PsychologyNow Team

Μπορούν οι Θετικές Αναμνήσεις να Συμβάλλουν στη Θεραπεία Ψυχολογικών Δυσκολιών;

Μπορούν οι Θετικές Αναμνήσεις να Συμβάλλουν στη Θεραπεία Ψυχολογικών Δυσκολιών;

PsychologyNow Team
ζευγάρι φιλιέται σε ένα χιονισμένο βουνό

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ δημοσίευσαν μια μελέτη τονίζοντας την αποτελεσματικότητα της χρήσης θετικών αναμνήσεων και εικόνων, στη συμβολή της δημιουργίας θετικών συναισθημάτων.


Η ερευνητική υπόθεση ήταν ότι η ανάκληση θετικών αναμνήσεων, μπορεί να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα. Η αύξηση του θετικού συναισθήματος μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της προσοχής σε μία επερχόμενη απειλή.

Η μελέτη, υπό την επίβλεψη του Peter Taylor από το “University's Institute of Psychology, Health and Society”, διερεύνησε τις «συναισθηματικές αντιδράσεις των ατόμων σε μια οργανωμένη ψυχολογική τεχνική που εστιάζει στη θετική κοινωνική μνήμη και ονομάζεται ‘social Broad Minded Affective Coping (BMAC)’».

H δύναμη της θετικής επίδρασης

Η τεχνική BMAC είναι μια παρέμβαση που έχει ως στόχο να εκμαιεύσει θετική επίδραση ή συναίσθημα μέσω της χρήσης της νοερής απεικόνισης μίας θετικής μνήμης. Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει τις συναισθηματικές αντιδράσεις των ατόμων στη νοερή απεικόνιση της θετικής κοινωνικής μνήμης χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική.

Δευτερεύων στόχος ήταν να εξετάσει πιθανούς προαγγέλους των ανταποκρίσεων των ατόμων σε αυτήν την παρέμβαση. Αναμενόταν ότι τα αποτελέσματα θα βοηθούσαν να υποδείξουν πότε η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά σε κλινικές ρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης 123 συμμετεχόντες, που συμμετείχαν από το διαδίκτυο, κατέγραψαν σε ένα ερωτηματολόγιο τους τρόπους που επιτίθεντο στους εαυτούς τους (άσχημες σκέψεις, υποτίμηση, προσβολή και διαπόμπευση σκέψεων για τον εαυτό), την κοινωνική ασφάλεια (τα συναισθήματα ζεστασιάς και συνεκτικότητας) και την ευχαρίστηση.

Η κοινωνική μνήμη

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν μια πρόσφατη θετική μνήμη τους όταν βρίσκονταν μαζί με ένα άλλο πρόσωπο και να συμπληρώσουν το φύλλο με την τεχνική BMAC. Μετά από αυτό, ακολούθησαν ακουστικές οδηγίες, οι οποίες τους οδήγησαν μέσα από μια αρχική άσκηση χαλάρωσης. Ο σκοπός της άσκησης χαλάρωσης ήταν να εστιάσουν την προσοχή του κάθε ατόμου στον εαυτό του την παρούσα στιγμή.

Η τεχνική BMAC καθοδήγησε το άτομο μέσα από μια θετική κοινωνική μνήμη. Ενεθάρρυναν τα υποκείμενα της μελέτης να συμμετέχουν με όλες τις αισθήσεις, να σκέφτονται την σημασία της μνήμης για αυτούς, να απολαμβάνουν τα θετικά συναισθήματα που βίωσαν και να εξετάσουν τα θετικά συναισθήματα στο μυαλό του άλλου πριν να μελετήσουν τα συναισθήματα που βιώνουν, καθώς και τι σημαίνει αυτό για αυτούς. Στο τέλος η τεχνική ζητά από το άτομο να απολαύσει αυτό το συναίσθημα.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης, πριν και μετά την παρέμβαση, τις μετρήσεις των θετικών και αρνητικών επιδράσεων και της κοινωνικής ασφάλειας/ευχαρίστησης.

Αυξημένη Κοινωνική ασφάλεια

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ασφαλής/ζεστή θετική επίδραση, η χαλαρή θετική επίδραση και τα συναισθήματα της κοινωνικής ασφάλειας αυξήθηκαν μετά την τεχνική BMAC, ενώ η αρνητική επίδραση μειώθηκε.

Για την έρευνα του ο Taylor δήλωσε: «Τα αποτελέσματα παρέχουν προκαταρκτική υποστήριξη για την αποτελεσματικότητα της BMAC στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων τύπων των συναισθημάτων.Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η BMAC έχει τη δυνατότητα να είναι μια πρακτική και αποτελεσματική μέθοδος για την ενίσχυση της διάθεσης μεταξύ των ατόμων με ειδικά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με κλινικούς γιατρούς από το Lancashire Care NHS Foundation Trust και της εταιρείας Compassion in Mind.


Πηγή: University of Liverpool

Πηγή έρευνας: Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice

Απόδοση – Επιμέλεια: Ομάδα psychologynow

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...