PsychologyNow Team

Οι ψυχικές ασθένειες μειώνουν το προσδόκιμο ζωής

Οι ψυχικές ασθένειες μειώνουν το προσδόκιμο ζωής

PsychologyNow Team
γυναίκα που κλαίει καλύπτει το πρόσωπό της

Οι σοβαρές ψυχικές ασθένειες μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 10-20 χρόνια, δείχνει μια ανάλυση ψυχιάτρων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - μία απώλεια ετών που είναι ισοδύναμη με ή χειρότερη από εκείνη που αφορά στο βαρύ κάπνισμα.


Ωστόσο, η ψυχική υγεία δεν έχει την ίδια προτεραιότητα στη δημόσια υγεία, λένε οι επιστήμονες της Οξφόρδης παρά τα ορατά στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες και την επικράτηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στη σημερινή κοινωνία.

Η μελέτη εκτιμά ότι 1 στους 4 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσουν κάποιο είδος προβλήματος ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια του έτους. Περίπου το 21% των Βρετανών και 19% των γυναικών καπνίζουν τσιγάρα. Οι ερευνητές λένε ότι τα στοιχεία που αναδεικνύονται, θα πρέπει να παρακινήσουν τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές υπηρεσίες ώστε να θέσουν σε πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα στρατηγικές και μηχανισμούς αποτροπής πρόωρων θανάτων από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές αναζήτησαν τις καλύτερες συστημικές ανασκοπήσεις κλινικών μελετών που αναφέρθηκαν κίνδυνοι θνησιμότητας για ένα ευρύ φάσμα των διαγνώσεων όπως προβλήματα ψυχικής υγείας, εξαρτήσεις και κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ, άνοια, διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας. Είκοσι μελέτες ερευνήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1,7 εκατομμύριων ατόμων και πάνω από 250.000 θανάτων.

Επανέλαβαν αξιολογήσεις σε μελέτες και κριτικές που αναφέρονταν στο προσδόκιμο ζωής και τον κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία και συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα καλύτερα δεδομένα που διέθεταν και αφορούσαν στο βαρύ κάπνισμα. Βρήκαν ότι η μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής στα άτομα με διπολική διαταραχή είναι μεταξύ 9 και 20 ετών, 10-20 χρόνια είναι για τη σχιζοφρένεια, μεταξύ 9 και 24 χρόνια για την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ και περίπου 7-11 χρόνια για την υποτροπιάζουσα κατάθλιψη. Η απώλεια των ετών μεταξύ των βαρέων καπνιστών είναι 8-10 χρόνια. Όλες οι διαγνώσεις που μελετήθηκαν έδειξαν αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας αν και το μέγεθος του κινδύνου βρέθηκε να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Πολλοί αντιμετώπιζαν κίνδυνο θνησιμότητας ισότιμο ή υψηλότερο από το βαρύ κάπνισμα.

Ο Δρ. Seena Fazel του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: "Βρήκαμε ότι πολλές διαγνώσεις ψυχικής υγείας συνδέονται με μία πτώση του προσδόκιμου ζωής τόσο μεγάλη, όσο αυτή που συνδέεται με το κάπνισμα 20 ή περισσότερων τσιγάρων την ημέρα. Πιθανόν πολλοί λόγοι να ευθύνονται για αυτό. Τέτοιες συμπεριφορές υψηλού κινδύνου είναι κοινές σε ψυχιατρικούς ασθενείς, ιδίως στην κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, όπου είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν στην αυτοκτονία. Το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική υγεία είναι ένας ακόμα προσθετικός παράγοντας δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν αναζητούν θεραπεία για τις ψυχικές ασθένειες όπως αντίστοιχα κάνουν στα προβλήματα σωματικής υγείας που απευθύνονται σε ένα γιατρό.

"Ένα από τα προβλήματα είναι η τάση του διαχωρισμού της ψυχικής και σωματικής ασθένειας", εξηγεί ο Δρ. Fazel. "Πολλές αιτίες των προβλημάτων ψυχικής υγείας έχουν επίσης επιπτώσεις στη σωματική υγεία, με την ψυχική ασθένεια να επιδεινώνει την πρόγνωση σε μια σειρά από σωματικές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Δυστυχώς, τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση υγειονομικής περίθαλψης", λέει ο Δρ. Fazel.

Ο Δρ. Fazel είναι βέβαιος: "Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές και ψυχολογικές θεραπείες για τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία και την παροχή κοινωνικής φροντίδας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να διασφαλίσουμε ώστε οι άνθρωποι να έχουν άμεση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και κατάλληλες θέσεις εργασίας και σημαντικές καθημερινές δραστηριότητες. Θα είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να γίνει".

Και προσθέτει: "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι επιστήμονες ερευνητές, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι κυβερνήσεις να κάνουν την ψυχική υγεία πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα στην έρευνα και στην καινοτομία. Το κάπνισμα έχει αναγνωριστεί ως ένα τεράστιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να καταπολεμηθεί το κάπνισμα και με την πολιτική βούληση και τη χρηματοδότηση, τα ποσοστά των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα έχουν αρχίσει να μειώνονται. Χρειαζόμαστε τώρα μια παρόμοια προσπάθεια στον τομέα της ψυχικής υγείας".

Ο Δρ John Williams, επικεφαλής της Νευροεπιστήμης και Ψυχικής Υγείας στο Wellcome Trust, δήλωσε: "Οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι από τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, οι οποίες δεν είναι πάντα σύνηθες φαινόμενο. Έχουμε πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι οι ψυχικές ασθένειες είναι εξίσου απειλητικές στο προσδόκιμο ζωής όπως άλλες απειλές για τη δημόσια υγεία, μεταξύ αυτών και το κάπνισμα".


Πηγή: http://www.ox.ac.uk/

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...