PsychologyNow Team

10 Συμβουλές προς το φοιτητή με ΔΕΠΥ

10 Συμβουλές προς το φοιτητή με ΔΕΠΥ

PsychologyNow Team
φοιτητής κοιτάει ψηλά στον ουρανό

Τα φοιτητικά χρόνια είναι πραγματικά μία υπέροχη περίοδος! Ξαφνικά περιβάλλεσαι από καινούριους ανθρώπους, νέες ευκαιρίες κι έχεις μεγαλύτερη ανεξαρτησία, όση δεν είχες ποτέ πριν!


Ωστόσο, η φοιτητική ζωή παρουσιάζει καινούργιες και μοναδικές προκλήσεις ειδικά για έναν φοιτητή με ΔΕΠΥ. Η διαχείριση χρόνου, μαθημάτων, κοινωνικής ζωής και ποικίλων ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, χωρίς την καθημερινή υποστήριξη των γονέων και ενός καλά οργανωμένου σχολικού προγράμματος, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς προκειμένου να «στρώσει» το δρόμο προς την επιτυχία. Οι ακόλουθες 10 συμβουλές αποτελούν μία πολύ καλή αρχή.

1. Συμμετοχή στα μαθήματα. Η παρουσία μετράει, ακόμα κι όταν ο καθηγητής δεν στέκεται πάνω απ’ το κεφάλι σου. Οι «κοπάνες» σου από την τάξη δεν οδηγούν μόνο σε χαμηλότερη βαθμολογία, αλλά δεν εμπνέουν αρκετά τους καθηγητές για να σε βοηθήσουν, όταν το χρειάζεσαι. Να αντιστέκεσαι, λοιπόν, στον πειρασμό να απέχεις από τα μαθήματα, κι αν ακόμη θεωρείς ότι είναι πολύ εύκολα ή βαρετά. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περισσότερες, όταν είσαι παρών!

2. Ρεαλιστικός προγραμματισμός. Αν δεν είσαι πρωινός τύπος, μην εγγράφεσαι σε μάθημα που ξεκινά στις 8 το πρωί! Αν θέλεις να είσαι πετυχημένος, φτιάξε το πρόγραμμα μαθημάτων τις ώρες που είσαι πιο συγκεντρωμένος ή δραστήριος, και έχεις περισσότερες πιθανότητες να είσαι συνεπής στο μάθημα. Πολλοί φοιτητές με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται με το πρωινό ξύπνημα. Αν είσαι ένας από αυτούς, μην εγγράφεσαι σε πρωινά μαθήματα, ακόμα κι αν σου φαίνεται ότι θα είναι «το καλύτερο μάθημα όλου του έτους»! Δεν έχει σημασία πόσο καλό είναι ένα μάθημα, αν δεν είσαι εκεί για να το παρακολουθήσεις!

3. Εργασία πρώτα και μετά το παιχνίδι. Ο χώρος του πανεπιστημίου είναι γεμάτος πειρασμούς που μπορεί να σε αποσπάσουν από το στόχο σου γι αυτό, άλλωστε και οι φοιτητές με ΔΕΠΥ συχνά πρέπει να δουλεύουν ιδιαίτερα σκληρά για να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα. Προγραμμάτισε, λοιπόν, συγκεκριμένους χρόνους μελέτης σε έναν ήσυχο χώρο και μην παρεκκλίνεις του σχεδίου σου. Μετά το πέρας των εργασιών σου, φρόντισε να ανταμείψεις τον εαυτό σου με διασκέδαση και κοινωνικές δραστηριότητες που σε ικανοποιούν. Όμως μάθε τον εαυτό σου να δουλεύει πρώτα και να διασκεδάζει μετά! Αυτό θα σε βοηθήσει να ελαχιστοποιήσεις την αναβλητικότητα σου και θα σου επιτρέψει να απολαμβάνεις το χρόνο σου, χωρίς να νιώθεις άγχος μήπως και μείνεις πίσω στα μαθήματα σου.

4. Να είσαι προνοητικός. Βρες υποστήριξη εγκαίρως, πριν ξεσπάσει η κρίση. Όλα τα πανεπιστήμια έχουν τη δέουσα υποδομή που διατίθεται στους φοιτητές με ΔΕΠΥ, προκειμένου να πετύχουν στο έργο τους. Επικοινώνησε με την Υπηρεσία Υποστήριξης Σπουδών, πριν πας στο πανεπιστήμιο και μάθε ποια αποδεικτικά στοιχεία χρειάζονται για τη διάγνωση της ΔΕΠΥ και ποιες υπηρεσίες σου προσφέρονται. Αν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου διαπιστώσεις ότι δυσκολεύεσαι να περάσεις τα μαθήματα, επικοινώνησε με την Υπηρεσία Υποστήριξης και τους καθηγητές σου το συντομότερο δυνατόν (μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή, πριν τις εξετάσεις!), για να σου παρέχουν τη βοήθεια που χρειάζεσαι. Όσο πλησιάζει το τέλος του εξαμήνου, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί κανείς να κάνει για να σε βοηθήσει. Αν, όμως ενεργήσεις έγκαιρα, πολλά μπορεί να γίνουν για να βοηθηθείς και να βρεις ξανά το «ρυθμό» σου.

