Υβόνη Κωνσταντίνου

Η οικογένεια χρήστη: Ναρκωτικές Ουσίες

Η οικογένεια χρήστη: Ναρκωτικές Ουσίες

Υβόνη Κωνσταντίνου
διάφορες ναρκωτικές ουσίες ενός χρήστη σε ένα κουτί
Image credit: Matthew T Rader / unsplash.com

Οι οικογένειες των χρηστών, μπορούν να βοηθήσουν μόνο εάν παρακινήσουν το άτομο για θεραπεία. Είναι σημαντικό μέσα από όλη τη διαδικασία της κινητοποίησης να παρατηρούν όχι μόνο τις υποτροπές του, αλλά και σημάδια προσπάθειάς του.


Φυσικά, τα ναρκωτικά, τις περισσότερες φορές καθιστούν δύσκολο για τους χρήστες να συνειδητοποιήσουν πως η αλλαγή είναι σημαντική τόσο για την δική τους την υγεία και την ζωή, όσο και για το καλό των γύρω τους. Είναι αρκετά σημαντικό η οικογένεια να μένει εξ αρχής σταθερή στα όρια της, π.χ. ότι δεν επιτρέπεται η χρήση ναρκωτικών, χωρίς την οποιαδήποτε οικονομική διευκόλυνση.

Προσπαθήστε να επικοινωνείτε με το άτομο, μόνο όταν είναι νηφάλιο, ενώ προσπαθήστε με κάθε τρόπο να τον βοηθήσετε να καταλάβει πόσο επηρεάζει όλα τα μέλη της οικογένειας η δική του συμπεριφορά. Μην περιμένετε πως το άτομο θα θέλει να ακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει πως δε θα πετύχει το πρόγραμμα. Ούτως η αλλιώς, αν το άτομο ήθελε συνειδητά να ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα, τότε μάλλον το πρόβλημα δεν περιλάμβανε την εξάρτηση και τον εθισμό.

Η υπομονή, ο θυμός, η ανυπομονησία, η απόγνωση, η απειλή, το κλάμα, η πάλη, οι φωνές, ο πόνος, και πολλά άλλα είναι αρκετά συνηθισμένα συναισθήματα των οικείων ενός χρήστη ναρκωτικών. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να λαμβάνουν και οι ίδιοι μια συμβουλευτική υποστήριξη. Σε κάθε βήμα, είναι επίσης απαραίτητο να διατηρείται η εμπιστοσύνη στις οικογενειακές σχέσεις, κάτι το οποίο ενισχύεται εάν υπάρχουν ξεκάθαρα και σαφή όρια.


Διαβάστε σχετικά: Ο έλεγχος των ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών βοηθά στην καταπολέμηση του εθισμού στα ναρκωτικά


Συνήθως τα ναρκωτικά σχετίζονται με τη διαστολή των κόρων, υψηλή πίεση, αύξηση των καρδιακών παλμών, αϋπνίες και διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη. Στη συνέχεια ακολουθούν ορισμένες από τις πιο συχνές μορφές ναρκωτικών ουσιών, ώστε να ξεκινήσει η οικογένεια το πρώτο βήμα, που αφορά την συγκέντρωση πληροφοριών:

