PsychologyNow Team

Πέντε τρόποι για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ψυχοθεραπεία

Πέντε τρόποι για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ψυχοθεραπεία

PsychologyNow Team
θεραπευόμενη ανακαλύπτει πέντε τρόπους για να αξιοποιήσει στο έπακρο την ψυχοθεραπεία
Image credit: freepik/ freepik.com

Έχετε κάνει το πρώτο και τολμηρό βήμα για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Από εδώ και πέρα, πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε όλα τα εφόδια που σας δίνει η θεραπευτική διεργασία;


Ο Σαμ και ο Άλεξ ξεκίνησαν προσωπική θεραπεία σχεδόν την ίδια περίοδο, με τον ίδιο θεραπευτή. Και οι δύο ήθελαν να δουλέψουν σε παρόμοια θέματα σχέσεων και οι δύο έχουν παρόμοιες ιστορίες. Ο Σαμ συνήθως τηρεί τα ραντεβού του, αλλά μερικές φορές τα ακυρώνει. Ο Άλεξ σχεδόν πάντα τηρεί τις συνεδρίες και όταν προκύπτουν ταυτόχρονες υποχρεώσεις, επαναπρογραμματίζει τις συνεδρίες του αντί να τις ακυρώνει.

Ο Σαμ είναι πολύ στοχαστικός, ανοιχτός, ειλικρινής και πρόθυμος να διερευνήσει δύσκολα κομμάτια στις συνεδρίες, αλλά η ζωή του έξω από τη θεραπεία παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη. Ο Άλεξ δουλεύει σκληρά στις συνεδρίες και ρισκάρει, δοκιμάζοντας νέες συμπεριφορές ενδιάμεσα των συνεδριών. Ο Άλεξ, προσπαθεί επίσης όσο περισσότερο μπορεί να κρατά ένα ημερολόγιο και να αυτοαξιολογείται στο χρόνο που έχει ενδιάμεσα των συνεδριών.

Ποιος πιστεύετε ότι θα κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο και ότι θα δημιουργήσει ταχύτερα μία θετική αλλαγή;

Ειλικρινά, είναι αδύνατο να πούμε ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη πρόοδο και πότε. Υπάρχουν άπειρες μεταβλητές, ακόμη και στις περιπτώσεις του Σαμ και του Άλεξ, οι οποίοι έχουν τόσες πολλές ομοιότητες, όπως και τον ίδιο θεραπευτή. Παρά τις ομοιότητες, εξακολουθούν να είναι δύο μοναδικά ανθρώπινα όντα που θα μπορούσαν να βιώσουν το ίδιο ακριβώς γεγονός, με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Είναι πιθανό ο Άλεξ να ξεκινάει με πολύ ενδιαφέρον, αλλά μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται συναισθηματικά φορτισμένος και να τερματίσει τη θεραπεία πρόωρα. Ο Σαμ μπορεί να αργήσει λίγο να ζεσταθεί, αλλά τελικά θα μπορούσε να αφοσιωθεί σε αυτή και να δημιουργήσει τεράστια θετική αλλαγή.

Η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και η μοναδικότητα κάθε ανθρώπινου όντος δεν μπορεί να υπεραπλουστευτεί, αλλά είναι ασφαλώς λογικό να σκεφτεί κανείς ότι κάποιος που παρίσταται στις συνεδρίες θεραπείας και εργάζεται σκληρά, τόσο εντός όσο και εκτός της θεραπείας, μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα, από κάποιον που επενδύει λιγότερο και είναι λιγότερο αφοσιωμένος. Οπότε, αφού έχετε κάνει το τολμηρό βήμα να ξεκινήσετε θεραπεία, η ερώτηση γίνεται: Πώς μπορείτε να την αξιοποιήσετε στο έπακρο;


Διαβάστε σχετικάΠώς η ψυχοθεραπεία αλλάζει τους ανθρώπους


Πρώτον, βάλτε τη θεραπεία προτεραιότητα.

Όταν έχετε μια ταυτόχρονη υποχρέωση, προσπαθήστε να συνεργαστείτε με τον θεραπευτή σας για να επαναπρογραμματίσετε τη συνεδρία σας, όποτε είναι δυνατόν, αντί να την ακυρώσετε. Θα υπάρξουν στιγμές που ο επαναπρογραμματισμός της συνεδρίας σας, δεν θα είναι εφικτός και θα πρέπει απλώς να περιμένετε μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο, ακόμα και αν είναι λίγα λεπτά, να καταγράψετε ή να αναλογιστείτε τι θα μπορούσε να συζητηθεί εάν είχατε συνεδρία εκείνη την εβδομάδα. Ίσως θα μπορούσατε να μελετήσετε κάποια από τα θέματα που αντιμετωπίζετε στη θεραπεία.

Εάν έχετε προχωρήσει περισσότερο στη θεραπευτική διεργασία και βρίσκεστε σε μια φάση θεραπείας που προσανατολίζεται περισσότερο στη δράση, εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε μια νέα συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που απέχετε από τη θεραπεία. Με άλλα λόγια, αν χρειαστεί να χάσετε μια συνεδρία, προσπαθήστε να κάνετε κάτι μόνοι σας για να προάγετε τη διαδικασία.

Δεύτερον, μιλήστε στον θεραπευτή σας

Οι θεραπευτές δεν έχουν μεταφυσικές ικανότητες! Ενώ είναι εκπαιδευμένοι στο να μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα της γλώσσας του σώματος και να κατανοήσουν όσα δεν λέγονται, δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας. Αν αισθάνεστε ότι τα πράγματα προχωρούν πολύ γρήγορα και είστε συναισθηματικά φορτισμένοι, μιλήστε στο θεραπευτή σας για αυτό.

Εάν ο θεραπευτής σας το ακούσει αυτό, θα συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει στρατηγικές αντιμετώπισης που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που προκύπτουν στη θεραπεία. Ίσως επίσης να διαπιστώσετε ότι σε κάποιο στάδιο της θεραπείας, θυμώνετε με τον θεραπευτή σας.

Ο θεραπευτής σας μπορεί να πει ή να κάνει κάτι ή να μην πει ή να μην κάνει κάτι, που σας πονάει ή σας απογοητεύει. Εάν συμβεί αυτό, μιλήστε στο θεραπευτή σας. Αυτά τα είδη συνομιλιών είναι δύσκολο να γίνουν με τον οποιονδήποτε, αλλά αυτή η συζήτηση με το θεραπευτή σας, είναι θεραπευτική και διδακτική.

Όχι μόνο ενδέχεται να λύσετε το θέμα με τον θεραπευτή σας, αλλά θα αναπτύξετε ένα πρότυπο για το πώς να κάνετε τέτοιου είδους συζητήσεις με άλλα πρόσωπα στη ζωή σας. Είναι ένας ασφαλής χώρος για να διαχειριστείτε την αντιμετώπιση των συγκρούσεων με έναν υγιή τρόπο.

Τρίτον, πάρτε τη θεραπεία μαζί σας καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας

Οι άνθρωποι ξεκινούν θεραπεία επειδή είναι πολύ δυσαρεστημένοι με κάποια πτυχή της ζωής τους και θέλουν τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Αν θέλετε να δείτε αλλαγές στη ζωή σας, πρέπει να αναλάβετε ρίσκα και να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Ο χώρος της θεραπείας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε να παίρνετε αυτά τα ρίσκα και να δοκιμάζετε νέα πράγματα, αλλά για την πραγματική αλλαγή, πρέπει να το κάνετε αυτό και έξω από την θεραπεία.

Εάν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη στιγμή σε αυτή μετάβαση, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε μια θεραπευτική ομάδα. Οι ομάδες μπορούν να παρέχουν ένα άλλο ασφαλές, θεραπευτικό περιβάλλον για να προχωρήσετε και να δοκιμάσετε νέες συμπεριφορές και τρόπους επικοινωνίας. Οι ομάδες είναι επίσης ένα σπουδαίο ενδιάμεσο βήμα ανάμεσα στην εξάσκηση της αλλαγής στην ατομική θεραπεία και της εφαρμογής της αλλαγής στη ζωή σας.

Τέταρτον, διαβάστε, καταγράψτε ή / και αναστοχαστείτε μεταξύ των συνεδριών

Η μία ώρα θεραπείας, είναι ένα πολύ ξεχωριστό είδος ώρας. Μπορεί να είναι γεμάτη από περισσότερες σκέψεις και συναισθήματα από ό,τι μπορεί να βιώσετε σε μια ολόκληρη μέρα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι βγαίνετε από τις συνεδρίες, αισθανόμενοι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα να λεχθούν και να επεξεργαστούν (αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα όταν αρχίζετε τη θεραπεία ή όταν αρχίζετε να συζητάτε ένα νέο θέμα με το θεραπευτή σας).

Αντί να προσπαθήσετε να αποφύγετε αυτό το συναίσθημα και να επιστρέψετε σε αυτό την επόμενη εβδομάδα, σκεφτείτε να το διερευνήσετε. Διαβάστε βιβλία, άρθρα και blog που συζητούν θέματα πάνω στα οποία δουλεύετε. Καταγράψτε και αναλογιστείτε τι σκέφτεστε και νιώθετε. Αυτό θα διατηρήσει τη δυναμική της εξερεύνησης και θα βελτιώσει την πρόοδο σας.

Τέλος, φροντίστε τον εαυτό σας σωματικά

Ο καλός νυκτερινός ύπνος, η άσκηση και  η υγιεινή διατροφή θα δώσει στο σώμα σας τους πόρους που χρειάζεται για να οδηγηθείτε στο δρόμο προς την ανάπτυξη και την αλλαγή.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: goodtherapy.org
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...