5. Χρησιμοποίησε ημερολόγιο. Η καταγραφή του χρόνου, των εργασιών, των εξετάσεων, καθώς και των κοινωνικών δραστηριοτήτων δεν είναι εύκολη δουλειά, ούτε συμβαίνει αυτόματα (από μόνη της). Οι φοιτητές με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται να σχεδιάσουν πλάνο εργασιών και να θυμούνται προθεσμίες παραδόσεων. Μπορείς να αποφύγεις να ξεχάσεις σημαντικές ημερομηνίες, και προθεσμίες αν χρησιμοποιήσεις ημερολόγιο. Σε κάθε πρόγραμμα σπουδών υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι ημερομηνίες και οι ώρες, οι μέρες παραδόσεων και εξετάσεων. Πρόσθεσέ τες, λοιπόν, στο ημερολόγιό σου, αμέσως, μόλις πάρεις στα χέρια σου ένα νέο πρόγραμμα σπουδών. Η χρήση ηλεκτρονικού ημερολογίου μπορεί, επίσης να είναι χρήσιμη: ρύθμισέ το ώστε να σου στέλνει e-mail ή υπενθυμίσεις λίγες μέρες και ώρες πριν την κρίσιμη ημερομηνία.

6. Σκέψου πριν πιείς. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλά πανεπιστήμια. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι καλή για κανέναν, το ξέρουμε αυτό. Όμως, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ βιώνουν περισσότερες αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν ΔΕΠΥ. Η καλύτερη επιλογή είναι να αποφεύγεις το αλκοόλ, ΤΕΛΕΙΩΣ. Μείνε μακριά από καταστάσεις που ενθαρρύνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και απόφυγε τη συμμετοχή σε παρέες ή συλλόγους που η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους. Αν, παρόλα αυτά, αποφασίσεις να πιείς και διαπιστώσεις ότι το αλκοόλ προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις σου, στα μαθήματα, ή στην υγεία σου, ζήτησε αμέσως βοήθεια, επικοινωνώντας με την Υπηρεσία Υγείας του πανεπιστημίου, ή όποια άλλη σχετική κρατική δομή διατίθεται.

7. Συμμετοχή σε μια φοιτητική λέσχη: Με τόσους πολλούς φοιτητές στο πανεπιστήμιο, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις τη θέση σου σε μια παρέα. Βρες μια ομαδική δραστηριότητα ή κάποιο σύλλογο (π.χ. ορειβασίας) που σου ταιριάζει. Εκεί θα γνωρίσεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα με εσένα. Πριν το καταλάβεις θα έχεις κάνει κάποιους καλούς φίλους και το ημερολόγιό σου θα είναι γεμάτο με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπου το αλκοόλ δε θα είναι απαραίτητο!

8. Ύπνος: Προγραμμάτισε τις ώρες ύπνου που σου ταιριάζουν και ακολούθησε το πιστά. Όλοι χρειάζονται έναν καλό ύπνο, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικός για τα άτομα με ΔΕΠΥ. Η έλλειψη ύπνου ενισχύει την διάσπαση προσοχής και μπορεί να σε οδηγήσει να πάρεις παρορμητικές αποφάσεις που θα μετανιώσεις αργότερα! Στόχευσε σε έναν 8ωρο ύπνο και μείνε συνεπής σε αυτό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κοιμάσαι από τις 02:00 έως τις 10:00 το πρωί.

9. Σταθερή φαρμακευτική αγωγή: Να είσαι συνεπής με τη φαρμακευτική αγωγή που σου χορήγησε ο γιατρός σου. Μην παραλείπεις δόσεις, και μην χρησιμοποιείς την αγωγή για «τόνωση» της τελευταίας στιγμής πριν την εξεταστική. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο να χρησιμοποιείς το φάρμακο για άλλο λόγο από αυτόν που σου χορηγήθηκε, αλλά η πρακτική αυτή θα διαταράξει τον ύπνο σου και θα δυσκολέψει την αυτοσυγκέντρωσή σου μακροπρόθεσμα. Αν η αγωγή σου φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου πια ως φοιτητή, συμβουλεύσου άμεσα τον γιατρό σου.

10. Κράτησε επαφή με τους γονείς σου: Μπορεί να είσαι στο πανεπιστήμιο πια και να ενηλικιώνεσαι, όμως η οικογένεια σου μπορεί να αποτελέσει ακόμη μία θαυμάσια πηγή υποστήριξης. Το να περιβάλλεσαι από καινούριους ανθρώπους και νέες προσδοκίες μπορεί να σε αποπροσανατολίζει κάποιες φορές! Μία απλή συζήτηση με τους γονείς σου σχετικά με το τί κάνεις πραγματικά και πώς τα πας μπορεί να σε βοηθήσει να μείνεις «γειωμένος» στην πραγματικότητα. Όλοι χρειαζόμαστε ηθική υποστήριξη και ποτέ δεν είσαι τόσο μεγάλος για να μην ωφεληθείς από την «άνευ όρων» αγάπη των γονιών σου! Κράτησε, λοιπόν, συχνή επαφή με τους γονείς σου. Κι αν χρειαστείς βοήθεια, απλώς ζήτησέ τη, δε θα σου την αρνηθούν.


Πηγή: ADHD Hellas

Ετικέτες: ΔΕΠΥ, φοιτητής
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...