PsychologyNow Team

Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται το ίδιο αποτελεσματική με τη δια ζώσης

Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται το ίδιο αποτελεσματική με τη δια ζώσης

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται το ίδιο αποτελεσματική με τη δια ζώσης
Image credit: Jopwell / pexels.com

Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία αποδίδει το ίδιο καλά με τη δια ζώσης, για τα άτομα που παρουσιάζουν μέτρια προς ήπια συμπτωματολογία.


Σύμφωνα με το Κέντρο Πανεπιστημιακής Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, τα τελευταία πέντε χρόνια στην Αμερική, έχει σημειωθεί αύξηση, με σταθερό ετήσιο ποσοστό 10-15%, στη ζήτηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αυτό, έχει οδηγήσει πολλούς φοιτητές που αναζητούν υποστήριξη να βρίσκονται σε μαζικές λίστες αναμονής για εβδομάδες ή μήνες.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ δεν αποτελούν εξαίρεση, αναφέρει η κλινική ψυχολόγος και διδακτορική φοιτήτρια Μέρεντιθ Πεσκατέλο, η οποία μελετά τρόπους για να κάνει την ψυχοθεραπεία πιο προσιτή. Έχουμε μεγάλες λίστες αναμονής και συνεχώς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να εξυπηρετήσουμε πιο άμεσα τους ενδιαφερόμενους.

Ίσως όμως η λύση να είναι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία. Εξετάζοντας 5.568 ασθενείς στις Μονάδες Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής υποστήριξης του πανεπιστημίου - η μεγαλύτερη έρευνα του είδους της - οι ερευνητές του Πανεπιστημίου, ανακάλυψαν πως η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η γνωστική, απέδωσε το ίδιο καλά με τη δια ζώσης, για τα άτομα που αντιμετώπιζαν μέτρια προς ήπια συμπτώματα.

Ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε ένα διαδικτυακό ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα ή σε δια ζώσης ψυχοθεραπεία ή σε ένα συνδυασμό και των δυο, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές ως προς το αποτέλεσμα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Παρουσιάζοντας αυξανόμενη τάση, οι διαδικτυακές γνωσιακές θεραπείες παρέχουν την ίδια ικανοποίηση και εργαλεία με την παραδοσιακή ψυχοθεραπεία, βοηθώντας τους ασθενείς να κατανοήσουν και να διαχειριστούν σκέψεις και συμπεριφορές. Στα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι η ενίσχυση της σχέσης μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή.

Μέσω του SilverCloud, ενός διαδικτυακού προγράμματος που χρησιμοποιείται από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ, οι θεραπευόμενοι παρακολουθούν βίντεο και συμπληρώνουν ασκήσεις, μαθαίνοντας θεραπευτικές τεχνικές και λαμβάνοντας συχνή ανατροφοδότηση από έναν εκπαιδευμένο σύμβουλο υποστήριξης.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί ο κόσμος χρειάζεται την ψυχολογία και τους ψυχολόγους; Ο σημαντικός ρόλος της ψυχολογίας στη σύγχρονη εποχή


Ανά δύο εβδομάδες, από το 2015 έως το 2019, οι ερευνητές χορηγούσαν στους συμμετέχοντες ερωτηματολόγια αναφορικά με τους τρεις διαθέσιμους τύπους ψυχοθεραπείας με στόχο την αξιολόγηση συμπτωμάτων, όπως άγχους και κατάθλιψης. Μετά από την παρακολούθηση ενός τυπικού θεραπευτικού προγράμματος, διάρκειας περίπου τριών μηνών, η κατάσταση όλων των συμμετεχόντων βελτιώθηκε, κατά μέσο όρο, στο ήμισυ. Για παράδειγμα, κάποιος που αντιμετώπιζε μέτρια κατάθλιψη, πλέον παρουσίαζε μέτρια προς ήπια συμπτωματολογία, δηλώνουν οι ερευνητές.

Όταν χρησιμοποιούνται ως μια γρήγορη παρέμβαση, τα προγράμματα αυτοβοήθειας, μπορούν να αποτρέψουν την ανάγκη κάποιων φοιτητών για εντατική θεραπεία, παρέχοντας αποσυμπίεση στα κέντρα συμβουλευτικής ώστε να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Παρ’ όλο που είναι ευεργετική για πολλούς, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία δεν ενδείκνυται για όλους. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και όσοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη θεραπευτική σχέση με τον ψυχοθεραπευτή, είναι προτιμότερο να λαμβάνουν υποστήριξη με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα καλό βήμα για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης και της εξοικείωσης με την ψυχοθεραπευτική εμπειρία για όσους επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτή αλλά διστάζουν να τη δοκιμάσουν.

Προγράμματα όπως το SilverCloud αποτελούν μια εξαιρετική πρώτη έκθεση σε μια θεραπευτική συνεδρία για όσους διερωτώνται Θα μου ταίριαζε η ψυχοθεραπεία; Μόνο μία απλή, θετική, διαδραστική επαφή με τον κόσμο της ψυχικής υγείας μπορεί να συμβάλλει στην αποστιγματοποίηση της.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychotherapy Research.


Έρευνα: Meredith S. Pescatello, Tyler R. Pedersen & Scott A. Baldwin (2020) Treatment engagement and effectiveness of an internet-delivered cognitive behavioral therapy program at a university counseling center, Psychotherapy Research

Mari Gia
Απόδοση: Μαρίλια Γιακουμή

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...