PsychologyNow Team

Πόσο Συχνά Κάνει η Ψυχοθεραπεία τους Ανθρώπους να Αισθάνονται Χειρότερα;

Πόσο Συχνά Κάνει η Ψυχοθεραπεία τους Ανθρώπους να Αισθάνονται Χειρότερα;

PsychologyNow Team

Ακούμε συχνά, πολλά στοιχεία για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των ψυχoφαρμάκων, αλλά όχι τόσα πολλά για τα αρνητικά συμπτώματα των θεραπευόμενων από την ψυχοθεραπεία. 


Τα δεδομένα για αυτή την υπόθεση δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά εκτιμάται ότι το 5% με 10% των θεραπευόμενων, βιώνουν μια επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The British Journal of Psychiatry παρέχει περαιτέρω αποδείξεις, από την σκοπιά των θεραπευόμενων για την επικράτηση των επιβλαβών αποτελεσμάτων της θεραπείας, με περίπου 1 στους 20.000 των συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι είχαν βιώσει κακές συνέπειες διαρκείας από τη θεραπεία τους.

Ο Mike Crawford και οι συνεργάτες του εξέτασαν σχεδόν 15.000 άτομα που λαμβάνουν σήμερα ή έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα, θεραπεία για την κατάθλιψη ή το άγχος μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Αγγλία και την Ουαλία. Από τους 14.270 ανθρώπους, οι οποίοι απάντησαν στην ερώτηση που αφορούσε στις πιθανές δυσμενείς επιδράσεις της θεραπείας, οι 763 συμφώνησαν έντονα ή ελαφρώς ότι η θεραπεία τους είχε αποφέρει άσχημα αποτελέσματα που διαρκούσαν, ένα ποσοστό το οποίο από τους ερευνητές περιεγράφηκε ως μια σημαντική μειοψηφία.

Η πιο κοινή μορφή θεραπείας ήταν η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, αλλά και άλλες μορφές θεραπείες που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν η ψυχοδυναμική, η συμβουλευτική και η θεραπεία εστιασμένη στη λύση. Η έρευνα προτείνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη μορφή θεραπείας που σχετίζεται περισσότερο με την εμφάνιση των αρνητικών συνεπειών. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που είπαν ότι δεν ήταν σίγουροι τι είδους θεραπεία είχαν ακολουθήσει ή είπαν ότι είχαν λάβει κάποια άλλη μορφή θεραπείας (που δεν είχε καταγραφεί στην έρευνα) ανέφεραν πιο συχνά αρνητικές συνέπειες, όπως ήταν και εκείνοι που ανέφεραν ότι δεν είχαν λάβει επαρκείς πληροφορίες για τη θεραπεία πριν αυτή ξεκινήσει.

Οι συμμετέχοντες που ανήκαν σε φυλετικές και σεξουαλικές μειονότητες ανέφεραν συχνότερα στις απαντήσεις τους τα αρνητικά αποτελέσματα διαρκείας. Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το γεγονός αυτό, αλλά είπαν ότι ίσως καταγράφεται μια ανάγκη για περισσότερη έμφαση στην εκπαίδευση των θεραπευτών πάνω σε θέματα κουλτούρας.

Η θεραπευτική «βλάβη» είναι ένα δύσκολο θέμα προς μελέτη.

Είναι πιθανό οποιαδήποτε επιδείνωση των συμπτωμάτων να συνέβαινε ούτως ή άλλως (βέβαια το πρόβλημα της ερμηνείας λειτουργεί και με τον άλλο τρόπο όπου η βελτίωση οποιουδήποτε συμπτώματος μπορεί να επέλθει γρηγορότερα χωρίς την ύπαρξη θεραπείας). Αλλά σχεδόν όλοι οι ψυχολόγοι συμφωνούν με το γεγονός ότι οι αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τη θεραπεία, αποτελούν έναν πραγματικό κίνδυνο και για το λόγο αυτό οφείλουμε να γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά μπορούν να συμβούν και το πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής τους. Ως εκ τούτου, η παρούσα μελέτη παρέχει κάποια σημαντικά και ευπρόσδεκτα δεδομένα για ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Πράγματι, ο Crawford και η ομάδα του επισημαίνουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Αγγλία έχουν λάβει ψυχολογική θεραπεία για κοινές ψυχικές διαταραχές κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων, πράγμα που σημαίνει ότι (με βάση τα δεδομένα) χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν βιώσει αρνητικές συνέπειες από τη θεραπεία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι κλινικοί που παρέχουν ψυχολογικές θεραπείες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι θεραπευόμενοι θα έχουν επαρκή πληροφόρηση για την θεραπεία πριν αυτή ξεκινήσει, καθώς και ότι έχουν την συναίνεσή τους κατόπιν πλήρους ενημέρωσης για αυτήν.

Αυτό το γεγονός θα διασφαλίσει πως οι άνθρωποι που προσέρχονται για ψυχολογική θεραπεία, γνωρίζουν το υπάρχον καθεστώς στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία, το οποίο περιέχει και θετικές και αρνητικές επιπτώσεις.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: digest.bps.org.uk
Πηγή έρευνας: British Journal of Psychiatry
Απόδοση – Επιμέλεια: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...