PsychologyNow Team

Εγώ και ο εαυτός μου: ο ναρκισσισμός ως χαρακτηριστικό και ως διαταραχή

Εγώ και ο εαυτός μου: ο ναρκισσισμός ως χαρακτηριστικό και ως διαταραχή

PsychologyNow Team
φωτογραφία που απεικονίζει νάρκισσο άνδρα μέσα σε πίνακα και ο εαυτός του να τον κουβαλάει χαρακτηριστικά

Όλοι γεννιόμαστε με έναν τύπο μαθημένου ναρκισσισμού. Από τη γέννηση μας, ο κόσμος περιστρέφεται γύρω μας. Φωνάζουμε και ξαφνικά εμφανίζεται φαγητό μπροστά μας ή μας παίρνουν αγκαλιά. Σταδιακά όμως ξεπερνάμε αυτήν την νοοτροπία και αρχίζουμε να μαθαίνουμε ότι δεν θα είναι πάντα έτσι τα πράγματα.


Οι ναρκισσιστές μπορούν να είναι πολύ γοητευτικοί και θετικοί άνθρωποι, αλλά αναζητούν μόνο ανθρώπους που θα τροφοδοτούν τα ναρκισσιστικά εφόδιά τους και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Εγώ τους.

Οι ναρκισσιστές έχουν μία τρομερή ικανότητα να καλλιεργούν τις σχέσεις τους. Ο ναρκισσισμός εμφανίζεται ως χαρακτηριστικό σε αρκετούς ανθρώπους και σε μερικούς είναι πιο εμφανές, όμως μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων έχει Ναρκιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (ΝΔΠ)».

Όπως και στην ιστορία του Νάρκισσου, ο ναρκισσισμός χαρακτηρίζεται από μια γενική μεγαλειώδης πεποίθηση για τον εαυτό. Όσοι τείνουν προς τον ναρκισσισμό, έχουν υπερβολική αίσθηση αυτονομίας, αίσθηση δικαιώματος, έλλειψη ενσυναίσθησης και συχνά μια τάση να χειραγωγούν.

Ο ναρκισσισμός μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών. Υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά έως μέτρια ποσοστά ναρκισσισμού, το οποίο χαρακτηριστικό μπορεί να είναι προφανές, αλλά δεν είναι πραγματικά μια διαταραχή. Και μετά υπάρχει το άλλο άκρο το οποίο είναι μια πλήρης διαταραχή προσωπικότητας.

Ο ναρκισσισμός μπορεί να θεωρηθεί ως ο κακός δίδυμος της υψηλής αυτοεκτίμησης. Και οι δύο γεννιούνται από τα επιτεύγματα ενός ατόμου και από το πώς βλέπουν πραγματικά τον εαυτό τους.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Όταν όμως αυτά αποκτούν υπερβολική διάσταση και υπάρχει μια ανθυγιεινή επιθυμία να διατηρήσουν ακέραιες τις πεποιθήσεις τους, τότε είναι που γίνονται πρόβλημα.


Διαβάστε σχετικά: Στο μυαλό ενός Νάρκισσου


Οι αιτίες για την ΝΔΠ δεν είναι εντελώς σαφείς

Ενώ το σπιτικό περιβάλλον και η παιδική ανατροφή, μπορούν σίγουρα να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, μπορεί να υπάρχουν μερικοί γενετικοί παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν πού βρίσκεται κάποιος στο φάσμα του ναρκισσισμού. Εάν η ανάπτυξη του ναρκισσισμού είναι μία μαθημένη συμπεριφορά, τότε η φυσιολογική κοινωνική δραστηριότητα στο σχολείο, θα μπορούσε να βοηθήσει να σπάσει μία νοοτροπία που μπορεί να φαίνεται ότι είναι φυσιολογική, σε πρώιμο επίπεδο.

Όλοι γεννιόμαστε με έναν τύπο μαθημένου ναρκισσισμού. Από τη γέννηση μας, ο κόσμος περιστρέφεται γύρω μας. Φωνάζουμε και ξαφνικά εμφανίζεται φαγητό μπροστά μας ή μας παίρνουν αγκαλιά. Σταδιακά όμως ξεπερνάμε αυτήν την νοοτροπία και αρχίζουμε να μαθαίνουμε ότι δεν θα είναι πάντα έτσι τα πράγματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ναρκισσιστές, είναι πιο πιθανό να εισχωρήσουν σε θέσεις εξουσίας. Βραχυπρόθεσμα, μπορούν να θεωρηθούν ως άτομα με αυτοπεποίθηση και πολύ επιδέξιοι, γεγονός που τους καθιστά ευνοϊκούς υποψηφίους για να πάρουν προαγωγή στην εργασία τους ή να ηγηθούν στη σχολική τάξη.

Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιήσουν κάποια βρώμικη τακτική για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Η γραμμή μεταξύ αυτοπεποίθησης και αλαζονείας είναι πολύ λεπτότερη από άλλες και μπορεί να υπονομεύσουν κάποιον εάν αντιληφθούν ότι οι απόψεις τους απειλούνται. Αντίθετα, ένας ηγέτης με πολύ χαμηλά επίπεδα ναρκισσισμού μπορεί να είναι κακός ηγέτης όπως και κάποιος με υψηλά επίπεδα, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Στο χώρο εργασίας, οι διευθυντές με χαμηλά επίπεδα ναρκισσισμού μπορούν να θεωρηθούν ως επισφαλή ή αβέβαια, ενώ εκείνα με υψηλά επίπεδα μπορούν να θεωρηθούν ως επιθετικά ή αυταρχικά.

Ενώ οι ναρκισσιστές έχουν, γενικότερα, μια ισχυρή αυτοεκτίμηση, απολαμβάνουν επίσης να περιβάλλουν τον εαυτό τους με ανθρώπους που μπορούν να επικυρώσουν την πίστη τους.

Οι ναρκισσιστές μπορούν επίσης να θέλουν να διατηρούν υπερβολικά τον έλεγχο, είτε είναι ανοικτοί είτε παθητικοί. Το κάνουν αυτό ως ένα τρόπο για να παραμείνουν στον έλεγχο και να επιβεβαιώνουν τις πεποιθήσεις τους. Αν εμποδίσεις έναν ναρκισσιστή, μπορεί να αντιδράσει με θυμό ή με μια έκρηξη οργής.

Αν κάποιος έχει ΝΔΠ ή υψηλά ποσοστά ναρκισσισμού, η σωστή θεραπεία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής τους και της ζωής των γύρω τους.

Ωστόσο, οι άνθρωποι με ΝΔΠ συνήθως δεν θα αναζητήσουν βοήθεια για την κατάστασή τους, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ταιριάζει με την αυτοπεποίθησή τους για την τελειότητα αλλά μπορούν να αναζητήσουν θεραπεία εάν εμπιστευθούν έναν δικό τους άνθρωπο ή εάν παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα.

Τα άτομα με ναρκισσισμό μπορεί να προστατεύουν ένα πολύ εύθραυστο εγωισμό. Αν ένας ναρκισσιστής επικριθεί ή απορριφθεί, μπορεί να το πάρει πολύ σκληρά και υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε καταθλιπτική διαταραχή.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μην λειτουργήσει πάντα για κάποιον με ΝΔΠ, αλλά μπορεί να βοηθήσει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων να θέσει ρεαλιστικά όρια και να ζήσει μια πιο ευχάριστη και ικανοποιητική ζωή.


Πηγή: psychcentral.com
Aπόδοση - Επιμέλεια: PsychologyΝow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...