banner2
psychologist-banner-2
thumb

Aποκωδικοποιώντας το σύνδρομο Asperger: μύθοι και αλήθειες

Η ανακάλυψη του συνδρόμου Αsperger χρονολογείται στο 1944. Ο Αυστριακός παιδίατρος Hans Asperger, περιέγραψε το σύνδρομο όταν θεράπευε 4 αγόρια με παρόμοια συμπτώματα.


Αλλά τα γραπτά του παρέμειναν σχετικά άγνωστα μέχρι το 1981. Εκείνη την εποχή, η Αγγλίδα γιατρός Lorna Wing δημοσίευσε μελέτες περιστατικών που αφορούσαν παιδιά που έδειχναν τα ίδια σημάδια.

Το 1992 το σύνδρομο Asperger έγινε πλέον μια επίσημη διάγνωση στη Διεθνή Ταξινόμηση των Νόσων (ICD-10). Δύο χρόνια μετά, εισήχθη σαν επίσημη, πάλι, διάγνωση στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSMIV).

Το σύνδρομο Asperger είναι μια διαταραχή της ανάπτυξης. Άτομα με σύνδρομο Asperger δεν έχουν γνωστικά ή γλωσσικά ελλείμματα (σε περίπτωση που έχουν, τότε η διάγνωση που τίθεται είναι ο αυτισμός). Έχουν όμως δυσκολία στην αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και στο σχετίζεσθαι. Οι διάφοροι κοινωνικοί κώδικες και η έκφραση των συναισθημάτων τους δημιουργούν αναστάτωση.

Αποκωδικοποιώντας το σύνδρομο Asperger

Επίσης, πολλές φορές μετακινούνται από το ένα άκρο του φάσματος στο άλλο. “Είτε είναι λάτρεις της τάξης και της σειράς και όταν τα πράγματα δεν κυλούν με τον τρόπο που περίμεναν αναστατώνονται πολύ, είτε η καθημερινότητά τους χαρακτηρίζεται από μια ‘αταξία’ και δυσκολεύονται πολύ με τις καθημερινές τους ευθύνες“, υποστηρίζει η ψυχολόγος PhD, Valerie Gaus.

Τα κοινωνικά ελλείμματα μπορούν να προκαλέσουν έντονη ανησυχία στα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο, λέει η Gaus. Κι αυτό συμβαίνει λόγω της “έλλειψης κατανόησης των άγραφων κανόνων που διαποτίζουν τις κοινωνικές επαφές”.  Η Gaus ισχυρίζεται ότι έχει ακούσει διάφορα σενάρια όπου η αστυνομία είχε συλλάβει, κατά καιρούς, για ανάκριση ορισμένα άτομα με σύνδρομο Asperger, τα οποία  λόγω του ότι δεν ήξεραν πώς να συμπεριφερθούν, φάνηκαν ύποπτα ή εχθρικά. 

Οι ασθενείς με το σύνδρομο Asperger, επισκέπτονται συνήθως την Gaus για έναν ή δύο λόγους: για να τους βοηθήσει να ανταποκριθούν στις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις (σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το να βελτιώσουν τη σχέση τους με τον/την σύζυγο, τους συναδέλφους ή την οικογένεια ή να βρουν έναν/μια ρομαντικό/ή σύντροφο ή και φίλους) ή για να οργανώσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά το χρόνο τους.

Η Gaus δε θεωρεί το σύνδρομο Asperger σαn μια νόσο. Αντιθέτως, πιστεύει ότι είναι “ένας μοναδικός τρόπος να επεξεργάζεσαι πληροφορίες”, που δε δημιουργεί αδυναμίες, αλλά “δυνάμεις που μπορούν να σε οδηγήσουν στην επιτυχία”. Για παράδειγμα, ένα άτομο με σύνδρομο Asperger μπορεί να είναι “ένας εξαιρετικός στοχαστής και φιλόσοφος”, κάτι που δυσχεραίνει την “αλληλεπίδρασή του με τους άλλους, αλλά μπορεί να τον κάνει έναν επιτυχημένο μηχανικό“, σημειώνει η ψυχολόγος.

Όταν επομένως εργάζεται με τους ασθενείς, ο στόχος της Gaus δεν είναι να εξαλείψει το σύνδρομο Asperger διότι “αυτό αποτελεί το είναι τους, αυτό που τους έκανε ό,τι είναι σήμερα”, υποστηρίζει. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αναγνωρίσει ποια από τα συμπτώματα του συνδρόμου προκαλούν άγχος στον ασθενή και να τον βοηθήσει να το διαχειριστεί και εν τέλει να το αποβάλλει.

Mύθοι και αλήθειες για το σύνδρομο Αsperger

Το σύνδρομο Asperger έχει απασχολήσει αρκετά τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί μύθοι γύρω από αυτό. Παρακάτω, η Gaus σας βοηθά να απομυθοποιήσετε 6 από αυτούς.

1. Μύθος: Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger θα μεγαλώσουν και θα θεραπευθούν από αυτό.

Αλήθεια: όπως και στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με/ή χωρίς υπερκινητικότητα, επικρατεί ένας μύθος ότι το σύνδρομο Asperger είναι μια διαταραχή αυστηρά της παιδικής ηλικίας που εξαφανίζεται μετά την πρώιμη ενηλικίωση. Το σύνδρομο Asperger είναι μια διαχρονική συνθήκη. Βελτιώνονται αρκετά συμπτώματα με τη θεραπεία, αλλά ποτέ δεν εκλείπει ο πυρήνας του συνδρόμου. Βελτιώνεται όμως σε σημαντικό βαθμό η λειτουργικότητα των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα.

2. Μύθος: οι ενήλικες με σύνδρομο Asperger δεν παντρεύονται.

Αλήθεια: ακόμα και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας υποκύπτουν σ αυτόν τον μύθο. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι ενήλικες όντως παντρεύονται κ δημιουργούν οικογένεια — η  Gaus έχει εργαστεί με αρκετούς — και μερικοί βέβαια δεν είχαν ποτέ μια ρομαντική σχέση. Σύμφωνα με την Gaus, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται το σύνδρομο Asperger.

“Δεν υπάρχει ένα μόνο προφίλ που θα μπορούσα να περιγράψω, διότι η προσωπικότητα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται ένας άνθρωπος.” Κάποιοι άνθρωποι με σύνδρομο Asperger είναι πολύ ντροπαλοί, ενώ άλλοι είναι “πολυλογάδες.” Η συννοσηρότητα αποτελεί μια άλλη αιτία για την οποία οι ενήλικες με σύνδρομο Asperger διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Η Gaus βλέπει συχνά ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές ή διαταραχές της διάθεσης. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς πώς ήταν το άτομο αυτό πριν ξεκινήσει η συνυπάρχουσα διαταραχή.

3. Μύθος: Οι ενήλικες με σύνδρομο Asperger έχουν κοινωνική φοβία.

Αλήθεια: ενώ οι ενήλικες με το σύνδρομο αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, δεν έχουν κοινωνική φοβία. Η Gaus σημειώνει ότι οι άνθρωποι με κοινωνική φοβία διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες να αλληλεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους, αλλά φοβούνται να τις χρησιμοποιήσουν. Με άλλα λόγια, είναι “κοινωνικά δεξιοτέχνες αλλά έχουν μια παραμορφωμένη αντίληψη ότι οι σχέσεις τους δε θα έχουν καλά αποτελέσματα”.

Επομένως, για τα άτομα με σύνδρομο Asperger το να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές τους προφυλάσσει περισσότερο, σύμφωνα με την ψυχολόγο Gaus. “Γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούν να ‘διαβάσουν’ τα κοινωνικά σήματα ή να δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Επίσης, έκαναν λάθη στο παρελθόν και βίωσαν την απόρριψη”, προσθέτει.

 4. Μύθος: οι ενήλικες με το σύνδρομο Asperger είναι σε απόσταση και δεν ενδιαφέρονται για τους άλλους.

Αλήθεια: “Πολλοί άνθρωποι που συναντώ ενδιαφέρονται πολύ να έχουν άλλους ανθρώπους κοντά τους”, λέει η  Gaus. “Μερικοί νιώθουν ακόμα και απογοήτευση που δεν έχουν καταφέρει να σχετιστούν με άλλους”, προσθέτει. Αλλά ορισμένες φορές, τα ελλείμματα των κοινωνικών δεξιοτήτων τους κάνουν να δείχνουν ότι δε νοιάζονται, κάτι που δεν ισχύει.

Αυτό συμβαίνει διότι τα άτομα με σύνδρομο Asperger δε μεταφράζουν σωστά τους κοινωνικούς κώδικες, δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν να μιλούν για τον εαυτό τους και ίσως δεν αντιλαμβάνονται ότι οι άλλοι έχουν διαφορετικές σκέψεις και συναισθήματα. Ή απλά δε διαθέτουν ένα ρεπερτόριο απαντήσεων.

Η Gaus έδωσε το παράδειγμα ενός συναδέλφου της ο οποίος είπε σε κάποιον με σύνδρομο Asperger ότι πέθανε η γάτα του και αυτός απλά τον προσπέρασε και προχώρησε. Φυσικά, αυτή η συμπεριφορά φαίνεται αρχικά απίστευτα αναίσθητη. Όμως, “ο άνθρωπος αυτός όντως ενδιαφέρθηκε , αλλά δεν ήξερε τι να πει και πώς να το χειριστεί όλο αυτό”.

5. Μύθος : Δεν έχουν βλεμματική επαφή.

Αλήθεια : Η Gaus εξιστορεί πώς μια φορά ένας ψυχίατρος αναρωτήθηκε αν ο ασθενής του όντως έπασχε από το σύνδρομο Asperger λόγω του ότι τον κοίταζε κατάματα. “Πολλοί πράγματι έχουν βλεμματική επαφή, αλλά ίσως γίνεται με έναν πιο επίπεδο και ασυνήθιστο τρόπο”, μας λέει.

6. Μύθος: Δεν έχουν ενσυναίσθηση.

Αλήθεια: “Η ενσυναίσθηση είναι μια περίπλοκη έννοια”, δηλώνει η Gaus. Κάποιοι ερευνητές έχουν διαχωρίσει την ενσυναίσθηση σε 2 εκφάνσεις: την “γνωστική ενσυναίσθηση” και την “συναισθηματική ενσυναίσθηση”. Οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο Asperger μειονεκτούν στη γνωστική ενσυναίσθηση, αλλά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τη συναισθηματική ενσυναίσθηση, προσθέτει.

Ας πάρουμε το παραπάνω παράδειγμα. Το άτομο με το σύνδρομο Asperger δεν είναι ικανό να συμπεράνει εκείνη τη στιγμή ότι ο συνάδελφος μου είναι πολύ λυπημένος που έχασε τη γάτα του. Μπορεί βέβαια να το συνειδητοποιήσει μετά από ώρες, όταν πια θα έχει επιστρέψει σπίτι, “αλλά όταν μάθει ότι ο άλλος είναι λυπημένος, είναι ικανός να αισθανθεί τη λύπη αυτή χωρίς καμία δυσκολία, ίσως ακόμα και με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι ένας τυπικός άνθρωπος”, λέει η ψυχολόγος. Με άλλα λόγια, “τα άτομα με σύνδρομο Asperger δυσκολεύονται να εκφράσουν την ενσυναίσθηση με έναν συμβατικό τρόπο. Αυτό αποτελεί πρόβλημα επικοινωνίας και όχι ενσυναίσθησης”, συμπληρώνει η Gaus.


Πηγή: psychcentral

Aπόδοση: Ίριδα Παναγιωτοπούλου, Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
1 μήνα πριν

Ευχαριστώ, μ’ έχετε βοηθήσει πολύ να καταλάβω και να πλησιάσω καλύτερα στο μέλλον μαθητές μου με Άσπεργκερ.

Ανώνυμος
1 μήνα πριν

Ευχαριστώ, μ’ έχετε βοηθήσει πολύ να καταλάβω και να πλησιάσω καλύτερα στο μέλλον μαθητές μου με Άσπεργκερ.

Ανώνυμος
1 χρόνο πριν

Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου έδωσες με το κείμενο αυτό. Μια μητέρα που θέλει να καταλάβει τα παιδιά της. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος
1 χρόνο πριν

Ανώνυμος πολύ βοηθητικό Για την κατανοηση

Ανώνυμος
1 χρόνο πριν

Ευχαριστώ πολύ για αυτό το άρθρο και γενικά όσα άρθρα έχουν γραφτεί για το Άσπεργκερ. Νομίζω πραγματικά ότι το έχω αλλά είμαι σχετικά μεγάλη (αρχές 20s) και δεν ξέρω πώς θα με αντιμετώπιζαν λόγω ηλικίας αν πήγαινα σε ειδικό και αν θα μπορούσαν να αξιολογήσουν τόσο καλά όσο αν ήμουν 10.. Επίσης πρέπει να αξιολογούνται οι δάσκαλοι/καθηγητές γιατί οι μισές αναμνήσεις που έχω από το δημοτικό είναι να με στέλνουν από δω και από κει και δεν είναι αυτό το θέμα.. αλλά το ότι όταν άρχισα να το σκέφτομαι μόλις πέρυσι, ήταν σαν να ήθελαν να αποδείξουν πάση θυσία ότι είχα κάποιο πρόβλημα και όχι απλά ένα σύνδρομο. Αμφιβάλλω αν το έκαναν σε τέτοιο βαθμό σε κάποιο άλλο παιδί τότε. Αυτό με έκανε να χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να τους ξαναδώ

