PsychologyNow Team

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν σχέση μεταξύ του IQ στην παιδική ηλικία και της διπολικής διαταραχής

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν σχέση μεταξύ του IQ στην παιδική ηλικία και της διπολικής διαταραχής

PsychologyNow Team
άντρας που δεξιά χαμογελάει ενώ αριστερά είναι σοβαρός

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο “British Journal of Psychiatry” δείχνει ότι σοβαρές διαταραχές της διάθεσης όπως η διπολική διαταραχή πιθανόν να είναι το τίμημα που τα ανθρώπινα όντα πρέπει να πληρώσουν για τα πιο προσαρμοστικά γνωρίσματα όπως η νοημοσύνη, η δημιουργικότητα και η λεκτική ικανότητα.


Επιστήμονες στα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης, Μπρίστολ, Κάρντιφ και Τέξας εξέτασαν στοιχεία γεννήσεων από τα «Παιδιά του '90», τη διαρκή μελέτη Γονέων και Παιδιών - ALSPAC και διαπίστωσαν ότι υψηλότερα IQ στην παιδική ηλικία υποδείκνυαν μεγαλύτερο κίνδυνο διπολικής διαταραχής κατά την ενηλικίωση.

Η ALSPAC περιέχει πληροφορίες για περισσότερες από 14.000 γυναίκες, τους συντρόφους τους και τους απογόνους τους. Η μελέτη αυτή έχει συνεχιστεί για περισσότερες από δύο δεκαετίες για να δώσει στοιχεία σε διάφορες πτυχές της υγείας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από την ALSPAC για να βρουν μια συσχέτιση μεταξύ των δεικτών του παιδικού IQ στην ηλικία των οκτώ ετών και τα χρόνια μανιώδη χαρακτηριστικά στα 22-23 χρόνια.

Τόσο η λεκτική (ViQ), όσο και η συνολική επίδοση IQ (PIQ) στην ηλικία των οκτώ ετών, ήταν αρκετή για να δώσει μια πλήρη μέτρηση της κλίμακας IQ (FIQ).

Τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία συνδύαζαν στοιχεία από 1.881 άτομα, έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ του IQ στην ηλικία των οκτώ και στα μανιώδη χαρακτηριστικά στην ηλικία των 22-23.

Τα άτομα που βρέθηκαν στο top 10% με μανιώδη χαρακτηριστικά είχαν μια μέση τιμή IQ στην παιδική ηλικία, η οποία ήταν σχεδόν 10 μονάδες υψηλότερη από τα άτομα που σημείωναν το χαμηλότερο 10% των μανιωδών χαρακτηριστικών. Η συσχέτιση μεταξύ IQ και μανιωδών χαρακτηριστικών φαίνεται να είναι ισχυρότερη για το λεκτικό IQ (ViQ).

Ο καθηγητής Ντάνιελ Σμιθ, στο Ινστιτούτο Υγείας & Ευεξίας, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δήλωσε: «Μια πιθανή σχέση μεταξύ διπολικής διαταραχής και ευφυΐας και δημιουργικότητας έχει συζητηθεί για πολλά χρόνια και αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση».

Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι η καλύτερη επίδοση σε τεστ IQ στην ηλικία των οκτώ ετών, προέβλεψε χαρακτηριστικά διπολικής διαταραχής στη νεαρή ενήλικη ζωή.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι το υψηλό IQ στη παιδική ηλικία είναι ένας ξεκάθαρος παράγοντας κινδύνου για τη διπολική διαταραχή, αλλά μάλλον ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια κοινή βιολογία μεταξύ ευφυίας και διπολικής διαταραχής, η οποία πρέπει να κατανοηθεί πληρέστερα.

Πολλοί άλλοι παράγοντες - όπως το οικογενειακό ιστορικό ψυχικής νόσου, αντιξοότητες στην παιδική ηλικία, στρεσογόνα γεγονότα ζωής και η κατάχρηση ναρκωτικών - είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διπολικής διαταραχής.

Τα ευρήματά μας έχουν συνέπειες ως προς την κατανόηση της ευθύνης της διπολικής διαταραχής από γενιά σε γενιά. Μια πιθανότητα είναι ότι οι σοβαρές διαταραχές της διάθεσης όπως η διπολική διαταραχή είναι το τίμημα που τα ανθρώπινα όντα έπρεπε να πληρώσουν για το πιο προσαρμοστικά γνωρίσματα όπως η νοημοσύνη, η δημιουργικότητα και η λεκτική ικανότητα.

Το έργο αυτό θα ενημερώσει τις μελλοντικές γενετικές μελέτες στο περιβάλλον της νοημοσύνης, της δημιουργικότητας και της διπολικής διαταραχής και θα βοηθήσει με τιςπροσπάθειες για τη βελτίωση προσεγγίσεων στην έγκαιρη ανίχνευση της διπολικής διαταραχής σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες».

Η Alison Cairns, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού «Bipolar Scotland» δήλωσε: «Η σχέση μεταξύ της δημιουργικότητας, της ευφυΐας και της διπολικής διαταραχής συχνά τέθηκε ως θέμα από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον Οργανισμό μας. Επομένως, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολύ ενδιαφέροντα. Οι μελέτες αυτού του είδους είναι επίσης σημαντικές όσον αφορά τη μάχη για την αντιμετώπιση του στίγματος».

Η Suzanne Hudson, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού «Bipolar UK» είπε: «Δεδομένης της αύξησης των αιτήσεων στον Οργανισμό μας για υποστήριξη, από τους γονείς και τις οικογένειες των παιδιών, μία έρευνα που βοηθά στον εντοπισμό νέων ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διπολική διαταραχή είναι ζωτικής σημασίας».


Πηγή: medicalxpress.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...