ή απλά θες να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον εσωτερικό και εξωτερικό σου κόσμο, με τρόπο που θα σε κάνει να μην υποφέρεις.

Υπάρχουν διαφορετικά αιτήματα για ψυχοθεραπεία, κάποια σχετίζονται με τις σχέσεις, με τη διαχείριση θυμού ή άγχους, με τη θλίψη, τις φοβίες για καταστάσεις ή πράγματα, με ζητήματα που αφορούν τον εαυτό (όπως η αυτοεκτίμηση), ή συμπεριφορές όπως η αναβλητικότητα, η θυματοποίηση, η αυτοθυσία και η απραξία και πολλά άλλα.

Ποια ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση να επιλέξω;

Εξαρτάται από το πρόβλημα που θες να διαχειριστείς, τη διάρκεια που θες να δόσεις στη θεραπεία, και την προσωπική σου προτίμηση ως προς τον τρόπο προσέγγισης, αφότου ενημερωθείς για τις διαφορετικές προσεγγίσεις.

Αντιπροσωπευτικά, η γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση εστιάζει στο παρόν, είναι πιο βραχυπρόθεσμη θεραπεία και βασική τεχνική της είναι η εκμαίευση δίνοντας βάση στις σκέψεις για τα πράγματα. Η ψυχανάλυση, διαρκεί χρόνια, βασίζεται στον συνειρμό και λειτουργεί βάσει του παρελθόντος του ατόμου και το ασυνείδητο. Η συστημική ψυχοθεραπεία, αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος του ατόμου υπό το πρίσμα ενός συστήματος, δηλαδή το πρόβλημα είναι η έκφραση της δυσκολίας του συστήματος που ανήκει το άτομο.

Η προσωποκεντρική θεραπεία όπως είπε ο δημιουργός της ο Rogers, έχει στόχο την ανάπτυξη του ατόμου ώστε να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα, βασίζεται αρκετά στο συναίσθημα και στο παρόν του και η σχέση με το θεραπευτή αποτελεί αναπτυξιακή εμπειρία.


Διαβάστε σχετικά: 10 λόγοι για να ξεκινήσεις Ψυχοθεραπεία σήμερα


Το συμπέρασμα

Υπάρχουν λοιπόν αρκετές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και εκπαιδευμένοι επιστήμονες σε αυτές, που μπορεί ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί.

Είναι σημαντικό να κάνεις μια έρευνα σχετικά με τα βασικά στοιχεία την κατεύθυνσης που θα επιλέξεις και να βρεις τον κατάλληλο για εσένα θεραπευτή.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια, καθώς αποτελεί ένα δώρο στον εαυτό σου, ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης που σίγουρα δε θα μετανιώσεις εάν παραβλέψεις τις αντιστάσεις σου και ξεπεράσεις το ταμπού που ίσως έχεις.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...