banner2
psychologist-banner-2
thumb

Γονίδιο πίσω από την στυτική δυσλειτουργία;

Για πρώτη φορά, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μια συγκεκριμένη θέση στο ανθρώπινο γονιδίωμα που αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας στον άνδρα. Πρόκειται για μία σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της γενετικής που αποτελεί τη βάση της στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Τι ορίζουμε ως στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως αδυναμία απόκτησης ή/και διατήρησης στύσης ικανής για σεξουαλική δραστηριότητα. Πιο απλά, πρόκειται για την αδυναμία να αποκτήσει ένας άνδρας στύση που θα είναι αρκετά σκληρή για να μπορέσει να διεισδύσει ή ακόμη και αν καταφέρει να εισχωρήσει να διατηρήσει τη στύση του μέχρι το τέλος της σεξουαλικής επαφής.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η στυτική δυσλειτουργία;

Αποτελεί μία συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία που εμφανίζεται στον άνδρα στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία με οργανική κυρίως αιτιολογία, όπως νευρολογικούς, ορμονικούς και αγγειακούς παράγοντες, παχυσαρκία, χειρουργικές επεμβάσεις, χρήση φαρμάκων, σακχαρώδης διαβήτης, κλπ. Σε μικρότερη ηλικία τα αίτια συνήθως οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το άγχος επίδοσης, οι συγκρουσιακές σχέσεις, . Δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να συνυπάρχουν οργανικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, όπου την αιτιολογία την χαρακτηρίζουμε ως μεικτή.

Τα δύο πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζονται στην ερωτική ζωή των ανδρών είναι η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση, ενώ μάλιστα, αρκετές φορές υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ τους, μπορεί δηλαδή ένας άνδρας για παράδειγμα που εκσπερματώνει γρήγορα να χάνει και τη στύση του ή και το αντίθετο, ένας άνδρας που χάνει τη στύση του να κορυφώνει γρήγορα για «να προλάβει».

Στατιστικά στοιχεία

Όσο μεγαλώνει ένας άνδρας ηλικιακά, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία, ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα ποσοστά που μας δίνουν διάφορες έρευνες.

  • Υπολογίζεται πως το 20% του ανδρικού πληθυσμού σε κάποια φάση της ζωής του θα εμφανίσει πρόβλημα στη στυτική του λειτουργικότητα.
  • 1 στους 20 άνδρες κάτω των 50 ετών θα αντιμετωπίσει προβλήματα στύσης,
  • 1 στους 5 άνδρες άνω των 50-55 ετών,
  • 1 στους 3 άνδρες περίπου άνω των 60 ετών,
  • 1 στους 2 περίπου άνω των 75 ετών

Φαίνεται καθαρά λοιπόν πως όσο μεγαλώνει η ηλικία, μεγαλώνουν και οι πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης σεξουαλικής διαταραχής που οφείλονται σε οργανικά αίτια. Παρόλα αυτά, ας μην ξεχνάμε πως η στυτική δυσλειτουργία θεραπεύεται σε κάθε ηλικία με την ανάλογη θεραπεία, είτε είναι ψυχολογικά τα αίτια (μικρότερες ηλικίες), είτε οργανικά (μεγαλύτερες ηλικίες).

Πως θεραπεύεται;

Σήμερα αν και που υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τη συγκεκριμένη σεξουαλική διαταραχή, φαίνεται να μην ανταποκρίνονται όλοι οι άνδρες θετικά σε αυτές (χάπια, ενδοπεϊκές ενέσεις, κρουστικά κύματα, υποσχόμενες θεραπείες με βλαστοκύτταρα-ακόμα υπό διερεύνηση).

Ποια είναι η ψυχολογία του άνδρα με στυτική δυσλειτουργία;

Ας μην ξεχνάμε πως η στυτικής δυσλειτουργία δημιουργεί στον άνδρα προβλήματα στην σχέση του με τη σύντροφο, κάνοντάς τον να αμφισβητεί όλο και περισσότερο τις ερωτικές του ικανότητες και πλήττοντας τη μεταξύ τους σχέση. Αποτέλεσμα να βιώνει έντονα αρνητικά συναισθήματα αναξιότητας και να αμφιβάλλει όλο και περισσότερο για τον εαυτό του, να πλήττεται η λειτουργικότητά του γενικότερα. Οι σκέψεις του γυρίζουν διαρκώς γύρω από την στύση του που νιώθει να τον προδίδει, ρεζιλεύοντάς τον και στερώντας του τον ανδρισμό του, βάζοντάς τον έτσι σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων και δυσφορικών συναισθημάτων που τον κάνουν να νιώθει ακόμα πιο άσχημα με τον εαυτό του, την εικόνα του και την αυτοεκτίμησή του! Πολλές φορές μάλιστα, τον βλέπουμε να αποφεύγει όχι μόνο τις ερωτικές συνευρέσεις αλλά και τις …κοινωνικές συναναστροφές, καθώς νιώθει μειονεκτικά απέναντι στα άλλα αρσενικά!

Η νέα μελέτη ρίχνει φως!

Μετά από μία εμπεριστατωμένη μελέτη λοιπόν, οι ερευνητές κατέληξαν πως για την μη θετική θεραπευτική ανταπόκριση ευθύνεται το γενετικό υπόβαθρο περίπου στο 1/3 των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας.

Η νέα μελέτη έγινε σε τουλάχιστον 260.000 άνδρες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αγγλία, με διαγνωσμένη στυτική δυσλειτουργία και χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση στις υπάρχουσες θεραπείες. Διαπιστώθηκε ότι οι παραλλαγές σε ένα συγκεκριμένο μέρος του γονιδιώματος – που ονομάζεται γενετική θέση – κοντά στο γονίδιο SIM1 σχετίζονται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ερευνητές έκριναν ότι ο κίνδυνος οφείλεται σε άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας, όπως ο δείκτης μάζας σώματος ή σε διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες περιγράφουν τη στυτική δυσλειτουργία. Η μελέτη έδειξε επίσης έναν βιολογικό ρόλο της γενετικής στη ρύθμιση της σεξουαλικής λειτουργίας, υποδεικνύοντας έντονα ότι αυτές οι παραλλαγές μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

Ο εντοπισμός αυτού του τόπου SIM1 ως παράγοντας κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία είναι μια μεγάλη υπόθεση, διότι παρέχει τη μακρά περιζήτητο απόδειξη ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα με την ασθένεια…, η αναγνώριση του πρώτου γενετικού παράγοντα κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη επειδή ανοίγει την πόρτα για έρευνες για νέες γενετικές θεραπείες, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Eric Jorgenson, PhD, ερευνητής στο τμήμα έρευνας της Kaiser Permanente στη Βόρεια Καλιφόρνια.

Φαίνεται λοιπόν πως το γενετικό υπόβαθρο παίζει σημαντικό ρόλο και στη σεξουαλικότητα, αποδεικνύοντας πως η στυτική δυσλειτουργία έχει γενετική βάση και μάλιστα ανοίγει την πόρτα για την περαιτέρω διερεύνηση και ανάπτυξη γενετικών θεραπειών…

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια