PsychologyNow Team

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη που σχετίζεται με χρόνια ασθένεια;

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη που σχετίζεται με χρόνια ασθένεια;

PsychologyNow Team
άντρας σκέφτεται πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη που σχετίζεται με χρόνια ασθένεια;
Image credit: Reinhart Julian / unsplash.com

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη χαμένη αίσθηση του εαυτού σας, να διαχειριστείτε δύσκολα συναισθήματα και να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας όσον αφορά στις καθημερινές δυσκολίες της χρόνιας ασθένειας.


Οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια είναι περισσότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη και οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν κάποιο χρόνια ασθένεια. Γνωρίζατε όμως ότι η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί ακόμη και όταν συνυπάρχει με χρόνια ασθένεια;

Τι είναι η χρόνια ασθένεια;

Η χρόνια ασθένεια γενικά ορίζεται ως:

  • Μία ασθένεια που διαρκεί 3 μήνες ή περισσότερο
  • Δεν μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό
  • Δεν υπάρχει ίαση

Κάποιες από τις πιο κοινές χρόνιες ασθένειες (παθήσεις) περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, το έμφραγμα και τον χρόνιο πόνο. Σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με τουλάχιστον μία χρόνια ασθένεια και οι περισσότεροι ζουν με τουλάχιστον δύο ασθένειες.

Πολλοί χρόνια ασθενείς λαμβάνουν λανθασμένη διάγνωση ή δεν λαμβάνουν έγκαιρα τη σωστή διάγνωση. Μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο να γνωρίζει κάποιος ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και παρόλα αυτά να μην μπορεί να λάβει διάγνωση και θεραπεία.

Όμως και μετά τη λήψη διάγνωσης μπορεί να προκύψουν επιπλέον προβλήματα. Συνήθως, η θεραπεία ως επί το πλείστον εστιάζει στο σωματικό μέρος της ασθένειας, ενώ οι συναισθηματικές πλευρές μπορεί να μην λαμβάνουν την κατάλληλη προσοχή. Στην αρχή και κατά τη διάρκεια της χρόνιας ασθένειας, μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να καθορίσετε πώς αισθάνεστε.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχοθεραπεία: πρώτο ραντεβού


Πώς επεξεργαζόμαστε μια διάγνωση χρόνιας ασθένειας

Μια διάγνωση χρόνιας ασθένειας μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση απώλειας της αίσθησης του εαυτού. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να μειώσετε ή να σταματήσετε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Μπορεί να απαιτούνται αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση. Μπορεί να αναγκαστείτε να εγχειριστείτε… Πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν από τη στιγμή που θα λάβετε τη διάγνωση.

Όμως, η εικόνα σας δεν έχει αλλάξει. Οι περισσότερες χρόνιες ασθένειες είναι αόρατες και αυτό μπορεί να σας κάνει να νομίζετε ότι δεν σας καταλαβαίνουν. Μπορεί ακόμη και να σας μπερδέψει. Αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη δεν είναι πάντα η αντανάκλαση αυτών που αισθάνεστε εσωτερικά.

Απαιτείται πολλή ενέργεια να λειτουργείτε καθημερινά με μια χρόνια ασθένεια και όσοι δεν την έχουν μπορεί να δυσκολεύονται να το καταλάβουν. Μπορεί να αισθάνεστε ότι συνεχώς χρειάζεται να αμύνεστε.

Συναισθηματικά, μπορεί να αναρωτιέστε αν θα αισθανθείτε ποτέ όπως παλιά. Μπορεί να ανησυχείτε ότι οι αγαπημένοι σας δεν θα σας καταλάβουν. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε κάποιες από τις συνήθειές σας, να μειώσετε τις υπευθυνότητες στη δουλειά και στο σπίτι και μπορεί να πληγεί και η κοινωνική σας ζωή. Κάποιες αλλαγές μπορεί να είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν και άλλες μπορεί να είναι πιο δύσκολο.

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί ως αποτέλεσμα της ανάγκης για ριζικές αλλαγές του τρόπου ζωής ακόμη και αν η επίτευξη αυτών των αλλαγών θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να επιβιώσετε.

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει στη χρόνια ασθένεια και την κατάθλιψη

Αν πάσχετε από χρόνια ασθένεια, η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί για πολλούς λόγους. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να συμμετάσχετε στη ζωή τόσο όσο οι συνομήλικοί σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να έχετε ερωτική σχέση ή να κάνετε παιδιά λόγω της ασθένειάς σας.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι οι φίλοι σας, η οικογένειά σας, ή ο/η σύζυγος/σύντροφός σας κουράστηκαν να ακούν για τα συμπτώματά σας. Η μακροπρόθεσμη διαχείριση της χρόνιας ασθένειας μπορεί να προκαλέσει αισθήματα απομόνωσης και να οδηγήσει στην κατάθλιψη.

Αν υποφέρετε από κατάθλιψη μπορεί να σας είναι δύσκολο να διατηρήσετε την καλή σωματική υγεία σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να τρέφεστε σωστά, να ασκείστε και να κοιμάστε αρκετά όταν έχετε κατάθλιψη. Κάποια από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για την κατάθλιψη έχουν παρενέργειες στη σωματική υγεία, όπως η αύξηση βάρους και η αύξηση της χοληστερίνης.

Η αδυναμία διατήρησης καλής σωματικής υγείας μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης χρόνιας ασθένειας. Επίσης, η κατάθλιψη μπορεί να σας οδηγήσει στην καθυστέρηση αναζήτησης θεραπείας για χρόνια ασθένεια.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση χρόνιας ασθένειας και αντιμετώπισης της κατάθλιψης, προσφέροντας ελπίδα και έναν χώρο επούλωσης. Η ψυχοθεραπεία μπορεί:

  • Nα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας για τη χρόνια ασθένεια και την κατάθλιψη.
  • Να σας επιτρέψει να αναπτύξετε τις ικανότητες αντιμετώπισης για να διαχειριστείτε τις συναισθηματικές και σωματικές πλευρές της χρόνιας ασθένειας.
  • Να σας διδάξει πώς επηρεάζουν οι σκέψεις σας τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας.
  • Να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε τις βασικές σας πεποιθήσεις για τη χρόνια ασθένεια και την κατάθλιψη, επιτρέποντάς σας να αναπτύξετε νέες πεποιθήσεις και σκέψεις για την ασθένειά σας.
  • Να σας υποστηρίξει στην πορεία εκμάθησης του τρόπου που θα βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Διαβάστε σχετικά: Τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης: Τι μας λέει το σώμα μας;


Η βελτίωση των σκέψεων για την ασθένειά σας, μπορεί επίσης να βελτιώσει και τη σωματική υγεία σας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον χρόνιο πόνο εν μέρει βοηθώντας σας να μειώσετε το στρες που είναι παράγοντας που συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις και στο εγκεφαλικό.

Γενικότερα, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη χαμένη αίσθηση του εαυτού σας, να διαχειριστείτε δύσκολα συναισθήματα και να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας όσον αφορά στις καθημερινές δυσκολίες της χρόνιας ασθένειας.

Τέλος, μπορεί να είναι ακόμη πιο ωφέλιμο να βρείτε έναν ψυχοθεραπευτή που ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων με χρόνια ασθένεια. Είναι πιθανό αυτοί οι θεραπευτές να έχουν μια προσωπική ή βαθύτερη κατανόηση του πώς είναι να ζεις με χρόνια ασθένεια.


Βιβλιογραφία:

  • Bernell S., & Howard, S. W. (2016, August 2). Use your words carefully: What is a chronic disease? Frontiers in Public Health, 4, 159. doi:10.3389/fpubh.2016.00159
  • Chronic illness & mental health. (n.d.). National Institute of Mental Health. Retrieved from nimh.nih.gov/health/publications/chronic-illness-mental-health/index.shtml
  • New CDC report: More than 100 million Americans have diabetes or prediabetes. (2017, July 18). Centers for Disease Control and Prevention. Retrieved from cdc.gov/media/releases/2017/p0718-diabetes-report.html
  • Physical health and mental health. (n.d.). Mental Health Foundation. Retrieved from mentalhealth.org.uk/a-to-z/p/physical-health-and-mental-health
  • Stress and heart health. (2018, April 17). Retrieved from heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/stress-management/stress-and-heart-health

EFH MES 3N
Πηγή: goodtherapy.org

Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...