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Kai ego exo sindromo aspreger den eime kinoniki neyriazo eykola kai exo emoni me kapious antropous den niotho aytopepithisi.niotho mionektika me ton eayto mou .kai eine ontos San na exo dio eaytous

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου έδωσες με το κείμενο αυτό. Μια μητέρα που θέλει να καταλάβει τα παιδιά της. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Ο Θεος να προστατευει οοολα τα παιδια με καθε ειδους αυτισμο!!!Μακαρι ολοι οι γονεις να βρισκουν την δυναμη και την αγαπη να φροντισουν οπως τους πρεπει ,αυτα τα ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ πλασματα που τους ετυχαν ως δωρα!!!…Μια μητερα με 2 ευλογημενους εφηβους γιους, με συνδρομο Asperger!!!☺

Μόλις διάβασα το άρθρο και είδα το σχόλιο σας. Ο γιος μου έχει Asperger που εντοπίζεται στο κοινωνικό κομμάτι. Δυστυχώς, δεν έχει παρέες και είναι μόνος του. Εννοείται ότι κάνουμε συνεδρίες με ψυχολόγο. Δεν ξέρω για ποιο λόγο σας γράφω, ίσως θέλω να μην στενοχωριεμαι όταν τον βλέπω μόνο του. Όταν βλέπω παιδιά της ηλικίας του, 19 χρονών να κάνουν πράγματα που εμένα ο γιος μου δεν κάνει και μπορεί να μην κάνει ποτέ.

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Τα συγχαρητήρια μου.Ενας μέσος Έλληνας δεν μιλάει με τον τρόπο που μιλάς εσύ.Ο λόγος σου είναι πολύ καλύτερος και ακριβέστερος από πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν Άσπεργκερ.Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ν ενοχληθει κάποιος επειδή δεν έχει συνηθίσει να βλέπει κάτι διαφορετικό.Κοιωνικοποιηθειτε.Δεν έχετε τίποτα λιγότερο από τον υπόλοιπο κόσμο εκεί έξω.Αντιθετως τέτοιοι χαρακτήρες όπως οι δικοί σας,μόνο καλό θα προσέφεραν στην κοινωνία.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Ο Θεος να προστατευει οοολα τα παιδια με καθε ειδους αυτισμο!!!Μακαρι ολοι οι γονεις να βρισκουν την δυναμη και την αγαπη να φροντισουν οπως τους πρεπει ,αυτα τα ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ πλασματα που τους ετυχαν ως δωρα!!!…Μια μητερα με 2 ευλογημενους εφηβους γιους, με συνδρομο Asperger!!!☺

