PsychologyNow Team

Η κατανάλωση αναψυκτικών στην εγκυμοσύνη μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση ΔΕΠ-Υ στο παιδί

Η κατανάλωση αναψυκτικών στην εγκυμοσύνη μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση ΔΕΠ-Υ στο παιδί

PsychologyNow Team
έγκυος γυναίκα που καταναλώνει αναψυκτικά μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση ΔΕΠ-Υ στο παιδί
Image credit: Neal E. Johnson / unsplash.com

Η καθημερινή κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών με γλυκαντικές ουσίες από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους συσχετίστηκε με μια αύξηση στα συμπτώματα ΔΕΠΥ μεταξύ των παιδιών στην ηλικία των οκτώ ετών.


Νορβηγοί, Σουηδοί και Ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν μια μεγάλη στατιστική ομάδα με βάση τον νορβηγικό πληθυσμό, ανέφεραν ότι η καθημερινή κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών με γλυκαντικές ουσίες από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους συσχετίστηκε με μια αύξηση στα συμπτώματα ΔΕΠΥ μεταξύ των παιδιών στην ηλικία των οκτώ ετών.

Το μέγεθος των συσχετισμών στη μελέτη ήταν αδύναμο, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά παίζουν μόνο έναν μικρό ρόλο στην αιτιολογία της ΔΕΠΥ. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα γύρω από τους αιτιώδεις παράγοντες, καθώς τα ανθρακούχα αναψυκτικά ανήκουν στις Κοινές Ευπάθειες και Εκθέσεις, και ακόμα και μια μικρή μείωση του κινδύνου μπορεί να είναι σημαντική για τα συμπτώματα ΔΕΠΥ των παιδιών σε επίπεδο πληθυσμού.

Η ΔΕΠΥ είναι μια σύνθετη, πολυπαραγοντική διαταραχή, στην ανάπτυξη της οποίας συμβάλλουν και τα γονίδια και το περιβάλλον. Ωστόσο, η ακριβής αιτία της διαταραχής είναι ακόμη απροσδιόριστη.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από τη Νορβηγική Μελέτη Μητέρας, Πατέρα και Παιδιού (MoBa) και το Ιατρικό Μητρώο Γεννήσεων της Νορβηγίας. Η MoBa είναι μια μεγάλη μελέτη εγκυμοσύνης που πραγματοποιήθηκε από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Οι συμμετέχουσες συγκεντρώθηκαν από όλη τη Νορβηγία την περίοδο 1999-2008.

Οι γυναίκες που δέχτηκαν να συμμετάσχουν απάντησαν σε τρία ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τα οποία το δεύτερο ήταν ένα ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών, και ολοκλήρωσαν στη μέση της εγκυμοσύνης.


Διαβάστε σχετικά: Οι μεγαλύτεροι μύθοι για τη ΔΕΠΥ


Μετά τον τοκετό, τα ερωτηματολόγια προωθήθηκαν στην οικογένεια, όταν το παιδί ήταν έξι μηνών, 18 μηνών, και στα τρία, πέντε, επτά και οκτώ έτη. Υπάρχουν και επιπλέον ερωτηματολόγια, για όταν το παιδί είναι έφηβος. Η στατιστική ομάδα τώρα περιλαμβάνει 114.500 παιδιά, 95.200 μητέρες and 75.200 πατέρες.

Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελούνταν από 39.870 ζεύγη μητέρας-παιδιού. Οι μητέρες απάντησαν στο ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφών και σε ένα ερωτηματολόγιο όταν το παιδί ήταν οκτώ χρονών.

Η έκθεση ορίστηκε ως η μητρική κατανάλωση (καθημερινές μερίδες) γλυκών ανθρακούχων αναψυκτικών, χωρίς να χρησιμοποιείται μια ημερήσια κατανάλωση ως αναφορά. Το αποτέλεσμα στη μελέτη ήταν συμπτώματα ΔΕΠΥ στα παιδιά, που αξιολογήθηκαν ως μια συνεχής προτυποποιημένη βαθμολογία ΔΕΠΥ και ως ένα δυαδικό αποτέλεσμα έξι ή περισσότερων συμπτωμάτων έναντι πέντε ή λιγότερων συμπτωμάτων.

Οι συγγραφείς της μελέτης έκαναν προσαρμογές για πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις συσχετίσεις, όπως το εκπαιδευτικό επίπεδο της μητέρας, ο δείκτης μάζας σώματος της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη, συμπτώματα ΔΕΠΥ της μητέρας, άλλα συστατικά της μητρικής διατροφής, η ηλικία της μητέρας στον τοκετό, έτος και εποχή γέννησης.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης και δεν είναι δυνατόν να καταλήξει με σιγουριά σε συμπεράσματα σχετικά με την αιτιότητα. Από την άλλη μεριά, ο διαχρονικός σχεδιασμός της, ενισχύει τα αποτελέσματα και την ερμηνεία τους. Ενώ η μελέτη υποδηλώνει ότι η καθημερινή μητρική κατανάλωση γλυκών ανθρακούχων αναψυκτικών μπορεί να συνδέεται με μια μικρή αύξηση στα συμπτώματα ΔΕΠΥ στα παιδιά οκτώ ετών, χρειάζεται περισσότερη έρευνα, για να εξετάσει αυτή τη συσχέτιση.


Ism Tsox
Έρευνα: Liv Grimstvedt Kvalvik et al, Association of sweetened carbonated beverage consumption during pregnancy and ADHD symptoms in the offspring: a study from the Norwegian Mother, Father and Child Cohort Study (MoBa), European Journal of Nutrition (2022).

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια - επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...