PsychologyNow Team

Τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα

Τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα

PsychologyNow Team
Τεχνητή νοημοσύνη προέβλεψε την νόσο Αλτσχάιμερ της ηλικιωμένης γυναίκας
Image credit: Steven HWG / unsplash.com

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο έως και επτά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.


Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες των εταιρειών ΙΒΜ και Pfizer, εντοπίζει την αφανή εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, με ποσοστό επιτυχίας 70%.

Τη διάγνωση την πετυχαίνει αναλύοντας δείγματα φωνής από ανθρώπους που καλούνται να περιγράψουν τι βλέπουν σε ένα σκίτσο και μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση της νόσου ακόμα και επτά χρόνια πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Το σύστημα χρησιμοποιεί αλγορίθμους επεξεργασίας της γλώσσας προκειμένου να αναλύσει μικρά αποσπάσματα από την ομιλία ανθρώπων, που υποβλήθηκαν σε ένα κοινό γνωστικό τεστ, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη διάγνωση της άνοιας.

Το συγκεκριμένο σύστημα καταφέρνει να εντοπίσει πιθανά γραμματικά και συντακτικά λάθη στην ομιλία, τα οποία υποδηλώνουν αρχόμενη άνοια.


Διαβάστε σχετικά: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την άνοια


Οι επιστήμονες, που πραγματοποίησαν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet eClinicalMedicine, χρησιμοποίησαν δείγματα φωνής από άτομα που συμμετείχαν στη μακρόχρονη αμερικανική μελέτη του Φράμινγκχαμ, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί περίπου 5.000 ανθρώπους και τις οικογένειές τους από το 1948.

Το «έξυπνο» σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανέλυσε φωνές ανθρώπων όταν ήταν 65 χρονών και προέβλεψε ποιοι αργότερα (μέχρι τα 85) θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ, κάτι που ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί, καθώς υπήρχαν τα σχετικά στοιχεία σε βάθος χρόνου.

Το βασικό εύρημα είναι ότι επτά χρόνια πριν την κλινική διάγνωση μπορούμε να πούμε με ακρίβεια 70% ότι κάποιοι άνθρωποι θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Ακόμη κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις την πορεία της νόσου, μπορείς να προετοιμαστείς και να ρυθμίσεις τη ζωή σου καλύτερα, επισήμανε ο αντιπρόεδρος ερευνών της IBM Research, Ατζάι Ρογιούρου.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ, πρόκειται για μια ενθαρρυντική έρευνα, καθώς η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας είναι ζωτική για την ποιότητα ζωής με τη νόσο, καθώς, δυστυχώς, συχνά καθυστερεί η πρόσβαση των ανθρώπων με άνοια στην κατάλληλη θεραπεία, υποστήριξη και καθοδήγηση. Οι υπάρχουσες θεραπείες είναι τόσο αποτελεσματικότερες, όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι τις ξεκινούν, ενώ και οι δυνητικές νέες θεραπείες θα είναι επίσης πιο αποτελεσματικές στα πρώτα στάδια της νόσου ή προτού καν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Όπως είπε και η Φιόνα Κάραγκερ, διευθύντρια ερευνών της Εταιρείας Αλτσχάιμερ, η νέα έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να έχουμε πολύ πιο έγκαιρες και ακριβείς διαγνώσεις, αν και πρέπει να δούμε αυτές τις μεθόδους να δοκιμάζονται περαιτέρω σε μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες ομάδες ανθρώπων. Πάντως, χρειαζόμαστε απελπισμένα περισσότερη έρευνα αυτού του είδους, δεδομένου ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί εγκεφαλικές αλλαγές έως 15 χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα.


Έρευνα: Linguistic markers predict onset of Alzheimer's disease

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.ieidiseis.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...