PsychologyNow Team

Οι έγκυες με διατροφικές διαταραχές έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών

Οι έγκυες με διατροφικές διαταραχές έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών

PsychologyNow Team
έγκυος με διατροφική διαταραχή και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών

Οι έγκυες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές πρέπει να κάνουν περισσότερες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska.


Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση "JAMA Psychiatry", έδειξαν ότι τα παιδιά μητέρων με διατροφικές διαταραχές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα και με μειωμένη περίμετρο κεφαλιού.

Οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ιδιαίτερα γυναίκες στην ηλικία που τεκνοποιούν. Οι μελετητές επιχείρησαν να διερευνήσουν το σύνολο των 1,2 εκατομμυρίων γυναικών που γέννησαν στη Σουηδία μεταξύ του 2003 και του 2014, από τις οποίες περίπου 2.800 είχαν ανορεξία, 1.400 βουλιμία και 3.400 κάποια μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (ΜΠΑ) διατροφική διαταραχή. Επίσης έλαβαν υπόψη το αν η διατροφική διαταραχή ήταν παρελθούσα ή ενεργή.

Διαπιστώθηκε ότι όλα τα είδη διατροφικών διαταραχών αύξαναν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μικροκεφαλίας και υπερέμεσης (ένα σοβαρό είδος ναυτίας και εμετού που προσβάλλει τις μητέρες). Παράλληλα, ο κίνδυνος αναιμίας ήταν δύο φορές υψηλότερος για τις γυναίκες με ανορεξία ή ΜΠΑ διατροφική διαταραχή συγκριτικά με τις μητέρες που δεν είχαν διατροφικές διαταραχές.

Η ενεργή ανορεξία σχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο προγεννητικής αιμορραγίας. Ο κίνδυνος αυξανόταν όταν η ασθένεια ήταν ενεργή αλλά οι γυναίκες που δεν "θεραπεύτηκαν" για μια διατροφική διαταραχή που είχε εμφανιστεί πάνω από ένα χρόνο πριν από τη σύλληψη διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με κάποια διαταραχή τέτοιου τύπου.


Διαβάστε σχετικά: Το άγχος των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αλλαγές στον εγκέφαλο των βρεφών


Οι έγκυες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές. Από κλινικής άποψης αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο συχνές εξετάσεις, εξήγησε η Άνγκλα Μάντελ, ερευνήτρια στο τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska , επικεφαλής γιατρός μαιευτικής και γυναικολογίας και μια από τους συντάκτες της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτές τις συσχετίσεις. Μια ανεπαρκής διατροφή με τις συνεπακόλουθες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών εμποδίζουν την εμβρυική ανάπτυξη. Η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις γυναίκες με ανορεξία και βουλιμία και έχει προηγουμένως συσχετιστεί με μικροκεφαλία. Τόσο το άγχος όσο και κάποιες διατροφικές ελλείψεις έχουν συσχετιστεί με πρόωρες γέννες.

Οι ανεπάρκειες των βιταμινών και των μετάλλων έχουν επίσης συσχετιστεί με αποκόλληση του πλακούντα, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...