PsychologyNow Team

Νέα προσέγγιση στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον μέσω δημιουργίας «έξυπνων» κυττάρων

Νέα προσέγγιση στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον μέσω δημιουργίας «έξυπνων» κυττάρων

PsychologyNow Team
εικόνα με νευρώνες και εγκέφαλο

Eπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, έχουν δημιουργήσει «έξυπνα» κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγουν και προσφέρουν μια θεραπευτική πρωτεΐνη στον εγκέφαλο, ως μια πιθανή θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον, ενώ διδάσκουν, επίσης, τους νευρώνες πως να αρχίζουν να φτιάχνουν την πρωτεΐνη για τον εαυτό τους.


Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά, λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται «μακροφάγα» για να παράγουν το νευρογλοιακό κυτταρικό νευροτροφικό παράγοντα (GDNF) και να το παραδίδουν στον εγκέφαλο. Τα νευρογλοιακά κύτταρα παρέχουν υποστήριξη και προστασία στα νευρικά κύτταρα σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλο και το GDNF μπορεί να θεραπεύσει και να τονώσει την ανάπτυξη των κατεστραμμένων νευρώνων.

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν θεραπείες που να μπορούν να σταματήσουν ή να αναστρέψουν την πορεία της νόσου Πάρκινσον. Υπάρχουν μόνο θεραπείες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπως η αντικατάσταση της ντοπαμίνης», δήλωσαν οι ερευνητές. «Ωστόσο, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση του νευροτροφικού παράγοντα στον εγκέφαλο, όχι μόνο ενισχύει την επιβίωση των νευρώνων, αλλά επίσης αναστρέφει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον».

Σε συνδυασμό με τη χορήγηση του GDNF, τα τροποποιημένα μακροφάγα μπορούν να «διδάξουν» τους νευρώνες να φτιάχνουν την πρωτεΐνη για τον εαυτό τους, παραδίδοντάς τους τόσο τα εργαλεία όσο και τις απαραίτητες οδηγίες: DNA, αγγελιαφόρο RNA και μεταγραφικό παράγοντα.

«Η επιτυχής μετάδοση της θεραπείας στον εγκέφαλο είναι το κλειδί για την επιτυχία της θεραπείας με το GDNF», συμπληρώνουν οι ερευνητές. Χρησιμοποιώντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αποφεύγονται οι φυσικές άμυνες του οργανισμού. Τα τροποποιημένα μακροφάγα είναι επίσης σε θέση να διεισδύσουν στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, κάτι που τα περισσότερα φάρμακα δεν μπορούν να κάνουν.

Τα επαναπρογραμματιζόμενα κύτταρα ταξιδεύουν στον εγκέφαλο και παράγουν μικροσκοπικές φυσαλίδες που ονομάζονται εξωσώματα οι οποίες περιέχουν GDNF. Τα κύτταρα απελευθερώνουν τα εξωσώματα, τα οποία στη συνέχεια είναι σε θέση να παραδώσουν τις πρωτεΐνες σε νευρώνες στον εγκέφαλο. Η εργασία αυτή περιγράφεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε online από την PLOS ONE.

«Διδάσκοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να φτιάχνουν αυτή την προστατευτική πρωτεΐνη, αξιοποιούμε τα φυσικά συστήματα του σώματος για την καταπολέμηση των εκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι η νόσος Πάρκινσον», δήλωσαν οι επικεφαλείς της έρευνας.

Το Κέντρο Βιοτεχνολογίας της Βόρειας Καρολίνας απένειμε $50,000 στην φαρμακευτική σχολή ως επιχορήγηση για Τεχνολογική Ενίσχυση για να βοηθήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής σε μια βιώσιμη θεραπεία που μπορεί να νομιμοποιηθεί και να εμπορευματοποιηθεί.

«Αυτό το βραβείο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την περαιτέρω επιτυχή εμπορική εκμετάλλευση των πολύ συναρπαστικών τεχνολογικών κυττάρων μας», δήλωσε ο Alexander Kabanov, διευθυντής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και πολύ σύντομα πιστεύω ότι αυτές τις ανακαλύψεις θα είναι στη πρώτη γραμμή της επιστήμης και σε σύντομο χρονικό διάστημα προς την κλινική πρακτική».


Πηγή: sciencedaily.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...