psychologist-banner-2
banner2
thumb

Τρίτη ηλικία: Φροντίδα μακριά από τα αστικά κέντρα

- Ψυχικές Διαταραχές
27 Δεκεμβρίου 2022

Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης εστιάζει σε παθήσεις που σχετίζονται με τη μνήμη, αλλά και την ψυχική υγεία.


Η τρίτη ηλικία δεν βιώνεται παντού με τον ίδιο τρόπο. Σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, κάποιες από αυτές δυσπρόσιτες, μακριά από τα αστικά κέντρα, τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες, το γήρας μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερα δύσκολη, σχεδόν παραλυτική ανθρώπινη κατάσταση.

Την αντιστροφή αυτής της εικόνας και την αντιμετώπιση των αναγκών των ηλικιωμένων, όπου αυτοί κι αν βρίσκονται, έχει στόχο το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (ΟΠΨΥ), που υλοποιείται με ευθύνη της Α΄ Ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τα ιατρεία Ψυχογηριατρικής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής κλινικής Πατρών και Αλεξανδρούπολης και επτά συνεργαζόμενα κέντρα υγείας σε Κυκλάδες (Ανδρος, Τήνος, Σύρος), Αχαΐα (Χαλανδρίτσα, Ερυμάνθια, Καλάβρυτα) και Θράκη (Ξάνθη, Σουφλί) και με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας.

«Πάρα πολλοί ηλικιωμένοι που έχουν άνοια ή που υποφέρουν από κατάθλιψη δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες», λέει ο Αντώνης Πολίτης, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α΄ Ψυχιατρική κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, υπεύθυνος της Μονάδας Ψυχογηριατρικής και επίκουρος καθηγητής στην Ψυχιατρική κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, εκτός του ότι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ζουν μόνοι, αποτέλεσμα της λεγόμενης δημογραφικής κατάρρευσης. Δεν έχουμε μόνο αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων, αλλά και μείωση των ανθρώπων που τους φροντίζουν, με αποτέλεσμα τα προβλήματα υγείας να αυξάνονται».

Με την εφαρμογή καινοτόμων προτύπων φροντίδας, το πρόγραμμα που «τρέχει» ήδη εδώ και 4 μήνες εστιάζει στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη μνήμη, αλλά και την ψυχική υγεία –όπως το άγχος και η κατάθλιψη– των ηλικιωμένων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Το ΟΠΨΥ αποτελεί αναβάθμιση και επέκταση και σε άλλες περιοχές του προγράμματος, που υλοποιείται εδώ και χρόνια από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Νοσοκομείο της Ανδρου. «Εχουμε ξεκινήσει μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση στην οποία οι μεγάλες ψυχογηριατρικές κλινικές υιοθετούν κέντρα υγείας της περιφέρειας». Κεντρικός πυρήνας είναι η ψυχογηριατρική ομάδα, που στελεχώνεται από ψυχίατρο της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εξειδικευμένο σε προβλήματα ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων και συντονιστή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιατρό, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο ή νοσηλευτή).

Μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 400 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Σημειώνεται ότι 59,2% των προσερχομένων με αιτιάσεις δεν είχαν επισκεφθεί ειδικό και δεν είχαν διαγνωσθεί, 19% ζουν μόνοι, 45% παραπονιούνται για καταθλιπτική συμπτωματολογία και 64% για αγχώδη. Ταυτόχρονα, το 61% των ωφελουμένων έχει δυσκολία με τη μνήμη του, ενώ μόλις το 5% είχε διαγνωσθεί με άνοια.

Τέλος, υψηλά ποσοστά αγγειακών προβλημάτων υγείας καταγράφονται στον πληθυσμό των ωφελουμένων, ιδιαίτερα αρτηριακής υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακής νόσου. Η χρήση των υπηρεσιών ΟΠΨΥ οδήγησε σε σημαντική μείωση της απόστασης και του χρόνου που δαπανώνται για ταξίδια που διανύουν ετησίως οι ηλικιωμένοι για να επισκεφθούν υπηρεσίες, σε αύξηση των επισκέψεων προς όφελος των χρηστών και μεγαλύτερη παραμονή στο σπίτι.

Πιλοτικές υπηρεσίες

«Το πρόγραμμα ανέδειξε το μείζον πρόβλημα υποαναγνώρισης της άνοιας και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων και με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δημιούργησε πιλοτικές υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που μπορούν να προσφέρουν έγκαιρη αναγνώριση, πρώιμη διάγνωση και ολοκληρωμένη θεραπεία, ενώ δημιούργησε ένα δίκτυο συνεργασίας πρωτοβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης με παρεχόμενες υπηρεσίες που καλύπτουν κενά στο σύστημα υπηρεσιών υγείας», καταλήγει ο κ. Πολίτης.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την Καθημερινή

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια