psychologist-banner-2
thumb

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να διαγνώσει τον αυτισμό στα παιδιά;

- Ψυχικές Διαταραχές
26 Δεκεμβρίου 2023

Μια πολυμελής κορεατική ομάδα ψυχολόγων παιδιών και εφήβων, επιστημόνων συμπεριφοράς, οφθαλμιάτρων και ειδικών πληροφορικής βιοϊατρικών συστημάτων διαπίστωσε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται στη βαθιά μάθηση μπορούν να διαγνώσουν με ακρίβεια τα παιδιά με αυτισμό.


Στη μελέτη τους, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, η ομάδα δημιούργησε ένα εργαλείο διάγνωσης του αυτισμού χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στη μάθηση και το δοκίμασε σε ανθρώπινα υποκείμενα.

Ο αυτισμός, πιο επίσημα γνωστός ως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από προβλήματα στην επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και συχνά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

banner1

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στους 36 ανθρώπους έχει κάποιο βαθμό αυτισμο και έχουν επίσης δείξει ότι όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο περισσότερες ενέργειες μπορούν να γίνουν για να βοηθηθούν τα άτομα με τη διαταραχή να ξεπεράσουν τα προβλήματα που πολλοί αντιμετωπίζουν.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι εγκεφαλικές διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ μπορούν να οδηγήσουν σε μικρές ανωμαλίες του αμφιβληστροειδούς. Υποπτευόμενοι ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει και με τον αυτισμό, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα για να το διαπιστώσουν.


Διαβάστε σχετικά: Τι είναι το άγχος αυτισμού και πώς επηρεάζει τα παιδιά με ΔΑΦ;


Η εργασία περιελάμβανε τη διδασκαλία ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης να αναγνωρίζει μοτίβα στους αμφιβληστροειδείς των παιδιών με αυτισμό. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το σύστημα για να σαρώσουν εικόνες αμφιβληστροειδούς 958 παιδιών, τα μισά από τα οποία είχαν τη διαταραχή και να προσδιορίσουν ποια από τα παιδιά είχαν αυτισμό. Το σύστημα βρήκε κάθε ένα από αυτά και δεν παρήγαγε κανένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Το σύστημα απέδωσε επίσης μια βαθμολογία που έδινε μια εκτίμηση για το πού βρίσκονταν στο φάσμα εκείνα που αναγνωρίστηκαν ότι είχαν τη διαταραχή. Το σύστημα δεν είχε εξίσου καλή απόδοση στο δεύτερο μέρος, με ποσοστό ακρίβειας 48% έως 66%, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που έγιναν με τυποποιημένα τεστ, όπως το Autism Diagnostic Observation Schedule-Second Edition.

Στο πείραμά τους, τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν ηλικίας μεταξύ 4 και 18 ετών- επομένως, δεν είναι ακόμη γνωστό αν το σύστημα θα ήταν το ίδιο ακριβές με μικρότερα παιδιά (ο αμφιβληστροειδής δεν αναπτύσσεται πλήρως μέχρι την ηλικία των 4 ετών). Η ομάδα σκοπεύει να το διαπιστώσει με τη διεξαγωγή περισσότερων πειραμάτων.


Έρευνα: Jae Han Kim et al, Development of Deep Ensembles to Screen for Autism and Symptom Severity Using Retinal Photographs, JAMA Network Open (2023)

Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια