PsychologyNow Team

O ψυχοπαθητικός νους αδυνατεί να αξιολογήσει τη σκέψη των άλλων

O ψυχοπαθητικός νους αδυνατεί να αξιολογήσει τη σκέψη των άλλων

PsychologyNow Team
άνδρας πιάνει το κεφάλι του σκεπτόμενος

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Yale δείχνει ότι ο ψυχοπαθητικός νους δεν έχει την ικανότητα να αξιολογεί αυτόματα τις σκέψεις των άλλων ανθρώπων, μια διαδικασία που είναι η βάση της δημιουργίας ανθρώπινων σχέσεων.


Οι άνθρωποι με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά εκδηλώνουν μία έντονη αδιαφορία για την ευημερία των άλλων ανθρώπων, γεγονός που υποδηλώνει την αδυναμία κατανόησης της οπτικής των άλλων γύρω τους. Παρόλα αυτά, μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά γοητευτικοί και χειραγωγικοί, υποδεικνύοντας φαινομενικά ένα ενδιαφέρον για τις σκέψεις των άλλων. Αυτό το παράδοξο περιπλέκει τους ερευνητές, τους κλινικούς ιατρούς, τις νομικές αρχές και το γενικό κοινό.

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Yale δείχνει ότι ο ψυχοπαθητικός νους δεν έχει την ικανότητα να αξιολογεί αυτόματα τις σκέψεις των άλλων ανθρώπων, μια διαδικασία που είναι η βάση της δημιουργίας ανθρώπινων σχέσεων. Ωστόσο, αν τους ζητηθεί να εκτιμήσουν σκόπιμα τις σκέψεις των γύρω τους, μπορούν να επεξεργαστούν τις σκέψεις των άλλων.

Οι ψυχοπαθείς μπορούν να είναι εξαιρετικά χειραγωγικοί, κάτι που απαιτεί την κατανόηση των σκέψεων του άλλου, δήλωσε η Άριελ Σόμμερς, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Yale. Αν όμως κατανοούν τη σκέψη των άλλων, γιατί τους προκαλούν τόσο πολύ κακό;

H Σόμμερς έλαβε άδεια από το Τμήμα Σωφρονισμού του Κοννέκτικατ για να μελετήσει τους κρατούμενους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Μαζί με τις συναδέλφους της, έβαλε τους κρατούμενους να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, στο οποίο τους ζητήθηκε να κάνουν μία άσκηση είτε από τη δική τους οπτική είτε από έναν χαρακτήρα στην οθόνη (avatar) ντυμένο ως κρατούμενο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να αγνοήσουν εξ ολοκλήρου την οπτική του avatar, ακόμη και όταν είχαν την ευθύνη να παίζουν το παιχνίδι του υπολογιστή από τη δική τους οπτική γωνία, δήλωσε η Σόμμερς. Είναι σαν να μιλάτε μπροστά σε ένα κοινό: η προσοχή σας δεν πρέπει να είναι στο ακροατήριο, αλλά είναι αδύνατο να αγνοηθούν τα κοινωνικά σήματα, όπως όταν σας κοιτάζουν αποδοκιμαστικά σε ένδειξη αγανάκτησης ή οταν χασμουριούνται, είπε. Αυτές οι αντιδράσεις, αντανακλούν την αυτόματη διαδικασία της σκέψης των ανθρώπων για τη συμπεριφορά μας.

Οι άνθρωποι με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, δεν αντιλαμβάνονται αυτόματα τέτοια στοιχεία από το περιβάλλον τους, σύμφωνα με την μελέτη. Επίσης, οι κρατούμενοι που κατέγραψαν υψηλά ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά και εμφάνισαν το μεγαλύτερο βαθμό αυτής της έλλειψης, ήταν πιο πιθανό να έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα επίθεσης. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκαν συγκεκριμένα να εκτελέσουν μια εργασία από την οπτική γωνία του avatar, ακόμη και οι ψυχοπαθείς έδειξαν ότι μπορούν να καταλάβουν με ακρίβεια την οπτική των άλλων.

Οι ψυχοπαθείς φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν τις σκέψεις των άλλων μόνο εάν υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος που θέλουν να επιτύχουν, εξήγησε ηΣόμμερς.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ελπίζουν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα του ψυχοπαθητικού νου και να εξετάσουν τρόπους που μπορούν να διδάξουν τα ψυχοπαθητικά άτομα να αναπτύξουν στρατηγικές για να λαμβάνουν υπόψη τους ανθρώπους γύρω τους.


Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνα: Psychopaths fail to automatically take the perspective of others
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyΝow.gr

Ετικέτες: ψυχοπάθεια, σκέψη
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...