PsychologyNow Team

Αέριο του γέλιου: σε μικρές δόσεις μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάθλιψη

Αέριο του γέλιου: σε μικρές δόσεις μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάθλιψη

PsychologyNow Team
γυναίκα σε ιατρείο δοκιμάζει αέριο του γέλιου που σε μικρές δόσεις μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάθλιψη

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το υποξείδιο του αζώτου (αέριο του γέλιου) μπορεί να είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνεται στις συνηθισμένες αγωγές.


Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον βρήκε πως μία μόνο συνεδρία με εισπνοή 25% υποξειδίου του αζώτου ήταν σχεδόν το ίδιο αποτελεσματική με την εισπνοή 50% του αερίου για την ταχεία ανακούφιση από τα συμπτώματα κατάθλιψης ανθεκτικής στη θεραπεία, ενώ είχε λιγότερες αρνητικές παρενέργειες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, διαπίστωσε επίσης ότι η επίδραση της αγωγής είχε μεγαλύτερη διάρκεια από το αναμενόμενο, με πολλούς συμμετέχοντες να αναφέρουν βελτίωση για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Τα παραπάνω ευρήματα υποστηρίζουν ότι οι μη παραδοσιακές θεραπείες ίσως είναι μια βιώσιμη επιλογή για ασθενείς των οποίων η κατάθλιψη δεν ανταποκρίνεται στην τυπική αντικαταθλιπτική αγωγή. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί επίσης να αποτελέσει μια γρήγορη και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που βρίσκονται σε κρίση.

Το υποξείδιο του αζώτου, που αποκαλείται και «αέριο του γέλιου», χρησιμοποιείται συχνά ως αναισθητικό που παρέχει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο στην οδοντιατρική και τη χειρουργική.

Σε προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που είχε σε 20 ασθενείς η εισπνοή 50% υποξειδίου του αζώτου σε συνεδρία μιας ώρας. Διαπίστωσαν ότι οδήγησε σε ταχεία βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης των ασθενών, η οποία κράτησε για τουλάχιστον 24 ώρες. Ωστόσο, αρκετοί ασθενείς παρουσίασαν αρνητικές παρενέργειες, όπως ναυτία, εμετό και πονοκέφαλο.


Διαβάστε σχετικά: Η κατάθλιψη αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο


Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές επανέλαβαν ένα παρόμοιο πρωτόκολλο με 20 ασθενείς, προσθέτοντας αυτή τη φορά μια επιπλέον συνεδρία εισπνοής με 25% υποξείδιο του αζώτου. Βρήκαν ότι ακόμα και με τη μισή συγκέντρωση του αερίου, η θεραπεία ήταν σχεδόν το ίδιο αποτελεσματική, με μόνο το ένα τέταρτο των παρενεργειών.

Κατά τη νέα μελέτη, πραγματοποιήθηκε επιπλέον αξιολόγηση των αποτελεσμάτων για πάνω από δύο εβδομάδες. Προς έκπληξη των ερευνητών, η βελτίωση σε κάποιους ασθενείς κράτησε για όλη την περίοδο αξιολόγησης.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το υποξείδιο του αζώτου μπορεί να αποτελέσει μια γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία για εκείνους που υποφέρουν από βαριά κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες, όπως οι SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), ένας συνηθισμένος τύπος αντικαταθλιπτικής αγωγής.

Ενώ παραμένει πρόκληση να γίνουν ευρέως αποδεκτές οι μη παραδοσιακές θεραπείες για την κατάθλιψη, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα βοηθήσουν να αναδειχτούν οι μοναδικές ιδιότητες του συγκεκριμένου αερίου.

Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν ήταν απλώς πιλοτικές. Χρειαζόμαστε την αποδοχή της ιατρικής κοινότητας για να μπορέσει η συγκεκριμένη θεραπεία να γίνει διαθέσιμη σε ασθενείς σε πραγματικές συνθήκες. Θα χρειαστεί να δείξουμε στους ψυχιάτρους πώς να χορηγούν τη θεραπεία αποτελεσματικά και με ασφάλεια, δήλωσε ο γιατρός Πίτερ Νάγκελε, κάτοχος της Έδρας Αναισθησίας και Κρίσιμης Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι, με την εξασφάλιση ευρύτερης αποδοχής από κοινό και ειδικούς, τα αποτελέσματα της μελέτης θα βοηθήσουν τους ασθενείς που δυσκολεύονται να βρουν επαρκείς θεραπείες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψής τους.


Ism Tsox
Έρευνα: Nagele el al., "A phase 2 trial of inhaled nitrous oxide for treatment-resistant major depression," Science Translational Medicine (2021).

Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...