PsychologyNow Team

1η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού

1η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού

PsychologyNow Team
σκίτσο με δύο χέρια να πιάνονται με το ένα να έχει χαραγματιές στο εσωτερικό του χεριού

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού έχει καθιερωθεί η σημερινή 1η Μαρτίου κάθε έτους, περισσότερο γνωστή ως “SIAD” από τα αρχικά γράμματα του αγγλικού όρου “Self-Injury Awareness Day” και σύμβολο το πορτοκαλί περικάρπιο.


Ο αυτοβασανισμός

Ο αυτοβασανισμός, προσβάλει άτομα κάθε φύλου, ηλικίας και προέλευσης ενώ περιλαμβάνει μία ποικιλία συμπεριφορών που προκαλούν κακό στον άνθρωπο. Το άτομο υποβάλλει τον εαυτό του σε βάναυσες συμπεριφορές προκειμένου να διαχειριστεί καλύτερα το άγχος του ή να μπορέσει να ξεχάσει. Με στόχο την ανακούφιση του ψυχικού του πόνου, η συνειδητή πρόκληση πόνου στο σώμα δίνει την αίσθηση στο άτομο ότι είναι πραγματικός, άρα πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος, ενώ δικαιολογεί την ύπαρξη των αρνητικών συναισθημάτων από τα οποία το άτομο κατακλύζεται. Φυσικά, η ανακούφιση είναι μόνο προσωρινή ενώ ο αυτοβασανισμός μπορεί να διαφέρει σε συχνότητα και σοβαρότητα.

Ο αυτοβασανισμός, περιλαμβάνει τον αυτοτραυματισμό, ως πιο άμεση συμπεριφορά επίθεσης στο σώμα με συνήθη εκδηλώση τα κοψίματα (τη συνηθέστερη ίσως), τα  καψίματα, τις αμυχές, τα χτυπήματα ή το ξερίζωμα των μαλλιών. Στον ίδιο όρο περιλαμβάνονται όμως και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, αποκλίνουσες παραπτωματικές ή σεξουαλικές συμπεριφορές, κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ.

Τα αίτια

Εάν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τα αίτια της συμπεριφοράς που ωθούν τα άτομα αυτά να απευθύνουν βίαιες συμπεριφορές προς τον εαυτό τους, θα διακρίνουμε μια προσπάθεια ανακούφισης των ατόμων αυτών από αφόρητο ψυχικό πόνο. Χαμηλή αυτοεκτίμηση, τραυματικές εμπειρίες, διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, τελειοθηρία και κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον σκιαγραφούν μια παλέτα αφόρητων συναισθημάτων ψυχικής οδύνης, που καθιστούν το άτομο ανήμπορο να τα διαχειριστεί. Ως λύση στην αφόρητη ένταση βιώνεται ο αυτοτραυματισμός και η σωματική κρίση παραμερίζει την ψυχική. Όταν όμως το σώμα ηρεμήσει, η ψυχική οδύνη επιστρέφει μαζί με ενοχές, αυξάνοντας την ένταση που αισθάνεται το άτομο και παγιδεύοντάς το σε έναν φαύλο κύκλο.


Aυτοτραυματισμός στην εφηβεία: μία προσπάθεια αναζήτησης συναισθήματος


Καμπάνιες ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας κατά του αυτοβασανισμού με ενημερωτικά φυλλάδια προωθούνται ενώ η βοήθεια της ψυχοθεραπείας καθίσταται αναγκαία προκειμένου να επουλώσει τον αφόρητο ψυχικό πόνο που βιώνει το άτομο και να διαρρήξει τον φαύλο κύκλο επίθεσης εναντίον του.


Πηγή: LifeSIGNS

Απόδοση: Στέλλα Κοσμά, MSc Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...