Ελευθερία Μελ. Μουστάκα

Πώς Μπορώ να Αγαπήσω το Σώμα μου

Πώς Μπορώ να Αγαπήσω το Σώμα μου

Ελευθερία Μελ. Μουστάκα

Είμαστε στον Ιούνιο και ήδη η πλειοψηφία των γυναικών έχει αρχίσει να σκέφτεται τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει την εικόνα του σώματος της όσο περισσότερο μπορεί για το καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε.


Οι επισκέψεις στο γυμναστήριο αυξάνονται, αρχίζουν οι διάφορες δίαιτες και η χρήση αδυνατιστικών προϊόντων. Είναι η εποχή αυτή που για τις περισσότερες γυναίκες αρχίζει μια έντονη δυσφορία για το πώς θα εμφανιστούν στην παραλία.

Και ενώ βιώνουμε όλο αυτό το άγχος ενόψει καλοκαιριού, μήπως θα ήταν περισσότερο ωφέλιμο να σκεφτούμε για ποιο λόγο μας πιάνει όλος αυτός ο πανικός κάθε χρόνο τέτοια εποχή; Για ποιον ακριβώς λόγο μας δημιουργούν τόσο μεγάλη δυσφορία κάποια παραπανίσια κιλά και η κυτταρίτιδα; Μήπως θα βοηθούσε να αποδεχτούμε την εικόνα του σώματός μας έτσι όπως είναι και αντί να στεναχωριόμαστε να απολαύσουμε τη χαλάρωση και την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού;

Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας συνδέεται άρρηκτα με την αυτοεκτίμησή μας, με το τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας δηλαδή. Όσοι άνθρωποι νιώθουν καλά με την εικόνα τους είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. Αντίθετα, όσοι δεν είναι συνεχώς προσπαθούν να την αλλάξουν και γενικότερα δε παίρνουν ικανοποίηση από τη ζωή τους. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να πούμε πως η εικόνα του σώματός μας δεν αφορά μόνο αυτό που βλέπουμε να αντικατοπτρίζεται στον καθρέφτη μας αλλά και τις σκέψεις και τα συναισθήματα για το σώμα μας.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αγαπήσουμε το σώμα μας;

  • Αρχικά, σταματήστε να βάζετε το σώμα σας κάτω από το μεγεθυντικό φακό, ο οποίος υπερτονίζει όλα σας τα ελαττώματα. Η εμμονή με τις ατέλειες μειώνει την ενέργειά σας, σας στερεί τη δημιουργικότητα και δε σας αφήνει να χαρείτε τη ζωή σας. Μια πρακτική συμβουλή είναι να απομακρύνετε από τις ντουλάπες σας όλα τα ρούχα που φορούσατε πολλά χρόνια πριν, που το σώμα σας ήταν εντελώς διαφορετικό γιατί όσο τα βλέπετε τόσο μεγαλύτερη δυσφορία νιώθετε για το σώμα σας. Ποιος ο λόγος να κρατάτε το μαγιό που φορούσατε δέκα χρόνια πριν; Πού θεωρείτε ότι σας βοηθάει αυτό πέρα από το να σας κάνει να νιώθετε συνεχώς άσχημα για την εικόνα σας; Στόχος μας είναι να αγαπήσετε το σώμα που έχετε στο σήμερα, στο εδώ και τώρα, όχι στο χθες.
  • Αναδείξτε τα σημεία της εμφάνισής σας που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα και αξιοποιείστε τα. Όσα ελαττώματα και αν βλέπετε σίγουρα αναγνωρίζετε έστω και ένα ωραίο χαρακτηριστικό πάνω σας. Για το λόγο αυτό, απελευθερωθείτε από τις υποδείξεις της μόδας. Μη δίνετε την εξουσία στα μεγέθη των ρούχων, ώστε να σας προκαλούν συναισθήματα απόρριψης για το σώμα σας. Άν προσπαθείτε συνεχώς να ακολουθείτε τις υποδείξεις που προστάζει η βιομηχανία της μόδας, όχι μόνο δε θα βιώνετε συναισθηματική ικανοποίηση από τις ενδυματολογικές σας επιλογές αλλά θα έχετε διαρκώς την αίσθηση του ανικανοποίητου.
  • Τέλος, εκτιμήστε τη μοναδικότητά σας. Μην μπαίνετε στη διαδικασία συγκρίσεων με άλλα άτομα ή με τις «τέλειες» αλλά εντελώς ψεύτικες εικόνες που παρουσιάζουν η τηλεόραση, το διαδίκτυο και τα διάφορα περιοδικά, θέτοντας αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης της εξωτερικής σας εμφάνισης. Κάθε φορά που θα μπείτε στη διαδικασία συγκρίσεων του δικού σας σώματος με το αντίστοιχο μίας ηθοποιού, θυμηθείτε ότι αυτό είναι ψεύτικο και σε καμία περίπτωση ρεαλιστικό. Υιοθετήστε ρεαλιστικές προσδοκίες για το σώμα σας. Άλλωστε ποιος μίλησε για  το τέλειο κορμί και ποιος μπορεί να το ορίσει; Αναλογιστείτε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η κουλτούρα μας στον ορισμό του ωραίου σώματος.

Κλείνοντας να θυμάστε πως το σώμα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, κι αν το περιφρονούμε και δεν το αποδεχόμαστε, σημαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε τον εαυτό μας στην ολότητά του.


 banner bottom page

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...