PsychologyNow Team

H λυτρωτική αλήθεια της ιδεοψυχαναγκαστικής σκέψης

H λυτρωτική αλήθεια της ιδεοψυχαναγκαστικής σκέψης

PsychologyNow Team
υλικά γραφείου οργανωμένα με τελειότητα
Image credit: EKATERINA BOLOVTSOVA / pexels.com

Οι άνθρωποι που ελέγχουν σχολαστικά τα χέρια τους αν είναι καθαρά ή φαντάζονται ότι καίγεται το σπίτι τους, δεν είναι πια μόνοι.


Μία έρευνα που συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο Concordia και άλλα δεκαπέντε πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, αποκαλύπτει ότι το 94% των ανθρώπων βιώνουν ανεπιθύμητες, ενοχλητικές σκέψεις, εικόνες ή/και παρορμήσεις.

Η διεθνής μελέτη, η οποία συγγράφηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή της Ψυχολογίας στο Concordia, Άνταμ Ραντόμσκυ και δημοσιεύεται στο Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, εξέτασε ανθρώπους από έξι ηπείρους. Ο Ραντόμσκυ και οι συνεργάτες του διεπίστωσαν ότι οι σκέψεις, οι εικόνες και οι παρορμήσεις, τα συνήθη συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, είναι ευρέως διαδεδομένα.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι δεν είναι οι ανεπιθύμητες ή οι ενοχλητικές σκέψεις που είναι το πρόβλημα, αλλά το τι κάνετε εσείς με αυτές τις σκέψεις, λέει ο Ραντόμσκυ . Και αυτό είναι το επίκεντρο των γνωστικών και συμπεριφορικών παρεμβάσεων μας, ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.


Διαβάστε σχετικά: Πώς νιώθει κάποιος με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή;


Αυτό σημαίνει ότι οι ψυχολόγοι μπορούν να επικεντρωθούν στην εφαρμογή αποτελεσματικών ψυχολογικών θεραπειών που θα έχουν διαπολιτισμικά αποτελέσματα. Όπως επισημαίνει ο Ραντόμσκυ, επιβεβαιώνοντας ότι οι σκέψεις αυτές είναι εξαιρετικά κοινές, μας βοηθά να καθησυχάσουμε τους ασθενείς που μπορεί να νομίζουν ότι είναι πολύ διαφορετικοί από όλους τους άλλους.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι που σκέφτονται παρεμβατικά στο να πηδήξουν από ένα μπαλκόνι ή μια πλατφόρμα του μετρό, θα πουν στον εαυτό τους ότι αυτό που σκέφτονται είναι κάτι εντελώς παράξενο ή ανόητο, ενώ ένα άτομο με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να ανησυχήσει και να πιστεύει ότι η σκέψη αυτή δηλώνει τάσεις αυτοκτονίας. Οι ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή βιώνουν αυτές τις σκέψεις πιο συχνά και δείχνουν πιο αναστατωμένοι από αυτές, καθώς οι αυτές οι σκέψεις φαίνεται να είναι πιο δυσδιάκριτες από αυτές που εμφανίζονται στον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές που αναπτύσσουν αποτελεσματικές θεραπείες ψυχικής υγείας, εστιασμένες στην καταπολέμηση του συμπτώματος, μπορούν να προσφέρουν ενθάρρυνση χρησιμοποιώντας διαπολιτισμικά τις γνωστικές και συμπεριφορικές θεραπείες αναγνωρίζοντας το πόσο διαδεδομένες είναι αυτές οι ενοχλητικές σκέψεις.

Τελικά, είμαστε πιο όμοιοι από ό, τι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, λέει ο Ραντόμσκυ . Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και συναφή διαταραχές μοιάζουν πάρα πολύ με όλους τους άλλους ανθρώπους και χρειάζεται να το γνωρίζουν, ώστε αυτό να αποτελέσει αφετηρία στην ψυχολογική τους θεραπεία.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...