PsychologyNow Team

Η άνοια σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών

Η άνοια σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών

PsychologyNow Team

Ακόμη μία έρευνα που εντοπίζει προληπτικούς παράγοντες που σχετίζονται με την άνοια.


Τόσο τα γλυκά όσο και τα ποτά «δίαιτας» που περιλαμβάνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, συνδέονται με την άνοια βάσει δύο νέων μελετών.

Οι άνθρωποι που πίνουν ποτά που περιέχουν ζάχαρη, τείνουν να έχουν φτωχότερες αναμνήσεις, μικρότερο εγκέφαλο και μικρότερο ιππόκαμπο (μια περιοχή ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη). Τα αναψυκτικά διαίτης, όμως, δεν φαίνονται πολύ ασφαλέστερα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν κανένα.

Και οι δύο μελέτες δείχνουν συσχετίσεις, οπότε δεν αποδεικνύεται αιτία και αποτέλεσμα.

Η καθηγήτρια Sudha Seshadri, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε:

«Αυτές οι μελέτες δεν είναι τελικές, αλλά παρουσιάζουν ισχυρά δεδομένα και μια πολύ ισχυρή σύνδεση. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει μεγάλο όφελος από την πόση ζαχαρωδών ποτών και η υποκατάσταση της ζάχαρης με τεχνητά γλυκαντικά δεν φαίνεται να βοηθά. Ίσως το νερό που όλοι γνωρίζουμε είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε να πίνουμε».

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί από καιρό με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Η επίδρασή της στον εγκέφαλο είναι ακόμη άγνωστη (αν και δεν είναι πολλές οι πιθανότητες να είναι καλή για εμάς).

Η έκπληξη φαίνεται περισσότερο στη συσχέτιση μεταξύ των αναψυκτικών διαίτης και της άνοιας. Οι ερευνητές προτείνουν ότι θα μπορούσε να ευθύνεται από τα τεχνητά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται.

 

Η ζάχαρη είναι τοξική στον εγκέφαλο

Αυτή σίγουρα δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την πρόσληψη ζάχαρης με την άνοια.

Μια πρόσφατη μελέτη συνδέει την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης με τη νόσο του Alzheimer. Η μελέτη υποστηρίζει ότι η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης (ζάχαρης) στη διατροφή, βλάπτει ένα ζωτικό ένζυμο που βοηθά στην καταπολέμηση των πρώιμων σταδίων της νόσου του Alzheimer.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν επίσης συνδεθεί με προβλήματα μνήμης.

Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη πιστεύουν ότι η ζάχαρη θα μπορούσε να έχει μια «τοξική» επίδραση στον εγκέφαλο.

Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά “Stroke” και “Alzheimer's & Dementia” (Pase et al., 2017, Pase et al., 2017).


Πηγή: spring.org.uk

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

* Η απόδοση αυτού του άρθρου στα ελληνικά απαιτεί πολύ προσπάθεια και δεν επιθυμούμε να το αναδημοσιεύετε χωρίς την άδειά μας. Αν θέλετε να το αναδημοσιεύσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...