PsychologyNow Team

Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης για νέους ανθρώπους αν η μητέρα τους είχε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη

Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης για νέους ανθρώπους αν η μητέρα τους είχε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη

PsychologyNow Team
νέος άνθρωπος με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης επειδή η μητέρα του είχε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη
Image credit: Blake Connally / unsplash.com

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που αντιμετώπισαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ή μετά την κύηση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καταθλιπτικά συμπτώματα μέχρι την ηλικία των 24 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.


Νέοι άνθρωποι που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν προγεννητική ή μεταγεννητική κατάθλιψη, παρουσίασαν, ως την ηλικία των 24 ετών, μετρήσεις κατάθλιψης σχεδόν τρεις βαθμούς υψηλότερες από τους απογόνους μητέρων χωρίς κατάθλιψη. Η μελέτη έλαβε υπόψη της και την επίδραση της κατάθλιψης του πατέρα, το δείγμα, ωστόσο, ήταν πολύ μικρό.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry, ανέλυσε ερευνητικά δεδομένα από 5.029 άτομα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 14 χρόνων, από τα 10 ως τα 24 έτη τους, για να εξετάσει πώς προκύπτει ο κίνδυνος κατάθλιψης κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

 

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα παιδιά από μητέρες με ιστορικό μεταγεννητικής κατάθλιψης παρουσίασαν αύξηση στα καταθλιπτικά συμπτώματα με τον καιρό, ενώ εκείνα με μητέρες που είχαν ιστορικό προγεννητικής κατάθλιψης είχαν υψηλότερα συνολικά επίπεδα κατάθλιψης καθ’ όλη τη διάρκεια. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης και της παρέμβασης για την προγεννητική και μεταγεννητική κατάθλιψη.

Χάρη σε δεδομένα από την αναγνωρισμένη μελέτη «Children of the 90s» (Avon Longitudinal Study of Parents and Children) οι ερευνητές μπόρεσαν να εξερευνήσουν τα μοτίβα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων των απογόνων με βάση τις διάφορες χρονικές συγκυρίες της μητρικής κατάθλιψης, για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν χαρακτηριστικά ή διαφορές στο πότε και στο για πόσο καιρό τα παιδιά καταθλιπτικών μητέρων είχαν κατάθλιψη τα ίδια.

Παρακολουθώντας τις πορείες επαναλαμβανόμενων μετρήσεων διάθεσης σε παιδιά μητέρων με κατάθλιψη, από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση, μπορέσαμε να ρίξουμε περισσότερο φως στο πώς ο γνωστός διαγενεακός κίνδυνος κατάθλιψης παρουσιάζεται διαχρονικά, δήλωσε η Δρ Ρεμπέκα Πίρσον, συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας Ψυχιατρικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Η μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά γονιών με προγεννητική και μεταγεννητική κατάθλιψη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη τα ίδια, και αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να επιμένει στη διάρκεια της εφηβείας ως την πρώιμη ενηλικίωση. Επίσης, παρατηρήθηκαν κάποιες διαφορές σχετικά με τη χρονική συγκυρία της μητρικής κατάθλιψης συγκεκριμένα, εξήγησε η Δρ Πρίγια Ραγιαγκούρου.


Διαβάστε σχετικά: Η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση της εγκύου και η επίδρασή της στην ανάπτυξη του εμβρύου


Η Δρ Τζόαν Μπλακ, πρόεδρος του τμήματος Περιγεννητικής Ψυχιατρικής στο Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων, δήλωσε:

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η χρονική στιγμή της κατάθλιψης των γονιών (κατά την εγκυμοσύνη, μετά τη γέννα ή και τα δύο) και το αν η μητέρα, ο πατέρας ή και οι δύο επηρεάστηκαν είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τη μελλοντική ψυχική υγεία του παιδιού. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε αποτελεσματικές θεραπείες και όσο πιο νωρίς μπορούμε να τις παρέχουμε τόσο καλύτερα. Γι’ αυτό ο έλεγχος ψυχικής υγείας για όλες τις μητέρες είναι ζωτικός και θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα καθώς βγαίνουμε από την πανδημία.

Η μελέτη επίσης εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ορατότητα της πατρικής ψυχικής υγείας, αν και το δείγμα πατέρων που χρησιμοποιήθηκε ήταν μικρό. Καθώς η ψυχική υγεία των πατέρων δεν ελέγχεται συστηματικά αλλά επηρεάζει τη μελλοντική ψυχική υγεία του παιδιού, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε τι μπορεί να σημαίνει καλύτερη υποστήριξη για τους πατέρες.


Ism Tsox
Έρευνα: Maternal and Paternal Depression and Child Mental Health Trajectories: Evidence from the Avon Longitudinal Study of Parents and Children, British Journal of Psychiatry (2021).

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...