PsychologyNow Team

Τα οφέλη της κοινωνικής υποστήριξης στην ανακούφιση της τραυματικής εμπειρίας

Τα οφέλη της κοινωνικής υποστήριξης στην ανακούφιση της τραυματικής εμπειρίας

PsychologyNow Team
μια ομάδα ατόμων ανακουφίζει τις τραυματικές εμπειρίες με την κοινωνική υποστήριξη
Image credit: fauxels / pexels.com

Η σύνδεση με τους άλλους είναι τόσο σημαντική που βοηθάει στην ταχύτερη ανάρρωση από τραυματικές εμπειρίες.


Η αντιμετώπιση του τραύματος που προκαλείται είτε από φυσική ή ανθρώπινη καταστροφή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ψυχολογία, ακόμη και αν τα άτομα μπορεί να μην συνδέονται άμεσα με το γεγονός.

Ενώ το τραυματικό γεγονός μπορεί να μην είναι άμεσο για τους ανθρώπους, ωστόσο μπορεί να καταλήξει σε τραυματική εμπειρία, όπως για παράδειγμα, όταν παρακολουθούμε ή διαβάζουμε στο διαδίκτυο για γεγονότα όπως η συντριβή αεροπλάνου, η τρομοκρατική επίθεση και περιβαλλοντικές καταστροφές ανθρώπων που είναι άμεσα θύματα αυτών των δυσάρεστων γεγονότων.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το National Centre for Biotechnology Information (NCBI) διαπίστωσε ότι:

  • το 91% των ανθρώπων είχαν εκτεθεί σε τουλάχιστον ένα τραύμα στη διάρκεια της ζωής τους
  • το 69% είχε εκτεθεί επανειλημμένα σε τραύμα για μακρές χρονικές περιόδους, ενώ μόνο το 7% από αυτούς έλαβε διάγνωση διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD)
  • το 78% επρόκειτο για διαγνώσεις ψυχιατρικής συννοσηρότητας
  • το 67% των ασθενών ανέφεραν σκέψεις αυτοκτονίας κατά τον μήνα που προηγήθηκε της συνέντευξης
  • το 31% είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει την προηγούμενη εβδομάδα καθώς ένας αριθμός διαγνώσεων σχετίζονταν με συγκεκριμένα τραύματα
  • Άλλα συγκεκριμένα τραύματα που σχετίστηκαν ήταν τάσεις αυτοκτονίας και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές

Ασχέτως από την εξήγηση της τραυματικής εμπειρίας και το πότε συνέβη, τα άτομα μπορούν να θεραπευτούν από τέτοια γεγονότα μέσω της κοινωνικής στήριξης και να συνεχίζουν να ζουν παραγωγικά. Τα δίκτυα κοινωνικής στήριξης είτε είναι επίσημα, είτε ανεπίσημα, μπορούν να παράσχουν στους ανθρώπους την αίσθηση του ανήκειν, ένα καταφύγιο και μια ομάδα από ανθρώπους με παρόμοιες τραυματικές εμπειρίες.

Τα θύματα τραυματικών εμπειριών που δέχονται υποστήριξη από τις στενές σχέσεις με φίλους τους, την οικογένεια ή συναδέλφους και ομάδες υποστήριξης της εκκλησίας ή άλλες ομάδες στήριξης, έχουν λιγότερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε έναν πρόωρο θάνατο.

Η κοινωνική στήριξη μπορεί επίσης να βοηθήσει στο χτίσιμο ανθεκτικότητας απέναντι στην κόπωση της ενσυναίσθησης των φροντιστών και στην απομόνωση, να αυξήσει την αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου, και ακούγοντας τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι άλλοι τις δυσκολίες, οι επιζώντες να εμπνευστούν για τη δική τους ανάρρωση.


Διαβάστε σχετικά: Ο διαχωρισμός μεταξύ τωρινών και παρελθοντικών κινδύνων μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ΔΜΤΣ


Ενισχυτικό της σύνδεσης

Αρκετοί από εμάς πιστεύουν ότι τα άτομα με τραύματα δεν έχουν βιώσει ποτέ διαφωνίες με την οικογένεια ή τους φίλους σχετικά με την εμπειρία τους, αλλά ότι η επαφή μαζί τους έχει δυναμώσει το δέσιμο, έχουν λάβει ανακούφιση από την άσχημη εμπειρία, έχουν αισθανθεί ότι τους καταλαβαίνουν, έχουν νιώσει ήρεμα, γεμάτοι ενέργεια και αναζωογονημένα και όχι τρομοκρατημένα ή νευρικά στην πορεία προς την ανάρρωση, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ένα αυτονόητο ρεαλιστικό σενάριο.

Όταν η οικογένεια και οι φίλοι των θυμάτων ενημερώνονται ότι τους έχουν ανάγκη, ότι θέλουν να τους δείξουν πως αξίζουν και να τους δείξουν κατανόηση, τότε πραγματικά θα τους βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η ανθεκτικότητά τους θα παραμείνει ισχυρή όταν διανύουν μια περίοδο με μεγάλες δυσκολίες.

Όταν περνάμε χρόνο με τα θύματα τραυματικών εμπειριών, βοηθάμε στη θετική σύνδεση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στη σταθερή ψυχολογική, συναισθηματική και σωματική υγεία, αλλά είναι και εξαιρετικά σημαντική και αποτελεσματική για την ανάρρωση. Η μειωμένη απομόνωση μετά από ολέθρια γεγονότα και η υποστήριξη συμβάλλουν στη μείωση των αρνητικών μοτίβων σκέψης.

Βοηθάει στη λειτουργικότητα του σώματος

Η κοινωνική υποστήριξη δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στα συναισθήματά μας, αλλά επίσης φαίνεται ότι ευθύνεται κατά πολύ για τον τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σίγουρα έχουμε προσέξει ότι υπάρχει μια κρίσιμη σύνδεση στον τρόπο που τα συναισθήματα, η θλίψη, η ευτυχία, το πένθος, η χαρά συνεργάζονται με τη σωματική υγεία μας, γεγονός που στη συνέχεια επηρεάζει την ψυχική υγεία μας.

Επίσης, μελέτες αποκάλυψαν ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ σταθερής ψυχικής υγείας και τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο βελτιώνει με τη σειρά του τη διαδικασία περίπλοκης λήψης αποφάσεων και προλαμβάνει τη γνωστική εξασθένηση, σε σύγκριση με άτομα που περιγράφουν ότι οι σχέσεις τους είναι επιφανειακές.

Έτσι, τα άτομα με ασταθή ψυχική υγεία όχι μόνο κολλάνε περισσότερες ελαφριές ασθένειες όπως γρίπη ή κρύωμα αλλά επίσης είναι πιθανό να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρκίνο και καρδιοπάθεια.

Οικονομική βιωσιμότητα

Το αποτέλεσμα του τραύματος είναι συχνά αποθαρρυντικό γιατί πολλοί άνθρωποι χάνουν την πηγή του εισοδήματός τους και την περιουσία τους. Ενώ οι αρχές και οι κυβερνητικές οργανώσεις μπορούν να παράσχουν μια ποικιλία προγραμμάτων στήριξης για τα θύματα που βιώσανε κάποια δυσάρεστη εμπειρία, απαιτείται περισσότερη υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και άλλα υποστηρικτικά δίκτυα.

Η αναζήτηση οικονομικής βοήθειας είναι συνήθως το είδος βοήθειας που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θίξουν και γι’ αυτό τα δίκτυα κοινωνικής στήριξης μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και όταν τα θύματα ντρέπονται ή δεν είναι σε θέση να ζητήσουν βοήθεια.

Αυτό το είδος βοήθειας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την εξεύρεση πληροφοριών σχετικά με τις τρέχουσες υποχρεώσεις και την επίτευξη συμφωνιών με τις τράπεζες σχετικά με πληρωμές δανείων, κλπ.

Μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τις αρνητικές σχέσεις

Οι τραυματικές εμπειρίες αν και μπορεί να μην σχετίζονται πάντα με σωματικό τραύμα, αποτελούν συχνά απειλή για την ασφάλεια, με το τραυματικό γεγονός να αφήνει κάποιον με το αίσθημα ότι είναι μπερδεμένος και απομονωμένος.

Τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης εκτός του ότι μπορούν να βοηθήσουν στη σύνδεση με ανθρώπους με κοινές τραυματικές εμπειρίες, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη αρνητικών συγκρουσιακών σχέσεων, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν ένα παράγοντα κινδύνου για τη συναισθηματική και ψυχολογική υγεία των επιζώντων.

Το πιθανό στίγμα μπορεί να δείχνει φανερά ότι πρόκειται για κακοποιητική συμπεριφορά ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να πρόκειται για υπερβολική εξάρτηση ή υπερβολικό έλεγχο. Με ένα θετικό δίκτυο υποστήριξης υπάρχει η πιθανότητα μακροπρόθεσμων σταθερών σχέσεων που είναι πιο ευεργετικές και εποικοδομητικές, επειδή το δίκτυο όσων αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις μπορεί να βοηθήσει να περιορίσουν τις επαφές με αρνητικούς ανθρώπους και να αποφύγουν να βασιστούν επάνω τους για υποστήριξη αλλά και να προλάβουν τις υποτροπές.


Διαβάστε σχετικά: Οι παρελθοντικές αγχωτικές εμπειρίες δεν δημιουργούν ψυχική ανθεκτικότητα στο μελλοντικό τραύμα


Ενδυναμώνει την αυτοανακάλυψη

Η κοινωνική στήριξη ακόμη και για όσους ανθρώπους δεν έχουν κατάθλιψη, έχει μακροχρόνια οφέλη στις κοινωνικές απαιτήσεις καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών μοτίβων σκέψης. Ένα κοινωνικό σύστημα υποστήριξης μπορεί να αποτελέσει θετική επιρροή και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν λύσεις στα τρέχοντα προβλήματά τους και να τους δείξει πολλές προοπτικές για την επίλυση μελλοντικών προκλήσεων.

Ένα ισχυρό και θετικό σύστημα υποστήριξης που σχετίζεται με ανθρώπους που έχουν έναν υγιή τρόπο ζωής και είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, επηρεάζει τις καθημερινές αποφάσεις οι οποίες έχουν αντίκτυπο στις μελλοντικές ενέργειες.

Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι την υποστήριξη δεν την απολαμβάνει μόνο ο δέκτης της αλλά ωφελείται και ο άνθρωπος που την προσφέρει. Η προσφορά υποστήριξης σε κάποιο άτομο για το οποίο νοιάζεστε ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής και μνήμης στον εγκέφαλο.


Έφη Μεσιτίδου
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...