PsychologyNow Team

Διαφορές αντιμετώπισης της κατάθλιψης στους άνδρες και τις γυναίκες

Διαφορές αντιμετώπισης της κατάθλιψης στους άνδρες και τις γυναίκες

PsychologyNow Team
κατάθλιψη

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνδρες κι οι γυναίκες βιώνουν την κατάθλιψη με διαφορετικούς τρόπους και παρά το γεγονός ότι μοιράζονται πολλά κοινά σημεία και συμπτώματα, η καλύτερη κατανόηση αυτών των διαφορών μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν κατάθλιψη.


Οι διαφορές όσον αφορά στην κατάθλιψη ανάμεσα στα δύο φύλα είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια και μας βοηθούν στη διάγνωση της ασθένειας, είπε η Τζιλ Γκόλντσταϊν, Διευθύντρια τμήματος ερευνών του Connors Center for Women’s Health and Gender Biology στο Μπρίγχαμ και του Νοσοκομείου Γυναικών στη Βοστόνη.

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές που σχετίζονται με την κατάθλιψη, είναι ότι οι γυναίκες έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια απ’ ό,τι οι άνδρες, είπε η Γκόλντσταϊν. Αυτό εν μέρει οφείλεται σε βιολογικούς λόγους, όπως είναι οι ορμόνες και τα γονίδια τα οποία διαταράσσονται όταν οι περιοχές του εγκεφάλου αναπτύσσονται στο αρσενικό και στο θηλυκό έμβρυο, είπε.  

Αυτές οι βιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης θέτουν τις βάσεις δημιουργίας μιας ευπάθειας στις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, σημείωσε επίσης.

Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τα συναισθήματά τους και έχουν την δυνατότητα να τα περιγράψουν καλύτερα όταν έχουν κατάθλιψη. Οι άνδρες μπορεί να μην αναγνωρίζουν τα συμπτώματά τους ως συμπτώματα κατάθλιψης, ίσως βρισκόμενοι σε άρνηση ή προσπαθώντας να κρύψουν τη δυσκολία τους. Έτσι όμως, η ασθένεια πιθανόν να αγνοηθεί στους άνδρες και να γίνει σοβαρότερη.

Δείτε παρακάτω ορισμένες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα δύο φύλα βιώνουν και αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη:

Σκέψεις και συναισθήματα

Οι γυναίκες πιθανόν να στοχάζονται περισσότερο όταν έχουν κατάθλιψη. Τα αρνητικά συναισθήματα αποτυπώνονται και αναμοχλεύονται περισσότερο στις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη σε σύγκριση με τους άνδρες που έχουν την ασθένεια. Αυτή η συμπεριφορά οδηγεί τις γυναίκες σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, σε κλάμα χωρίς προφανή λόγο ή σε κατηγορίες εις βάρος του εαυτού τους. 

Αυτό το συνεχές αναμάσημα των αρνητικών σκέψεων δεν βοηθά τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα τους κάνει να νιώθουν χειρότερα, είπε η Γκόλντσταϊν. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες τείνουν να στρέφουν αλλού τις σκέψεις τους όταν αισθάνονται άσχημα κι αυτό τους βοηθά να ανακουφίζονται από την κατάθλιψη.

Μετάθεση της κατάθλιψης

Οι άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Οι άνδρες γενικά θεωρούν την χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών ως μέσο θεραπείας και δυστυχώς αυτό ισχύει και για τους εφήβους, είπε η Γκόλντσταϊν. Στις γυναίκες η κατάχρηση ουσιών τείνει να λάβει χώρα μετά την έναρξη της κατάθλιψης ή μετά την αύξηση των αγχωτικών καταστάσεων, είπε επίσης.

Οι άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη προσπαθούν συνήθως να συγκαλύψουν τη θλίψη τους βρίσκοντας άλλες διεξόδους, όπως η τηλεόραση, ο αθλητισμός, η εργασιοθεραπεία ή αποκτώντας επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως τα τυχερά παιχνίδια, το κάπνισμα, η ανεξέλεγκτη σεξουαλική επαφή ή η αμελής οδήγηση. Η κατάθλιψη είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανιστεί ως θυμός και ευερεθιστότητα σε άνδρες και εφήβους, είπε η Γκόλντσταϊν.

Κατάθλιψη και άγχος

Οι γυναίκες ανταποκρίνονται διαφορετικά σε αγχωτικές καταστάσεις της ζωής. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη εξαιτίας αγχωτικών γεγονότων. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες βιώνουν καταστάσεις στρες, όπως ένας θάνατος, μια δύσκολη σχέση ή προβλήματα με την εργασία, έχουν την τάση να αντιδρούν με έναν τρόπο που επιδεινώνει τα συναισθήματα του άγχους που βιώνουν. Στους άνδρες αυτό παρατηρείται σε μικρότερο βαθμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλληλεπίδραση στρεσογόνων ορμονών, αναπαραγωγικών ορμονών και των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Αναγνώριση συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους άνδρες είναι δύσκολο να αναγνωριστούν από τους άλλους. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την κατάθλιψη και είναι πιο ευάλωτες σε αυτή λόγω βιολογικής προδιάθεσης, η ασθένεια προσπερνάται περισσότερο στους άνδρες, αναφέρει η Γκόλντσταϊν. Οι ειδικοί ή ακόμα και τα μέλη της οικογένειας μπορεί να μην αντιληφθούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα στους άνδρες κι έτσι αυτά μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρή κατάθλιψη πριν καν προλάβει να διαγνωστεί, εξήγησε η Γκόλντσταϊν.

Κατάθλιψη και διατροφή

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν κατάθλιψη και συνυπάρχουσα διατροφική διαταραχή. Η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία, συχνά πηγαίνουν χέρι-χέρι. Η κατάθλιψη είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να παρουσιαστεί την ίδια στιγμή ως μια διαταραχή άγχους σε γυναίκες, όπως η διαταραχή πανικού ή η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Οι άνδρες και οι γυναίκες ενδέχεται να αντιδρούν διαφορετικά στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Πρόκειται για ένα νέο τομέα έρευνας και ακόμα δεν υπάρχουν σαφή αποτελέσματα, είπε η Γκόλντσταϊν. Ωστόσο, υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τρόπο που μεταβολίζουν τα αντικαταθλιπτικά και στα ποσοστά απορρόφησης αυτών των φαρμάκων.

Απόπειρα αυτοκτονίας

Οι άνδρες, τέλος, είναι πιο πιθανό να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας. Η κατάσταση στους άνδρες μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφικό ψυχικό πρόβλημα, καθώς τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να χειροτερεύσουν προτού διαγνωστούν και θεραπευτούν. Οι άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη είναι επίσης πιθανότερο να είναι πιο αποφασισμένοι στην απόπειρα αυτοκτονίας και να έχουν τραγική κατάληξη, απ’ ό,τι οι γυναίκες. 


Πηγή: livescience

Απόδοση - Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...