PsychologyNow Team

Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει το βάρος κατά 20%

Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει το βάρος κατά 20%

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει ότι το φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει το βάρος κατά 20%
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Το ένα τρίτο (35%) των ανθρώπων που πήραν ένα καινούριο φάρμακο για την παχυσαρκία έχασαν περισσότερο από το ένα πέμπτο (20%) του συνολικού σωματικού βάρους τους.


Τα ευρήματα διεθνούς έρευνας μεγάλης κλίμακας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New England Journal for Medicine, αλλάζουν τα δεδομένα στη βελτίωση της υγείας ανθρώπων με παχυσαρκία και θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά το Ηνωμένο Βασίλειο στη μείωση της επίδρασης ασθενειών, όπως η επιδημία COVID-19.

Το φάρμακο (σεμαγλουτίδη) παρεμβαίνει στο σύστημα που ρυθμίζει την όρεξη στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και κατανάλωση θερμίδων.

Η Ρέιτσελ Μπάτεραμ, καθηγήτρια Παχυσαρκίας, Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για την Παχυσαρκία στο UCL και του Κέντρου για τη Διαχείριση Βάρους του UCLH, είναι μία από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης στην οποία συμμετείχαν 2.000 άτομα από 16 χώρες.

Όπως αναφέρει η Μπάτεραμ: Τα ευρήματα αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στη βελτίωση της υγείας ανθρώπων με παχυσαρκία. Το 75% των ατόμων που πήραν σεμαγλουτίδη (2,4mg) έχασαν πάνω από το 10% του βάρους τους και πάνω από το ένα τρίτο αυτών έχασαν περισσότερο από το 20% του βάρους τους. Κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει προκαλέσει τέτοια απώλεια βάρους – είναι στ’ αλήθεια επαναστατικό. Για πρώτη φορά, μπορούμε να έχουμε μέσω φαρμάκου αποτελέσματα που μέχρι τώρα ήταν εφικτά μόνο μέσω επέμβασης.

Η Μπάτεραμ προσθέτει: Εστιάζουμε στην επίδραση της παχυσαρκίας στην υγεία λόγω της νόσου COVID-19, καθώς η παχυσαρκία αυξάνει αισθητά τον κίνδυνο θανάτου από τον ιό, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο για πολλές σοβαρές ασθένειες που περιορίζουν το προσδόκιμο ζωής, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2, η ηπατική νόσος και κάποιοι τύποι καρκίνου. Αυτό το φάρμακο μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την πολιτική υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα χρόνια.

Ο μέσος συμμετέχοντας στη δοκιμή έχασε 15,3 κιλά. Αυτό συνοδεύτηκε από μείωση παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπάθειας και διαβήτη, όπως περιφέρεια μέσης, λιπαρά και σάκχαρο στο αίμα, και αρτηριακή πίεση. Αναφέρθηκε επίσης βελτίωση στη γενικότερη ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων.

Ο επικεφαλής της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθηγητής Τζον Γουίλντινγκ (Πανεπιστήμιο Λίβερπουλ) είπε σχετικά: Είναι μια σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η σεμαγλουτίδη είναι ήδη εγκεκριμένη και χρησιμοποιείται κλινικά σε μικρότερη δόση για την αντιμετώπιση του διαβήτη, κι έτσι οι γιατροί είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη χρήση της. Για μένα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, καθώς έχω συμμετάσχει σε πρώιμες μελέτες για την επίδραση αυτής της ουσίας στην όρεξη τη δεκαετία του ’90, και είναι καλό που τώρα βλέπουμε αυτή την προσπάθεια να οδηγεί σε μια αποτελεσματική θεραπεία για ανθρώπους με παχυσαρκία.

Με βάση τα ευρήματα της δοκιμής, η σεμαγλουτίδη υποβλήθηκε προς έγκριση ως θεραπεία για την παχυσαρκία στο Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας (NICE), στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).


Διαβάστε σχετικά: Φαγητό και υπερκατανάλωση - Καταπίνοντας τις επιθυμίες μου


Σχετικά με την κλινική δοκιμή

Η δοκιμή περιλάμβανε 1.961 ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (μέσο βάρος 105 kg, δείκτης μάζας σώματος 38 kg/m2), και έλαβε χώρα σε 129 τοποθεσίες σε 16 χώρες σε Ασία, Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν 2,4 mg σεμαγλουτίδης (ή αντίστοιχο ψευδοφάρμακο) εβδομαδιαία μέσω υποδόριας ένεσης. Συνολικά, το 94,3% των συμμετεχόντων ολοκλήρωσαν τη μελέτη των 68 εβδομάδων, η οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018.

Οι συμμετέχοντες έκαναν ατομικές συνεδρίες, από κοντά ή τηλεφωνικά, με διατροφολόγους, κάθε τέσσερις εβδομάδες, οι οποίοι τους παρείχαν καθοδήγηση, στρατηγικές συμπεριφοράς και κίνητρα, για να μπορέσουν να εφαρμόσουν μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και αυξημένη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους. Ακόμα, οι συμμετέχοντες έλαβαν δώρα όπως βραστήρες και ζυγαριές ως κίνητρο για να παρακολουθούν την πρόοδό τους.

Στην ομάδα αυτών που πήραν σεμαγλουτίδη, η μέση απώλεια βάρους ήταν 15,3 κιλά και η μείωση του δείκτη μάζας σώματος -5,54. Η ομάδα που πήρε το ψευδοφάρμακο είχε μέση απώλεια βάρους 2,6 κιλά, με μείωση του δείκτη μάζας σώματος -0,92. Σε εκείνους που πήραν σεμαγλουτίδη παρατηρήθηκε επίσης μείωση σε παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη, όπως περιφέρεια μέσης, λιπαρά και σάκχαρο στο αίμα, και αρτηριακή πίεση. Αναφέρθηκε επίσης βελτίωση στη γενικότερη ποιότητα ζωής τους.

Σχετικά με το φάρμακο

Η σεμαγλουτίδη είναι κλινικά εγκεκριμένη για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αν και συνήθως δίνεται σε δόσεις πολύ μικρότερες από 1 mg. Η ουσία έχει δομικά παρόμοια σύνθεση και μιμείται την ανθρώπινη ορμόνη γλυκαγονοειδές πεπτίδιο-1 (GLP-1), που απελευθερώνεται στο αίμα μετά το γεύμα. Το GLP-1 προκαλεί απώλεια βάρους μειώνοντας την πείνα, αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας και βοηθώντας τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο και να μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων.

Ενώ η μελέτη έχει περάσει τις δοκιμές της Φάσης 1 και 2, εξετάζοντας την ασφάλεια της δόσης 2,4 mg, στη δοκιμή της Φάσης 3, κάποιοι συμμετέχοντες ανέφεραν παρενέργειες του φαρμάκου, που περιλάμβαναν ήπια έως μέτρια ναυτία και διάρροια, οι οποίες όμως ήταν παροδικές και ξεπεράστηκαν χωρίς μόνιμη διακοπή από τη μελέτη.

Η διεθνής μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk.


Ism TsoxΈρευνα: John P.H. Wilding, Rachel L. Batterham, Salvatore Calanna, Melanie Davies, Luc F. Van Gaal, Ildiko Lingvay, Barbara M. McGowan, Julio Rosenstock, Marie T.D. Tran, Thomas A. Wadden, Sean Wharton, Koutaro Yokote, Niels Zeuthen, Robert F. Kushner. Once-Weekly Semaglutide in Adults with Overweight or Obesity. New England Journal of Medicine, 2021
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...