PsychologyNow Team

Νέα προοπτική για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Νέα προοπτική για τη θεραπεία της κατάθλιψης

PsychologyNow Team
γυναίκα σε προβλήτα σκέφτεται μια νέα προοπτική για τη θεραπεία της κατάθλιψης
Image credit: Clay Banks / unsplash.com

Νευρώνες στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όρεξη συνδέθηκαν με την εμφάνιση κατάθλιψης. Αυτό ίσως οδηγήσει σε νέες επιλογές θεραπείας για σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης.


Ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα ανακάλυψαν ότι το απρόβλεπτο χρόνιο στρες προκαλεί αλλαγές σε μικρούς πληθυσμούς νευρώνων στον υποθάλαμο, οι οποίες συμβάλλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε ένα πείραμα σε ζώα που περιλάμβανε χρόνια έκθεση σε απρόβλεπτο στρες, κάποια κύτταρα του υποθαλάμου παρουσίασαν δυσπροσαρμοστική συναπτική και εγγενή πλαστικότητα, που οδήγησε σε νευρωνική υποδραστηριότητα.

Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται αποκλειστικά στον τοξοειδή πυρήνα στη βάση του υποθαλάμου και σχετίζονται με την έκκριση της πρωτεΐνης AgRP. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η χημική ενεργοποίηση των κυττάρων της AgRP ανέτρεψε τελείως συμπεριφορές απελπισίας και ανηδονίας που είχαν προκληθεί από χρόνιο απρόβλεπτο στρες. Αντιστρόφως, η χημική αναστολή των νευρώνων της AgRP αύξησε την ευαισθησία στο απρόβλεπτο στρες.

Φυσιολογικά, αυτοί οι νευρώνες διεγείρονται από σήματα πείνας και περιορίζονται από τον κορεσμό. Στην πραγματικότητα, απλώς και μόνο η παρουσία τροφής αυξάνει την πυροδότηση αυτών των κυττάρων.

Τα ευρήματα δείχνουν για πρώτη φορά ότι η δυσπροσαρμοστική συναπτική και εγγενής πλαστικότητα των νευρώνων AgRP ίσως συμβάλλει στην ανάπτυξη κατάθλιψης, και προτείνουν μια νέα και αποτελεσματική θεραπεία μέσω της αύξησης της δραστηριότητας αυτών των νευρώνων.


Διαβάστε σχετικά: Πώς η κατάθλιψη κλέβει την ταυτότητά μας


Αναζητώντας αιτίες κατάθλιψης εκτός από τον προμετωπιαίο φλοιό και τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, περίπου 17,3 εκατομμύρια ενήλικοι βιώνουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο σοβαρής κατάθλιψης. Ο προμετωπιαίος φλοιός και ο ιππόκαμπος έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον ως περιοχές του εγκεφάλου όπου βρίσκεται το νευρικό υπόστρωμα που είναι υπεύθυνο για την κατάθλιψη.

Μόνο για το ένα τρίτο περίπου των ασθενών επιτυγχάνεται πλήρης ύφεση. Η υψηλή συχνότητα κατάθλιψης ανθεκτικής στη θεραπεία έχει αναδείξει την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση της παθογένειας της ασθένειας και ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Θέλουμε να βρούμε καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένων πιο στοχευμένων θεραπειών που θα μειώσουν τις παρενέργειες, οι οποίες είναι συχνά τόσο έντονες που κάνουν τους ασθενείς να σταματούν τη θεραπεία, λέει ο Δρ. Ζιν-Γιουν Λου, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Τμήματος Νευροεπιστήμης και Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα. Είναι ξεκάθαρο ότι η χειραγώγηση αυτών των νευρώνων αλλάζει τις συμπεριφορικές αντιδράσεις, συνεχίζει. Μπορούμε να διεγείρουμε ελάχιστα τους νευρώνες και να ανατρέψουμε την κατάθλιψη.

Ο Δρ. Λου και οι συνάδελφοί του προκάλεσαν την έκφραση συνθετικών χημειογενετικών υποδοχέων στους νευρώνες AgRP μέσω της χρήσης ενός ιογενούς φορέα, κι έπειτα διέγειραν τους νευρώνες με συνθετικούς μικροκυτταρικούς αγωνιστές.

Αυτή η διέγερση αύξησε την ευαισθησία στο χρόνιο απρόβλεπτο στρες και προκάλεσε συμπεριφορές κατάθλιψης, όπως μειωμένη επιθυμία για ανταμοιβές σακχαρόζης και σεξ. Όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν τους νευρώνες, οι κλασικές καταθλιπτικές συμπεριφορές όπως η απελπισία και η ανηδονία αντιστράφηκαν.

Νέες δυνατότητες για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να γίνει γνωστό πώς οι αλλαγές που σχετίζονται με το στρες στους νευρώνες AgRP συμβάλλουν στην κατάθλιψη, η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι το χρόνιο στρες προκαλεί δυσλειτουργία στην AgRP και ότι οι νευρώνες AgRP είναι βασικό στοιχείο στο νευρικό κύκλωμα που σχετίζεται με καταθλιπτικές συμπεριφορές.

Η έρευνα στο μέλλον θα αξιολογήσει αν η αφαίρεση των χρόνιων στρεσογόνων παραγόντων από μόνη της μπορεί να κάνει τους νευρώνες AgRP να επιστρέψουν σε πιο φυσιολογική δραστηριότητα. Οι επιστήμονες θα διερευνήσουν επίσης το γεγονός ότι η σχετιζόμενη με το στρες μείωση στη δραστηριότητα των νευρώνων AgRP φαίνεται ότι προκαλεί αύξηση της δραστηριότητας άλλων τύπων κοντινών νευρώνων.

Δεν είναι γνωστό αν τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά φάρμακα επηρεάζουν τους νευρώνες AgRP. Επιπλέον, ο Δρ. Λου προειδοποιεί ότι, λόγω του ρόλου των κυττάρων στη συμπεριφορά φαγητού και στον μεταβολισμό, νέες θεραπείες σχεδιασμένες να στοχεύσουν αυτούς τους νευρώνες μπορεί να προκαλέσουν την ίδια παρενέργεια αύξησης βάρους όπως και κάποια παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά.


Ism Tsox
Έρευνα: Fang, X, Jiang, S., Wang, J., Bai, Y., et al. (2021). Chronic unpredictable stress induces depression-related behaviors by suppressing AgRP neuron activity. Molecular Psychiatry

Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...