banner2
banner2
thumb

Τι είναι το άγχος αυτισμού και πώς επηρεάζει τα παιδιά με ΔΑΦ;

- Ψυχικές Διαταραχές
22 Φεβρουαρίου 2022

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που βρίσκει βιολογική συσχέτιση με αυτά τα είδη άγχους συγκεκριμένα για τον αυτισμό.


Μια μακροχρόνια μελέτη, που περιλαμβάνει εκατοντάδες απεικονίσεις εγκεφάλου, βρήκε αλλαγές στην αμυγδαλή, οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη άγχους σε αυτιστικά παιδιά. Η μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις,  προσφέρει επίσης στοιχεία για διακριτούς τύπους άγχους συγκεκριμένους στον αυτισμό. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Biological Psychiatry.

Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που βρίσκει κάποια βιολογική συσχέτιση με αυτά τα είδη άγχους συγκεκριμένα για τον αυτισμό. Το άγχος είναι κυρίαρχο τώρα με την πανδημία και πιθανώς καταβάλλει ιδιαίτερα τα αυτιστικά άτομα, άρα είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Ντέρεκ Σάιρ Άντριους, μεταδιδακτορικός πανεπιστημιακός στο τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Η σημασία της αμυγδαλής στον αυτισμό και το άγχος

Η αμυγδαλή είναι μια μικρή δομή με σχήμα αμυγδάλου στον εγκέφαλο. Παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία του συναισθήματος, ειδικά του φόβου, και μελέτες την έχουν συνδέσει και με τον αυτισμό και με το άγχος.

Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι στο άγχος εμπλέκεται μια δυσλειτουργία της αμυγδαλής. Επίσης, έχουμε δείξει προηγουμένως ότι η πορεία ανάπτυξης της αμυγδαλής είναι τροποποιημένη σε πολλά αυτιστικά άτομα, δήλωσε ο Ντέιβιντ Άμαραλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Το άγχος συνήθως υπάρχει στον αυτισμό. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το ποσοστό άγχους είναι 69% σε αυτιστικά παιδιά και 8% σε μη αυτιστικά παιδιά.

Όμως, ως τώρα, κανείς δεν είχε εξετάσει την ανάπτυξη της αμυγδαλής μέσα στον χρόνο σε αυτιστικά άτομα, σε σχέση με διαφορετικές μορφές άγχους.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για να σαρώσει τους εγκεφάλους 71 αυτιστικών και 55 μη αυτιστικών παιδιών, ηλικίας δύο έως 12 ετών.

Κλινικοί ψυχολόγοι με ειδίκευση στον αυτισμό πήραν συνεντεύξεις από γονείς σχετικά με το παιδί τους. Οι συνεντεύξεις έγιναν όταν τα παιδιά ήταν 9-12 ετών. Περιλάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με το παραδοσιακό άγχος, όπως ορίζεται από τον διαγνωστικό οδηγό DSM-5.

Οι ψυχολόγοι χρησιμοποίησαν το Πρόγραμμα Συνέντευξης Διαταραχών Άγχους (Anxiety Disorders Interview Schedule, ADIS) καθώς και την Προσθήκη Αυτιστικού Φάσματος (ASA), ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε για να αναγνωρίζει διαταραχές άγχους που σχετίζονται συγκεκριμένα με τον αυτισμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν τα μισά αυτιστικά παιδιά είχαν παραδοσιακό άγχος ή ειδικό άγχος αυτισμού, ή και τα δύο. Τα αυτιστικά παιδιά με παραδοσιακό άγχος είχαν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο αμυγδαλής σε σύγκριση με τα μη αυτιστικά παιδιά. Το αντίθετο ίσχυε για τα αυτιστικά παιδιά με άγχος αυτισμού: Είχαν σημαντικά μικρότερο όγκο αμυγδαλής.

Προηγούμενες μελέτες δεν διαχώριζαν το μέγεθος της αμυγδαλής σε σχέση με αυτούς τους δύο διαφορετικούς τύπους άγχους. Ήταν μια υπενθύμιση για μας ότι διαφορετικές αυτιστικές υποομάδες μπορεί να έχουν διαφορετικές υποκείμενες εγκεφαλικές αλλαγές. Αν βάζαμε μαζί τα παραδοσιακά και τα διακριτά είδη άγχους, οι αλλαγές στην αμυγδαλή θα ακύρωναν το ένα το άλλο και δεν θα είχαμε ανιχνεύσει αυτά τα διαφορετικά μοτίβα ανάπτυξης της αμυγδαλής, δήλωσε η Κριστίν Γου Νόρνταλ, καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς και μία από τους συγγραφείς της μελέτης

Η πραγματική δύναμη αυτής της μελέτης είναι ότι παρακολουθεί την πορεία της ανάπτυξης της αμυγδαλής από τα δύο ως τα 12 έτη, για να δει αν υπάρχουν πρώιμοι παράγοντες πρόβλεψης αυτών των διαφορετικών τύπων άγχους, αν υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα, εξήγησε η Νόρνταλ.


Διαβάστε σχετικά: Ένα γράμμα από ένα παιδί με αυτισμό


Άγχος αυτισμού ή παραδοσιακό άγχος

Η προγενέστερη έρευνα έχει προτείνει ότι το άγχος στα αυτιστικά άτομα είναι περίπλοκο. Μερικοί βιώνουν παραδοσιακό άγχος, που μπορεί να περιλαμβάνει αποφυγή και φόβο, σε πλαίσια που βιώνονται από μη αυτιστικά άτομα. Όμως, άλλοι μπορεί να βιώνουν άγχος σε πλαίσια που είναι διακριτά και συγκεκριμένα στον αυτισμό.

Είναι παρόμοιο, αλλά το πλαίσιο στο οποίο προκύπτει το άγχος είναι διαφορετικό. Μπορεί να είναι μη κοινές φοβίες, όπως οι τρίχες προσώπου, ή μπορεί να είναι φόβοι που σχετίζονται με κοινωνική σύγχυση ή υπερβολική ανησυχία σχετικά με την έλλειψη πρόσβασης σε υλικά που τους ενδιαφέρουν. Είναι άγχος που προκύπτει μέσα σε ένα αυτιστικό πλαίσιο, δήλωσε ο Άντριους.

Το γεγονός ότι ξεκάθαρες εγκεφαλικές αλλαγές συσχετίζονται με διακριτό άγχος αυτισμού τείνει να επικυρώσει την υπόθεση ύπαρξης αυτού του τύπου άγχους στον αυτισμό, δήλωσε ο Άμαραλ.

Στην πραγματικότητα, το 15% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν μόνο το διακριτό άγχος αυτισμού.

Είναι σημαντικό να το αναγνωρίσουμε αυτό, επειδή αυτά τα παιδιά θα περνούσαν απαρατήρητα από τον συνηθισμένο έλεγχο. Αυτού του είδους το άγχος μπορεί να απαιτεί έναν εξειδικευμένο τύπο θεραπείας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την υποκείμενη βιολογία του άγχους και να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά με όποιο τρόπο μπορούμε, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η έρευνα για το άγχος που σχετίζεται ειδικά με τον αυτισμό είναι καινούρια, και οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα χρειάζεται να αναπαραχθούν και σε άλλες μελέτες.

Στο μέλλον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν πώς η αμυγδαλή αλληλεπιδρά με άλλες περιοχές του εγκεφάλου.


Ism Tsox
Έρευνα: Derek Sayre Andrews et al, Association of Amygdala Development with Different Forms of Anxiety in Autism Spectrum Disorder, Biological Psychiatry (2022).

Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια – επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια