PsychologyNow Team

"Κατανοώντας την ψύχωση και τη σχιζοφρένεια": μία νέα έρευνα αναθεωρεί ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την ψυχική ασθένεια

"Κατανοώντας την ψύχωση και τη σχιζοφρένεια": μία νέα έρευνα αναθεωρεί ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την ψυχική ασθένεια

PsychologyNow Team
εικόνα του βιβλίου "Κατανοώντας την ψύχωση και τη σχιζοφρένεια"

Μια έκθεση, δωρεάν προσβάσιμη, που δημοσιεύθηκε από το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας της Βρετανικής Ψυχολογικής Κοινότητας (British Psychological Society), έρχεται να προκαλέσει ότι γνωρίζαμε σχετικά με τη φύση της ψυχικής ασθένειας.


Η Anne Cooke, Διευθύντρια στο School of Psychology, Politics and Sociology, του Canterbury University, έχει επιμεληθεί την έκθεση, η οποία έχει τίτλο: "Κατανοώντας την ψύχωση και τη σχιζοφρένεια: Γιατί οι άνθρωποι ακούνε μερικές φορές φωνές, πιστεύουν πράγματα που άλλοι βρίσκουν παράξενα ή δείχνουν να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα και πώς μπορούν να βοηθηθούν".

Η έκθεση έχει γραφεί από μια ομάδα επιφανών κλινικών ψυχολόγων που προέρχονται από οκτώ πανεπιστήμια και έξι τομείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), μαζί με ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με ψύχωση.

Στην έκθεση παρέχεται μια αναλυτική επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης των δεδομένων και των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τα συμπεράσματά της έχουν σοβαρό αντίκτυπο τόσο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την «ψυχική ασθένεια» όσο και για το μέλλον των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σχιζοφρένεια είναι μια τρομακτική ασθένεια του εγκεφάλου που κάνει τους ανθρώπους απρόβλεπτους και ενδεχομένως βίαιους και μπορεί να ελεγχθεί μόνο με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, η έρευνα που εξελισσόταν τα τελευταία 20 χρόνια και αποτυπώνεται σε αυτή την έκθεση, αποκαλύπτει ότι η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη.

Τι προκύπτει από αυτή την έρευνα ως διαφορετικό:

  • Τα προβλήματα που θεωρούμε ως «ψύχωση» - οι φωνές που ακούν οι άνθρωποι, πιστεύοντας πράγματα που άλλοι βρίσκουν παράξενα ή δείχνουν να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα - μπορούν να γίνουν κατανοητά με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλα ψυχολογικά προβλήματα π.χ. το άγχος.
  • Συχνά είναι μια αντίδραση σε τραύμα ή αντιξοότητες κάποιου είδους που επηρεάζουν τον τρόπο που βιώνουμε και ερμηνεύουμε τον κόσμο.
  • Σπανίως οδηγεί σε βία.
  • Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι έχει προκαλέσει τα προβλήματα ενός συγκεκριμένου ατόμου. Ο μόνος τρόπος είναι να καθίσει μαζί του και να προσπαθήσει να το δουλέψουν θεραπευτικά μαζί.
  • Οι υπηρεσίες δεν θα πρέπει να επιμένουν ότι οι άνθρωποι βλέπουν τους εαυτούς τους ως ασθενείς. Κάποιοι προτιμούν να σκέφτονται τα προβλήματά τους, για παράδειγμα, όπως μια πτυχή της προσωπικότητάς τους, που τους φέρνει μερικές φορές σε μπελάδες, αλλά την οποία δεν θα θέλουν να ζήσουν χωρίς αυτήν.
  • Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην πρόληψη, εστιάζοντας στην ανισότητα και την παιδική κακοποίηση. Η επικέντρωση των πόρων μόνο στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων είναι σαν το σφουγγάρισμα το πάτωμα, ενώ η βρύση βρίσκεται ακόμη ανοιχτή.

H  Κλινική Ψυχολόγος Anne Cooke που επιμελήθηκε την έρευνα δήλωσε: "Η διαπίστωση ότι η ψύχωση μπορεί να γίνει κατανοητή με τον ίδιο τρόπο με άλλα ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος, είναι ένα από τα πιο σημαντικά δεδομένα των τελευταίων ετών και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ψυχικά ασθενείς θα πρέπει να διαμορφωθούν αναλόγως".

"Στο παρελθόν έχουμε προτείνει πολλές φορές τα φάρμακα ως την πιο σημαντική μορφή θεραπείας. Παρόλο που έχουν μια θέση στη θεραπευτική αγωγή, πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στην παροχή βοήθειας προς το κάθε άτομο ώστε να κατανοήσουμε τις εμπειρίες του και να βρούμε την κατάλληλη υποστήριξη που λειτουργεί γι' αυτό".

Η Αnn Cooke συνεχίζει: "Το όνειρό μου είναι ότι η έκθεσή μας θα συμβάλει σε μια ριζική αλλαγή στη νοοτροπία της ψυχικής ασθένειας, έτσι ώστε οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ψύχωση αντί να αντιμετωπίζουν την προκατάληψη, το φόβο και τις διακρίσεις, θα βρίσκουν από τους γύρω τους αποδοχή, ανοιχτά μυαλά και θα είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν".

Η Geraldine Strathdee, Διευθύντρια του Κλινικού Τομέα της Ψυχικής Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε: "Είμαι ένθερμη υποστηρικτής στο να βοηθώ τους ανθρώπους να αναπτύξουν κατανόηση των γεγονότων και των δυσκολιών που τους οδήγησαν στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να πάρουν πίσω τον έλεγχο της ζωής τους και η σημαντική αυτή έκθεση θα είναι ένας ζωτικός πόρος τόσο για τους ίδιους αλλά και για εμάς που σχεδιάζουμε και παρέχουμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας".


Πηγή: bps.org.uk

Bρείτε όλη την έκθεση εδώ: Understanding Psychosis and Schizophrenia

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...