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΣΕΝΑ ΣΩΜΑ, ΠΟΥ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΥΤΟ ΜΕΝΕΙ ΣΤΑΣΙΜΟ. ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΥΧΝΑ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΓΕΡΝΑΕΙ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΟ.
Kάποια πραγματάκια που ίσως βοηθήσουν γονείς με παιδιά που έχουν Άσπεργκερ απλώς μια προσέγγιση γιατί η κάθε περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετική κι να θέλει άλλο τρόπο αντιμετώπισης απλός έχουν όλα έναν σκελετό δόμησης που στηρίζονται κάποιες καταστάσεις. Πρώτα απόλα οι Ασπεργκερ όταν δε ξέρουν τι έχουν κι οι γονείς τους φέρονται σαν να φταίνε για αυτό που έχουν πληγώνονται πολύ. Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται κι να βοηθιούνται πάνω σε αυτό. Έχουν ανάγκη κι αυτή να ξέρουν τι συμβαίνει κι να διδακτουν πως να το διαχειρίζονται για καλο κι τον δυο πλευρών. δεύτερον άτομα με ;ασπεργερ& κι γενικά ότι συνεπάγεται γύρο από αυτό θέλουν έναν άλλον τρόπο prosegishs.me τσακωμούς ψυχολογικό πόλεμο και συνεχώς κατάκριση δε γίνετε douleia.de το λέω αυτό για όλους τους γονείς το λέω για κάποιες periptoseis.de έχουν όλοι υπομονή το καταλαβαίνω μα με λίγη προσπάθεια πιστεύω βρίσκετε λύση.ούτε οι γονείς φταίν ούτε τα παιδιά με αυτές τις δυσκολίες ούτε ο ένας ούτε ο άλλος δε πρέπει να ρίχνει ευθύνες δυσκολεύουν πιο πολύ τα πράγματα έτσι.προσπαθήστε οι μεγαλύτεροι κι πιο έμπειρη να έρθετε κοντά mas.an κερδίσετε την εμπιστοσύνη μας μην μας προδώσετε αυτό μας τσακίζει.φερθείτε όπως μας πρέπει με σεβασμό κι κατανόηση.συνήθως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους διαφορετικούς ανθρώπους με απόρριψη κι apomonosh.de είναι αυτό sosto.de είναι κάτι κολλητικό αυτό που έχουν οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο μην τους κάνετε πέρα.γονείς προσπαθήστε να γίνετε κι εσείς παιδιά θα δείτε το τι γλυκό που είναι να γίνεσαι ξανά παιδί.εμείς οι "ασπεργερ" κρατάμε κάτι πάντα μέσα μας από παιδί.αυτό είναι μη αποδεκτό από την κοινωνία μα τι να γίνει ???τιμή μας και καμάρι μας να είμαστε στην ψυχή μωράκια.τρίτον να ξέρετε γονείς πως σας αγαπάμε κι ας μην το δείχνουμε "ευχολα" δε γουστάρουμε να λέμε πολλά πολλά σαγαπώ κι τέτοια συναισθηματικά μπουκώνουμε κι mperdevomaste.sas αγαπάμε κι σας το δείχνουμε με άλλους τρόπους "προσεχτετο" είναι αλήθεια αυτό.λειτουργούμε κάπως διαφορετικά δε γουστάρουμε πάντα αγκαλιές κολλητιλίκια φιλάκια κι tetia.de αναιρεί αυτό όμως το ότι σας αγαπάμε κι εκτιμούμε όσα έχετε κάνει για εμάς.γονείς καταλάβετε μας μην είστε απογοητευμένοι από μας γιατί δε γινόμαστε όπως ονειρευόσασταν.μπορεί να μην γίνουμε όλοι επιστήμονες όμως μπορεί να είμαστε σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία.αυτό θαρρώ πως είναι πολύ σημαντικό.
μέσα μας υπάρχουν δυο άτομα το ΕΝΑ είναι ΕΝΑ παιδί 15 χρόνον κι και μικρότερο κι το άλλο άτομο είμαστε εμείς στην ηλικία όπου είμαστε 20 30 40 ??? όσο είμαστε.λοιπόν αυτά τα δυο άτομα συγκρούονται μια υπερτερεί το ΕΝΑ μια το άλλο.έτσι φερόμαστε αλλοπρόσαλλα και μας κοιτούν οι γύρο περίεργα.γιατί δε συμβαδίζει πάντα η στάση το ύφος μας με ενός ανθρώπου στην ηλικία που αρμόζει.φερόμαστε αλλοπρόσαλλα και αυτό κάνει τους άλλους να απομακρύνονται.