PsychologyNow Team

Η κατάθλιψη της πανδημίας συνεχίζει να επηρεάζει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας

Η κατάθλιψη της πανδημίας συνεχίζει να επηρεάζει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας

PsychologyNow Team
ηλικιωμένο ζευγάρι επηρεάζεται από την κατάθλιψη της πανδημίας
Image credit: Christian Bowen / unsplash.com

Οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας επιμένουν και μπορεί να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.


Η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Καναδική Διαχρονική Μελέτη για τη Γήρανση, μια ομάδα ερευνητών βρήκε ότι το 43% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω αντιμετώπισε μέτρια ή υψηλά επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην αρχή της πανδημίας, τα οποία αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Η μοναξιά ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης για την επιδείνωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, ενώ άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες σχετικοί με την πανδημία, όπως οι οικογενειακές διαμάχες, αύξησαν επίσης τις πιθανότητες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging.

Η πανδημία είχε δυσανάλογη επίδραση στους μεγαλύτερους ενήλικες, ενώ ομάδες ανθρώπων που ήταν ήδη περιθωριοποιημένες βίωσαν πολύ μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο, δήλωσε ο Δρ Πάρμιντερ Ρέινα, κύριος ερευνητής της μελέτης.

Εκείνοι που ήταν κοινωνικά απομονωμένοι, είχαν χειρότερη υγεία και χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιδείνωση της κατάθλιψης, σε σύγκριση με την κατάστασή τους πριν την πανδημία, όπως καταγράφηκε ως μέρος της Καναδικής Διαχρονικής Μελέτης για τη Γήρανση, από το 2011.


Διαβάστε σχετικά: Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση διαταραχών κατάθλιψης και άγχους παγκοσμίως


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τηλεφωνικά και διαδικτυακά ερωτηματολόγια για να εξετάσουν το πώς παράγοντες σχετιζόμενοι με την υγεία και κοινωνικοί παράγοντες, όπως το εισόδημα και η κοινωνική συμμετοχή, επέδρασαν στη συχνότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της αρχικής καραντίνας τον Μάρτιο του 2020 και μετά τη λήξη της, έπειτα από το πρώτο κύμα του κορονοϊού στον Καναδά.

Οι ευθύνες παροχής φροντίδας, η απόσταση από την οικογένεια, οι οικογενειακές διαμάχες και η μοναξιά συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη πιθανότητα για μέτρια ή υψηλά επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων, τα οποία χειροτέρεψαν με την πάροδο του χρόνου. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες πιθανότητες για καταθλιπτικά συμπτώματα σε σύγκριση με τους άντρες, και ένας μεγαλύτερος αριθμός γυναικών ανέφερε απόσταση από την οικογένεια, αυξημένο χρόνο παροχής φροντίδας, καθώς και εμπόδια στη φροντίδα.

Συνολικά, οι μεγαλύτεροι ενήλικες είχαν διπλάσιες πιθανότητες για συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με την περίοδο προ πανδημίας. Όμως, εκείνοι με χαμηλότερο εισόδημα και χειρότερη υγεία, είτε λόγω παθήσεων που προϋπήρχαν είτε λόγω προβλημάτων υγείας που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βίωσαν μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία λόγω της πανδημίας συνεχίζονται και μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για εξατομικευμένες παρεμβάσεις, που θα αντιμετωπίζουν στρεσογόνους παράγοντες της πανδημίας και θα μειώνουν την επίδρασή τους στην ψυχική υγεία των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων, πρόσθεσε ο ερευνητής.


Ism Tsox
Έρευνα: Parminder Raina, A longitudinal analysis of the impact of the COVID-19 pandemic on the mental health of middle-aged and older adults from the Canadian Longitudinal Study on Aging, Nature Aging (2021).

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...