PsychologyNow Team

21 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τον ψυχοθεραπευτή σας

21 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τον ψυχοθεραπευτή σας

PsychologyNow Team
θεραπευόμενη αναγνωρίζει τα 21 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει τον ψυχοθεραπευτή της
Image credit:  SHVETS production / pexels.com

Αναγνωρίστε τα σημάδια ενός κακού θεραπευτή, ώστε να βρείτε την ποιοτική θεραπεία που σας ταιριάζει.


Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε κάποια σημάδια που δείχνουν ότι ο θεραπευτής σας δεν είναι καλός. Αν σας προσβάλλει ή σας ντροπιάζει, είναι ώρα να βρείτε κάποιον καινούριο. Άλλα σημάδια είναι πιο δύσκολο να γίνουν αντιληπτά. Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να κατηγορείτε τους άλλους ή να είναι πολύ αμυντικός απέναντι στην κριτική. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να μη σας πληγώνουν, αλλά εμποδίζουν την πρόοδο κατά τη θεραπεία.

Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε όλα τα σημάδια του κακού θεραπευτή, ώστε να βρείτε την ποιοτική θεραπεία που σας ταιριάζει.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια, αλλά να θυμάστε ότι ο θεραπευτής είναι άνθρωπος και σίγουρα θα κάνει λάθη. Αν δείτε μόνο ένα από αυτά τα σημάδια και δεν σας ενοχλεί ιδιαίτερα, μπορείτε να συζητήσετε με τον θεραπευτή σας γι’ αυτό.

Σκεφτείτε αν ο θεραπευτής σας σας ταιριάζει. Τα σημάδια ότι ο θεραπευτής σας δεν είναι καλός είναι διαφορετικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι η θεραπεία μαζί του δεν σας ταιριάζει.

Σημάδια για όλες τις μορφές ψυχοθεραπείας

1. Δεν ακούει ή δεν απαντάει

Αυτό είναι το πιο προφανές. Ο θεραπευτής χρειάζεται να ακούει και να απαντάει σε αυτά που λέτε. Αν δεν κάνει προσπάθεια να σας καταλάβει και να προσφέρει καθοδήγηση, είναι ώρα να διακόψετε σας συνεδρίες.

2. Σας κρίνει

Η κριτική προς τον θεραπευόμενο με τρόπο που τον ντροπιάζει εμποδίζει την πρόοδο στη θεραπεία και πληγώνει. Δεν θα έπρεπε να βρεθείτε σε τέτοια θέση.

3. Σας λέει τι να κάνετε

Είναι αποδεκτό ο θεραπευτής να μοιραστεί τις σκέψεις και τη γνώμη του αν του ζητήσετε συμβουλή για κάτι, αλλά δεν πρέπει να σας δίνει εντολές. Η θεραπεία γίνεται για να σας ενδυναμώσει και να σας βοηθήσει να αναπτύξετε γνωστικές δεξιότητες για να παίρνετε καλές αποφάσεις. Το να σας λέει ο θεραπευτής τι να κάνετε έρχεται σε αντίθεση με αυτόν τον σκοπό και ηθικά αποτελεί γκρίζα ζώνη.

4. Επιβάλλει θρησκευτικές, πνευματικές, πολιτικές ή κοινωνικές πεποιθήσεις

Ο θεραπευτής πρέπει να σέβεται τις θρησκευτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις σας και να μην προσπαθεί να σας επιβάλλει σας δικές του.

5. Δεν αντιμετωπίζει με ευαισθησία τις πεποιθήσεις ή το υπόβαθρό σας

Ο θεραπευτής πρέπει να σέβεται τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ σας.

6. Παραβιάζει το απόρρητο

Ο θεραπευτής είναι νομικά δεσμευμένος να προστατεύει την ιδιωτικότητά σας. Μπορεί να μοιραστεί εμπιστευτικές πληροφορίες μόνο όταν είναι απαραίτητο για να σωθεί μια ζωή.

7. Σας ενθαρρύνει να κατηγορείτε άλλους

Θέλετε ο θεραπευτής να είναι με το μέρος σας, αλλά δεν θα σας βοηθήσει αν σας ενθαρρύνει να κατηγορείτε άλλους για τα προβλήματά σας. Η θεραπεία γίνεται για να σας ενδυναμώσει, να σας βοηθήσει να αναλάβετε ευθύνη και να ζήσετε μια καλύτερη ζωή.

8. Ντροπιάζει την ψυχική ασθένεια

Αν έχετε κάποια ψυχική ασθένεια, ο θεραπευτής σας θα πρέπει να αποδεχτεί αυτό το κομμάτι της ταυτότητάς σας. Δεν πρέπει να το αντιμετωπίζει σαν κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεστε.

9. Μιλάει πολύ για τον εαυτό του

Η αυτοαποκάλυψη είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο, το οποίο μερικές φορές βοηθάει να χτιστεί μια ισχυρότερη θεραπευτική σχέση και έχει θετικά αποτελέσματα. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας πρέπει να έχει σχέση με τον θεραπευόμενο.

10. Σας πιέζει να μιλήσετε για κάτι

Ο θεραπευτής χρειάζεται να φέρεται με σεβασμό και υπομονή. Μπορεί να σας καθοδηγήσει, αλλά δεν πρέπει να πιέσει αν του ζητήσετε να αλλάξετε θέμα. Αν είναι πολύ σημαντικό για να το αγνοήσει, πρέπει να περιμένει και να το επαναφέρει σταδιακά στην κουβέντα.

11. Κάνει βιαστική διάγνωση

Δεν χρειάζονται όλα τα προβλήματα κλινική ταμπέλα. Μερικές φορές η βιασύνη μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση ή υπερδιάγνωση. Εκτός αν ζητήσετε εσείς να γίνει διάγνωση αμέσως, αυτό δεν θα πρέπει να είναι το πρώτο μέρος της θεραπευτικής σας εμπειρίας.

12. Γίνεται πολύ αμυντικός με την κριτική

Αν πείτε στον θεραπευτή σας ότι έκανε ένα λάθος ή ότι χρειάζεται να διορθώσει την προσέγγισή του σε κάτι, πρέπει να μπορεί να σας απαντήσει ήρεμα και ώριμα. Ο κακός θεραπευτής θα χάσει τον έλεγχο των συναισθημάτων του, θα γίνει πολύ αμυντικός ή επικριτικός προς εσάς.

13. Επιβάλλει σε όλα τη θεραπευτική προσέγγιση

Ο θεραπευτής δεν πρέπει να βάζει όλα όσα αντιμετωπίζετε στο πλαίσιο της θεραπευτικής προσέγγισης. Αν μιλήσετε ανοιχτά για ένα τραύμα της παιδικής σας ηλικίας, η πρώτη αντίδρασή του δεν θα πρέπει να είναι «Ας δούμε τι λέει ο Φρόιντ γι’ αυτό».

14. Προσπαθεί να γίνει φίλος σας

 


Διαβάτε σχετικά: Πέντε υποδείξεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε έναν καλό ψυχοθεραπευτή


Σημάδια στις συνεδρίες από κοντά

15. Κοιτάει συχνά την ώρα

16. Κοιτάει συνεχώς τις σημειώσεις του

17. Τρώει, ασχολείται με την εμφάνισή του ή κοιτάει το κινητό του

18. Ακατάλληλο άγγιγμα

Ο θεραπευτής δεν πρέπει να ξεκινά καμιά μορφή φυσικής επαφής πέρα από χειραψία ή ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

19. Δεν σας δίνει τον χρόνο για τον οποίο πληρώνετε

Σημάδια για ζωντανές συνεδρίες μέσω βίντεο

20. Κοιτάει ή πληκτρολογεί στο κινητό ή στον υπολογιστή του

21. Υπάρχει θόρυβος στον χώρο εργασίας του και όχι αρκετή ιδιωτικότητα

Αν ακούγεται πολύς θόρυβος στον περιβάλλοντα χώρο, τότε ο θεραπευτής σας δεν έκανε καλή προετοιμασία για τη συνεδρία. Αυτό μπορεί να παραβιάσει την ιδιωτικότητά σας.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...