όταν μας μιλούν η κοιτούμε κάτι άσχετο η αυτόν που μας μιλα τον κοιτούμε στο φρύδι στο λαιμό στα χερια όπου δήποτε αλλου όχι τα ματια. κοιτάμε στα ρούχα όπου να είναι ,δε κοιτούμε ματια νιώθουμε άβολα.κοιτάμε αλλα πράγματα,για να βρούμε τα λόγια να μιλήσουμε σε αυτόν που μας milaei.na σκεφτούμε τι θέλουμε να πούμε γιατί μιλάμε μέσα από εικόνες που κάνει το μυαλό μας.θέλουμε συγκέτρωση να γίνει αυτό,αν κοιτούμε τον άλλον στα ματια αποσυντονιζόμαστε τελείωςσε κόσμο όταν μιλάμε έχουμε μια αυθόρμητη συμπεριφορά άχαρη .μπορει να πεταξουμε κοτσανες πολλες φορες όταν το κάνουν είναι μέσα στα πλαίσια του “ασπεργερ” που προκαλεί κάτι τέτοιες αντιδράσεις. είμαστε σέναν δικό μας κόσμο μας αρέσει να βρισκόμαστε εκεί μην μας παίρνετε αγρια από εκεί αυτό μας τραυματίζει.προσπαθήστε να μας πλησιάσετε αντί να κοιτάτε πως να μας βγάλετε από την “μυρβανα” μας.μην θυμωνετε μαζι μας με ωραιο τροπο ηρεμα οτι κανουμε λαθος πιτετο μας .εμείς σκεφτόμαστε με εικόνες πιο πολύ όχι με lexeis.sto μυαλό μας όλα είναι σα ταινία κινηματογραφική.”αλοτε” με καρτούν είτε με φυσικά πρόσωπα παίζουν ταινίες στο μυαλό μας όσα ζούμε η σκεφτόμαστε.επίσης κάποια φαγητά ρούχα κι κάτι λεπτομέρειες μας ενοχλούν.μην μας κρίνετε για το ότι είμαστε αλλου η ότι δε σας αγαπούμε δε το δείχνουμε ότι σας αγαπάμε αλλα το δείχνουμε με άλλους τρόπους.μπλοκάρουμε συναισθηματικά και τότε μπουκώνουμε κι κολλάμε.κάτι ακόμα που φαίνεται παράξενο αυτά που λέτε περπάτημα στις mites και κάτι κωλύματα στο περπάτημα που έχουμε είναι κάτι σα “επαναλαμβομενο” παιχνίδι .κάνουμε κάτι “χαζουλικα” για παιχνίδι.έτσι κολλάμε με κάτι κινήσεις που μας εκφράζουν ,όμως ξενίζουν στους άλλους.είναι πράγματα που σκεφτόμαστε κι οι άλλοι δε πιάνουν κι μας κοροϊδεύουν ,όταν κάνουμε κάτι χαζά ώρες ώρες γονείς εσείς σε εσάς το λέω αυτό “χιχιχιιχι” όταν κάτι αγαπούμε αντικείμενο η μια κατάσταση που μας δίνει χαρά κι δε κινδυνεύουμε από αυτό μην προσπαθείτε να μας αποτρέψετε από αυτό εμείς πιο πολύ θα κολλήσουμε.μην μας κοντράρεται πολύ δε κάνουμε πίσω εμείς σε καλούπια δε κλεινόμαστε.ακόμα κι να το καταφέρετε thane για λίγο μετά πάλι θαμάστε ίδιοι χιχιχί .γονείς λοιπόν και περίγυρος τον ατόμων με “ασπεργερ” ζητάμε κατανόηση κι μια αλλου είδος προσέγγιση.ούτε τον οίκτο ζητάμε ούτε όμως και την απόρριψη σας.δε μας αρεσει η υποκρισια θυμώνουμε όταν αλα λετε κι αλλα κανετε,αυτο μας εξαγριωνει.ζητάμε να μας αγαπάτε όπως είμαστε.μπορεί να μην φαίνεται μα προσπαθούμε να σας plisiasoume.alo αν δε γίνετε να πλησιάζουμε πάντα στα δικά σας στάνταρ .μουτρωνουμε αν μας φερθιτε ασχημα γυριζουμε το κεφαλι αλου.σα παιδια ειμαστε, οτι κανουν τα παιδια ετσι κανουμε κι εμεις.δε μπορούμε να σας ψυχολογισουμε παντα γιατι ειστε περίπλοκοι, την μια ετσι την αλη γιουβετσι.αν βλέπουμε κατι τετεια φευγουμε δε καθόμαστε να το ψάχνουμε πολύ τι θελετε .ένα χασμα στην επαφη ιπαρχει αναμεσα στους νευροτυπικους και τους ασπερεγερ.ότι γουστάρετε να επικοινωνούμε εδώ είμαστε !!φιλική σωστή επικοινωνία το pan de επιβάλουμε τίποτα σε κανέναν, λέμε ότι πιστεύουμε κι νιώθουμε απλά.ότι παραθέτω εδώ είναι απλός κάποιες πληροφορίες να μας γνωρίσετε καλλίτερα γονείς και περίγυρος τον ατόμων με asperger.de θέλω να σας επικρίνω θέλω απλά να σας φέρω στον κόσμο μας ώστε να μας καταλάβετε.οι “ασπεργερ” είναι καλοπροαίρετοι συνήθως αγαπαμε τους γυρο μας δε ενοχλουμε αν δε μας πειραξουν.