PsychologyNow Team

Αποκαλύφθηκαν βασικές διαφορές στον εγκέφαλο αγοριών και κοριτσιών με επεισοδιακή υπερφαγία

Αποκαλύφθηκαν βασικές διαφορές στον εγκέφαλο αγοριών και κοριτσιών με επεισοδιακή υπερφαγία

PsychologyNow Team
εγκέφαλος που αποκαλύπτει τις βασικές διαφορές αγοριών και κοριτσιών με επεισοδιακή υπερφαγία
Image credit: Robina Weermeijer / unsplash.com

Μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή Keck του USC, διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ των δύο φύλων διεξάγοντας την πρώτη σύγκριση του εγκεφάλου αγοριών και κοριτσιών που πάσχουν από επεισοδιακή υπερφαγία.


Η μελέτη βασίζεται σε προγενέστερες εργασίες οι οποίες υποδηλώνουν ότι η επεισοδιακή υπερφαγία είναι στενά συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο από μικρή κιόλας ηλικία. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την κατανόηση της νευροβιολογίας της επεισοδιακής υπερφαγίας και το πόσο διαφορετική είναι ανάμεσα στα δύο φύλα.

Οι άνδρες δεν λαμβάνονται υπόψιν στις έρευνες για τις διατροφικές διαταραχές εδώ και μερικές δεκαετίες, δήλωσε ο Στιούαρτ Μάρεϊ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή Keck του USC, σημειώνοντας ότι ο «αποκλεισμός» αυτός διαιωνίστηκε από την πεποίθηση ότι ήταν ασυνήθιστο για τους άνδρες να έχουν διατροφικές διαταραχές.

Ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού αγοριών και ανδρών, έχουμε αναπτύξει θεραπείες με δεδομένα που έχουμε συλλέξει μόνο από τη μελέτη των γυναικών, τις οποίες στη συνέχεια εφαρμόζουμε σε αγόρια και άνδρες και ελπίζουμε ότι λειτουργούν με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι ορισμένες διατροφικές διαταραχές είναι στην πραγματικότητα σχεδόν εξίσου διαδεδομένες μεταξύ ανδρών και αγοριών όσο και μεταξύ γυναικών και κοριτσιών. Ταυτόχρονα, η έρευνα αποκαλύπτει όλο και περισσότερα στοιχεία ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι ασθένειες του εγκεφάλου και όχι αποτέλεσμα κοινωνικής πίεσης.


Διαβάστε σχετικά: Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας: Όταν το φαγητό γίνεται καταφύγιο του πληγωμένου μας εγωϊσμού


Ίδια ασθένεια, διαφορετική όμως εγκεφαλική δομή

Χρησιμοποιώντας δεδομένα της έρευνας για τη γνωστική ανάπτυξη του εφηβικού εγκεφάλου ABCD (Adolescent Brain Cognitive Development), τη μεγαλύτερη μελέτη στις ΗΠΑ για την αξιολόγηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου, οι ερευνητές εντόπισαν 38 αγόρια και 33 κορίτσια που είχαν διαγνωστεί με επεισοδιακή υπερφαγία από τους 11.875 συμμετέχοντες της μελέτης. Στα παιδιά, τα αγόρια αντιπροσωπεύουν περίπου το 57% των ατόμων με επεισοδιακή υπερφαγία. Αυτός ο αριθμός αλλάζει μεταξύ των ενήλικων ανδρών που αντιπροσωπεύουν περίπου το 43% των ατόμων με διατροφικές διαταραχές.

Η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να αξιολογήσει την πυκνότητα της φαιάς ουσίας στους εγκεφάλους των παιδιών ηλικίας εννέα και δέκα ετών στη μελέτη, μέσω μορφομετρίας βασισμένης σε βόξελ - μια ηλεκτρονική τεχνική νευροαπεικόνισης - που επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν τις διαφορές στη δομική ανατομία του εγκεφάλου σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Η έρευνα έδειξε ότι, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου 74 παιδιών που ταίριαζαν στην ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος και την αναπτυξιακή ωρίμανση, τα κορίτσια με επεισοδιακή υπερφαγία είχαν αυξημένη πυκνότητα φαιάς ουσίας σε αρκετά μέρη του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι συνδέονται με τον έλεγχο των παρορμήσεων και τα συμπτώματα διατροφικής διαταραχής.

Ωστόσο, τα αγόρια με επεισοδιακή υπερφαγία δεν είχαν αυξημένη πυκνότητα φαιάς ουσίας σε αυτές τις περιοχές. Αυτή η αυξημένη πυκνότητα της φαιάς ουσίας σε κορίτσια με επεισοδιακή υπερφαγία υποδηλώνει μια κρίσιμη εγκεφαλική διαδικασία: τη συναπτική διαλογή (Synaptic pruning). Με άλλα λόγια είναι ο επιστημονικός τρόπος να διαγράψεις τις αρνητικές σκέψεις από τον εγκέφαλό σου. Μπορεί λοιπόν έτσι αυτή η διαδικασία να αλλάξει ή να καθυστερήσει την επεισοδιακή υπερφαγία σε αυτά τα κορίτσια.

Αυτή η μελέτη υποδηλώνει σαφώς ότι οποιαδήποτε νευροβιολογική υπόθεση επεισοδιακής υπερφαγίας πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ανά φύλο, δήλωσε ο Μάρεϊ.

Συμπερίληψη των ανδρών οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, για μελλοντικές θεραπείες

Ομοίως, το γεγονός ότι τα αγόρια και τα κορίτσια με επεισοδιακή υπερφαγία, η οποία είναι ο πιο κοινός τύπος διατροφικής διαταραχής, έχουν διαφορετικές δομές του εγκεφάλου καθιστά την περίπτωση ότι οι άνδρες μπορεί να χρειαστούν διαφορετικό είδος θεραπείας από ό,τι οι γυναίκες.

Ο Μάρεϊ πρόσθεσε ότι νέες θεραπείες επεισοδιακής υπερφαγίας βρίσκονται στον ορίζοντα και περιλαμβάνουν ενδοκρανιακή μαγνητική διέγερση και διέγερση συνεχούς ρεύματος, οι οποίες στοχεύουν κατά κύριο λόγο στον εγκέφαλο. Όπως και στην προηγούμενη έρευνα για τις διατροφικές διαταραχές, μέχρι στιγμής μόνο γυναίκες έχουν συμπεριληφθεί στην έρευνα.

Οι διαφορές στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ αγοριών και κοριτσιών με διατροφικές διαταραχές σημαίνει ότι οποιεσδήποτε θεραπείες στοχεύουν στον εγκέφαλο πρέπει να δοκιμάζονται σε άνδρες και γυναίκες, δήλωσε ο Μάρεϊ. Διαφορετικά, θα στοχεύαμε μέρη του εγκεφάλου σε αρσενικά που δεν είναι απαραίτητα ασυνήθιστα.

Στη συνέχεια, ο Μάρεϊ και η ομάδα του θα εξετάσουν για να δουν αν, εκτός του ότι έχουν διαφορετικές δομές, οι εγκέφαλοι των αρσενικών και των θηλυκών με διατροφικές διαταραχές λειτουργούν διαφορετικά.


Mar Dar
Απόδοση: Μαρούσα Δαρεμά, προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...