PsychologyNow Team

Η εξομολόγηση ενός ανθρώπου με διπολική διαταραχή

Η εξομολόγηση ενός ανθρώπου με διπολική διαταραχή

PsychologyNow Team
λυπημένη γυναίκα κρατάει χαρούμενο προσωπείο

"Δεν είναι εύκολο να είσαι διπολική και να παραμένεις όμορφη. Οι άνθρωποι σε κρίνουν, όσο και αν ελπίζεις ότι δεν θα το κάνουν. Κάθε συναίσθημα είναι υπό αμφισβήτηση - "Είναι σίγουρα η Έλεν χαρούμενη σήμερα; Μήπως γίνει μανιακή αργότερα;" ή "Νιώθω την Έλεν πολύ πιεσμένη. Μήπως αυτό την οδηγήσει σε μανιοκαταθλιπτικό επεισόδιο;". Σε ένα «φυσιολογικό» άτομο, δεν υπάρχει αμφισβήτηση του συναισθήματος: είναι ευχαριστημένος, είναι καλά. Αν κλαίει, είναι απλά λυπημένος".


"Μερικές φορές νιώθω ότι η προσωπικότητα και οι διαθέσεις μου, βρίσκονται κάτω από ένα μικροσκόπιο. Ότι εξετάζονται πολύ προσεκτικά. Νιώθω ότι οι άνθρωποι δεν με εμπιστεύονται. Δεν νομίζουν ότι είμαι αρκετά ισχυρή για να ανταπεξέλθω σε αυτόν τον κόσμο στον οποίο ζούμε".

"Κάθε φορά που η μητέρα μου έχει να μου πει κάτι ιδιαίτερα αγχωτικό, όπως όταν ο πατέρας μου έσκισε το χέρι του με ένα ηλεκτρικό πριόνι, με ρωτά που βρίσκεται ο φίλος μου ή πότε θα γυρίσει στο σπίτι. Εκείνη δεν θέλει να είμαι μόνη όταν θα μου μοιραστεί αυτό το γεγονός γιατί φοβάται το συναίσθημα του άγχους που θα μου προκληθεί. Και φυσικά την καταλαβαίνω. Κάθε ψυχωσικό επεισόδιο, μανιακό επεισόδιο, μικτό επεισόδιο - όλα έχουν προκληθεί από μεγάλες πιέσεις".

"Έτσι, ό,τι παίρνω από τους ανθρώπους είναι η κορυφή όσων γίνονται στη ζωή τους. Δεν θέλουν να με ανησυχούν με τα προβλήματά τους ή με τα προβλήματα του κόσμου. Θέλουν να συνεχίσουν να μου μοιράζονται απλά πράγματα ώστε να παραμένω σε μία επίπεδη συχνότητα".

"Η διπολική διαταραχή είναι κάπως απρόβλεπτη. Μπορώ ειλικρινά να πω ότι δεν ξέρω πώς θα ξυπνήσω το επόμενο πρωί. Θα είμαι άραγε:

- η τέλεια και σταθερή Έλεν;

- η τόσο κατάθλιπτική Έλεν που δεν μπορεί να κουνηθεί;

- εκείνη που έχει την ενέργεια χιλιάδων Red Bull στο σώμα της;

- η Έλεν που το άγχος θα έχει κυριεύσει το σώμα και το μυαλό της";

"Μερικές φορές το μυαλό μου κάνει αστεία πράγματα. Λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από ό,τι ένας "κανονικός" εγκέφαλος. Μερικές φορές βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Υπάρχουν μεγάλα κενά μνήμης. Μπερδεύομαι".

"Θα αναρωτιέστε μετά από αυτά, αν μπορείτε να εμπιστευτείτε κάποιον με διπολική διαταραχή; Θα έλεγα ότι εξαρτάται από το θέμα που θέλετε να του εμπιστευτείτε. Σίγουρα, ένα μυστικό είναι ασφαλές μαζί του. Για παράδειγμα μπορείτε να υπολογίζετε σε μένα ως έναν καλό φίλο. Θα προσπαθήσω να μην κάψω το φαγητό. Δεν χρειάζεται να αμφισβητήσετε την αγάπη μου".

"Αλλά πρέπει να μου δείξετε εμπιστοσύνη και να με αφήσετε να οδηγήσω όταν είμαι μανιακή; Όχι. Θα πρέπει να υπάρχει ένα όπλο στο σπίτι, όταν είμαι σε ύφεση; Όχι. Διότι όταν βρίσκομαι σε ένα επεισόδιο, δεν μπορώ να εμπιστευτώ τον εαυτό μου. Γιατί θα πρέπει να μου έχετε εσείς";

"Θέλω να είμαι σαφής. Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή είναι εξίσου αξιόπιστοι όπως οι φυσιολογικοί άνθρωποι, αλλά, όταν το μυαλό μας παίζει κόλπα και βιώνουμε τα συμπτώματα της ασθένειας μας αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί. Κατά τη διάρκεια εκείνων των στιγμών δεν σκεφτόμαστε με σαφήνεια (ή πιο πιθανό να ενεργούμε όπως επιθυμούμε). Εκείνη τη στιγμή χρειαζόμαστε μια μικρή βοήθεια, ένα άγρυπνο μάτι, κάποιον να μας κατανοήσει και να μας φροντίσει μέσα από την καρδιά του".


Πηγή: psychcentral.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...