banner2
psychologist-banner-2
thumb

Μελέτη προσδιορίζει τον πιο κακοποιητικό τύπο ναρκισσισμού

- Ψυχικές Διαταραχές
10 Φεβρουαρίου 2018

Οι τελειομανείς ναρκισσιστές σκέφτονται αρνητικά, εχθρικά και επικριτικά πράγματα για άλλους ανθρώπους.


Οι τελειομανείς ναρκισσιστές, όπως ο αείμνηστος Steve Jobs, είναι αναμφισβήτητα ο πιο κακοποιητικός τύπος ναρκισσιστή.

Είναι μεγαλεπήβολοι, θεωρούν τους εαυτούς τους ιδιαίτερους, έχουν υψηλή αίσθηση προνομιακής μεταχείρισης και έχουν εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες από τους άλλους. Επιπλέον, λατρεύουν να επικρίνουν τους άλλους.

Ο ψυχολόγος Λόγκαν Νίλις, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

Ένας τελειομανής ναρκισσιστής γονέας απαιτεί από το παιδί του να έχει τέλεια απόδοση, για παράδειγμα στα μαθήματά του, αλλά όχι απαραίτητα και από τους άλλους. Παίρνουν την αίσθηση της ζωτικότητας ή της αυτοπεποίθησης μέσω της τέλειας απόδοσης άλλων ανθρώπων και απολαμβάνουν έμμεσα την επιτυχία των άλλων.

Για την έρευνα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κρατήσουν ημερολόγια διάρκειας 28 ημερών. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι τελειομανείς ναρκισσιστές ήταν κοινωνικά τοξικοί.

Οι ερευνητές δήλωσαν:

Το πιο σημαντικό εύρημα μας είναι ότι η ναρκισσιστική τελειομανία συνδέεται με την κοινωνική αρνητικότητα με τη μορφή οργής, υποτίμησης, συγκρούσεων και εχθρότητας. Όταν διερευνήσαμε τι μπορεί να σκέφτεται ένας τελειομανής ναρκισσιστής, διαπιστώσαμε ότι σκέφτονται πραγματικά αρνητικά, εχθρικά, επικριτικά πράγματα για τους άλλους.

To χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι διατηρούν αυτή την ανώτερη αίσθηση του εαυτού τους: Είμαι τέλειος, είμαι εκπληκτικός, ενώ οι άλλοι είναι ελαττωματικοί.


Διαβάστε σχετικά: Τα τρία προσωπεία του παθολογικού Ναρκισσισμού


Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν τις βιογραφίες διάσημων τελειομανών ναρκισσιστών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην CEO της Apple, Steve Jobs:

Σύμφωνα με μια βιογραφία, ο Steve Jobs ανέμενε την τελειότητα από τους άλλους με δικαιωματικό, απαιτητικό και υπερβολικά επικριτικό τρόπο.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι από ήρωες έφταναν στο μηδέν, σύμφωνα με αξιολογήσεις του, ακόμη και μετά από μικρά λάθη. Οι υπάλληλοι ανέφεραν επίσης ότι τους υποβίβαζε συνήθως ενώπιον των συναδέλφων τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν:

Είναι θετικό να έχετε υψηλές προσδοκίες από κάποιον, εάν συνδυάζεται με ένα ζεστό, διαπροσωπικό ύφος φροντίδας. Αλλά οι υψηλές προσδοκίες που συνδυάζονται με συναισθήματα μεγαλομανίας και του «δικαιώματος» απαίτησης τέλειας απόδοσης από τους άλλους, δημιουργούν έναν πολύ αρνητικό συνδυασμό.

Επίσης, προσθέτουν:

Αυτό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα της εποχής μας. Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή «προνομίων», όπου οι μεγαλεπήβολες απαιτήσεις είναι γνώρισμα της καθημερινής ζωής μας.

Οι τελειομανείς ναρκισσιστές έχουν ανάγκη από άλλους ανθρώπους να ικανοποιούν τις παράλογες προσδοκίες τους… Και αν οι άλλοι δεν κάνουν αυτά που τους ζητούν, θυμώνουν μαζί τους.

Κάνοντάς τους πιο ευαισθητοποιημένους σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν οι ενέργειές τους για τους άλλους ίσως να είναι η λύση για την πυροδότηση της αλλαγής τους.


Πηγή: spring.org.uk
Έρευνα: Toward a better understanding of narcissistic perfectionism: Evidence of factorial validity, incremental validity, and mediating mechanisms
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Αλλαγής;;; Μη δίνετε ελπίδες στα θύματα, απλώς μπαίνουν εμπόδιο στην θεραπεία τους.[/quote Απόλυτα σωστό το σχόλιο σου. Για να … αλλάξει ένας νάρκισσος θα πρέπει η Γη να αρχίσει να γυρίζει ανάποδα.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Αλλαγής;;; Μη δίνετε ελπίδες στα θύματα, απλώς μπαίνουν εμπόδιο στην θεραπεία τους.