  • LSD: Είναι χρωματιστές τετράγωνες ταμπλέτες που εμποτίζονται με το ναρκωτικό και οδηγεί συνήθως σε παραισθήσεις, αλλοίωση της αντίληψης, εικόνων και χρωμάτων. Επηρεάζει την όραση, την θερμοκρασία του σώματος, τον ύπνο, την όρεξη. Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται με προσωρινή αίσθηση έντονου άγχους και κρίσεις πανικού, φόβου και δυσλειτουργία των σκέψεων και της συμπεριφοράς.
  • Κοκαϊνη: Γίνεται άμεσα αισθητή, με το φτιάξιμο της διάθεσης, ενώ ακολουθείτε αμέσως από το αντίθετο συναίσθημα. Είναι άσπρη κρυσταλλική σκόνη. Με περιστασιακή χρήση προκαλεί μπούκωμα στη μύτη, ενώ η χρόνια χρήση προκαλεί πληγή του βλεννογόνου υμένα της μύτης. Συνδέεται με απτικές ψευδαισθήσεις, ενώ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θάνατο από καρδιακή προσβολή ή αναπνευστική ανεπάρκεια.
  • Κρακ: Είναι η κοκαϊνη σε μορφή καπνού. Οδηγεί σε έντονη ενέργεια και εγρήγορση ενώ η γενικότερη δράση της και η επιπτώσεις της είναι ίδιες με την χρήση κοκαϊνης. Η καθαρή κοκαϊνη και το κρακ είναι από τα πιο εθιστικά ναρκωτικά.
  • Κρύσταλ: Γνωστή και ως η κοκαΐνη των φτωχών, είναι εξαιρετικά επικύνδινη με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για την υγεία. Προκαλεί για πολλές ώρες το αίσθημα της ευφορίας, αυτοπεποίθηση, υπερκινητικότητα. Η επήρεια διαρκεί 6-8 ώρες, ενώ μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες. Η συχνή χρήση, μπορεί να προκαλέσει και εξωτερικές παραμορφώσεις. Προκαλεί θυμό και αϋπνία έως και 2 εβδομάδες. Προκαλεί ακμή, μυκητιάσεις και ψωρίαση, ενώ επηρεάζει σημαντικά τα ούλη και τα δόντια.
  • THC: Είναι το τετράϋδρο-κανναβινόλη, που σχετίζονται άμεσα με την αίσθηση της χαλάρωσης. Είναι ουσία που περιλαμβάνεται στο χασίς και στη μαριχουάνα. Συνήθως, όπως και όλες οι μορφές καννάβεως ενισχύουν την όρεξη, ενώ στεγνώνουν έντονα το στόμα και το λαιμό. Η μαριχουάνα αν και το πιο καλοπροαίρετο ναρκωτικό, είναι από τα πιο εθιστικά. Μειώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης, για αυτό μπορεί να επηρεάζουν και την οδήγηση, ενώ από έρευνες που έγιναν έδειξαν πως μειώνεται και το IQ (πιθανότατα μείωση λειτουργιών μνήμης). Η μαριχουάνα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ψύχωση.
  • MDMA: Γνωστό και ως το “ναρκωτικό του πάρτι”, το χάπι της έκστασης. Προκαλεί έντονα μια ψυχική και σωματική ευφορία, ενώ μερικοί αντέχουν χωρίς ύπνο 24-72 ώρες. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά που παρατηρούνται στη νόσο του Parkinson. Μπορεί εύκολα να οδηγήσουν σε εγκεφαλική βλάβη. Κάνει όλες τις αισθήσεις να είναι πιο έντονες.
  • Μεθαμφεταμίνη: Αρχικά δημιουργεί μια ανεβαστική διάθεση. Το πρόβλημα όμως, είναι αμέσως όταν αποχωρεί αυτό το φτιάξιμο και παραμένει μία τεράστια αίσθηση κενού και το άτομο χάνει την ταυτότητα του, ενώ για μέρες ενδέχεται να βρίσκεται σε μια ψυχωτική φάση που βιώνει πράγματα που δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κάποιος. Το άγχος και η κατάθλιψη εμφανίζονται συχνά.

Στο άρθρο μου Εθισμός: μια λέξη με αρνητική απόχρωση”, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ορισμό του εθισμού.

Πίσω από έναν χρήστη, δεν βρίσκονται τα ναρκωτικά, αλλά αρκετά θέματα συναισθηματικών δυσκολιών ή άλλης ψυχολογικής δυσφορίας. Άρα είναι αδύνατο να γίνει ριζική θεραπεία, εάν δε επεξεργαστούν αυτά τα θέματα.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...