PsychologyNow Team

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου στους νέους ενήλικες

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου στους νέους ενήλικες

PsychologyNow Team
άνδρας με κατάθλιψη διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου
Image credit: freepik / freepik.com

Οι νέοι ενήλικες που αισθάνονται καταβεβλημένα ή καταθλιπτικά είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο (CVD) και να παρουσιάζουν κακή καρδιακή λειτουργία, σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Johns Hopkins Medicine, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα ηλικίας 18 έως 49 ετών.


Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που συνδέουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις με την κατάθλιψη μεταξύ των νεαρών και μεσήλικων ενηλίκων και υποδηλώνουν ότι η σχέση μεταξύ των δύο θα μπορούσε να ξεκινήσει από την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου στο Journal of the American Heart Association, διαπίστωσε επίσης ότι οι νέοι ενήλικες που δήλωσαν ότι αισθάνονται κατάθλιψη ή ότι έχουν ημέρες κακής ψυχικής υγείας είχαν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όταν είστε αγχωμένοι, ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί, μπορεί να αισθάνεστε καταβεβλημένοι και τότε ο καρδιακός σας ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση αυξάνονται. Είναι επίσης σύνηθες ότι το αίσθημα κατάθλιψης μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ο λιγότερος ύπνος και η μη σωματική δραστηριότητα, όλες οι δυσμενείς συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά σας, λέει η Γκαρίμα Σάρμα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Johns Hopkins Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η Σάρμα και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα από 593.616 ενήλικες που συμμετείχαν στο Behavioral Risk Factor Surveillance System, μια αυτοαναφερόμενη, εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 2017 και 2020. Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με το αν έχουν διαγνωσθεί με καταθλιπτική διαταραχή, πόσες ημέρες βίωσαν κακή ψυχική υγεία τον τελευταίο μήνα (0 ημέρες, 1-13 ημέρες ή 14-30 ημέρες), αν είχαν βιώσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πόνο στο στήθος και αν είχαν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.


Διαβάστε σχετικά: Οι καταθλιπτικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος


Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η κακή σωματική δραστηριότητα και διατροφή. Τα άτομα που είχαν δύο ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου θεωρούνταν ότι είχαν μειωμένη καρδιαγγειακή υγεία.

Ένας στους πέντε ενήλικες δήλωσε ότι είχε κατάθλιψη ή ότι αισθανόταν συχνά καταβεβλημένος, ενώ η μελέτη σημειώνει ότι θα μπορούσαν τα ποσοστά να ήταν ψηλότερα κατά το τελευταίο έτος της μελέτης, το οποίο ήταν το πρώτο έτος της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, το ποσοστό των ενηλίκων των ΗΠΑ που παρουσίαζαν κατάθλιψη ή άγχος αυξήθηκε από 36,4% σε 41,5% κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, με την υψηλότερη αύξηση να παρατηρείται μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι, συνολικά, εκείνοι που δήλωσαν ότι αισθάνονταν αρκετές ημέρες κατάθλιψη είχαν ισχυρότερη σχέση με καρδιαγγειακές παθήσεις και κακή υγεία της καρδιάς. Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ανέφεραν καθόλου ότι είχαν κακή ψυχική υγεία τις τελευταίες 30 ημέρες, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν έως και 13 ημέρες κακής ψυχικής υγείας είχαν 1,5 φορά υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ όσοι είχαν 14 ή περισσότερες ημέρες κακής ψυχικής υγείας είχαν διπλάσιες πιθανότητες. Οι συσχετίσεις μεταξύ κακής ψυχικής υγείας και καρδιαγγειακής νόσου δεν διέφεραν σημαντικά ανάλογα με το φύλο ή την αστική/αγροτική κατάσταση.

Η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιακής νόσου είναι αμφίδρομη. Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και όσοι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις βιώνουν κατάθλιψη, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία των νέων ενηλίκων και ίσως να αυξήσουμε τον έλεγχο και την παρακολούθηση των καρδιακών παθήσεων σε άτομα με ψυχικές παθήσεις και αντίστροφα, για να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Η μελέτη παρέχει μόνο ένα στίγμα της καρδιαγγειακής υγείας μεταξύ των νέων με κατάθλιψη και οι νέες μελέτες πρέπει να εξετάσουν πώς η κατάθλιψη επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία με την πάροδο του χρόνου.


Έρευνα: Yaa A. Kwapong et al, Association of Depression and Poor Mental Health With Cardiovascular Disease and Suboptimal Cardiovascular Health Among Young Adults in the United States, Journal of the American Heart Association (2023). DOI: 10.1161/JAHA.122.028332

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...