PsychologyNow Team

Τα κύτταρα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ

Τα κύτταρα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ

PsychologyNow Team
επιστήμονας αναζητά τα κύτταρα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ
Image credit:  National Cancer Institute / unsplash.com

Νέα έρευνα εντόπισε μια μικρή ομάδα κυττάρων στον εγκέφαλο που μπορεί να βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς ξεκινά η νόσος του Αλτσχάιμερ και πώς να επιβραδύνουμε την εξέλιξή της.


Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα για τη θεραπεία της ασθένειας, εστιάζοντας σε αυτή τη σημαντική ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ εξελίσσεται στη διάρκεια δεκαετιών, αλλά ακόμα υπάρχει έλλειψη στην κατανόηση των γεγονότων που συμβαίνουν στα αρχικά στάδια, εξηγεί ο Δρ Ντιέγκο Γκόμεζ-Νίκολα από το Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον.

Οι ερευνητές είχαν ήδη ανακαλύψει ότι τα μικρογλοία, τα κύρια ανοσοποιητικά κύτταρα του εγκεφάλου, είναι τα πρώτα που αντιδρούν στη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές, η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη άνοιας.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports, η ομάδα ερεύνησε αν η συνεχής αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μικρογλοία και στο αμυλοειδές θα επέφερε μακροχρόνιες αλλαγές στα μικρογλοία, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου.


Διαβάστε σχετικά: Άνοια - Νόσος Alzheimer: Όταν χάνονται οι λέξεις


Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι τα μικρογλοία αντιδρούν στο τοξικό αμυλοειδές με πολλαπλασιασμό, καθώς ως ανοσοποιητικά κύτταρα προσπαθούν να περιορίσουν μια ξένη πρωτεΐνη. Ωστόσο, τώρα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες αυτού του πολλαπλασιασμού στα κύτταρα και την επίδραση στην εξέλιξη της νόσου, εξηγεί ο Δρ Ντιέγκο Γκόμεζ-Νίκολα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι διακόπτοντας τον πολλαπλασιασμό των μικρογλοίων σε ποντίκια, μπορούσαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό εμφάνισης της γήρανσης, κάτι που με τη σειρά του μείωνε το επίπεδο του τοξικού αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Η έρευνα εντόπισε ένα μικρό σύνολο μικρογλοίων που έχουν σημαντική επίδραση στον ρυθμό που εξελίσσεται η νόσος του Αλτχάιμερ. Τα ευρήματα, πέρα από τις πληροφορίες που παρέχουν στους επιστήμονες για την έναρξη της νόσου, θα βοηθήσουν τη μελλοντική έρευνα και τις προσπάθειες δημιουργίας φαρμάκων να στοχεύσουν συγκεκριμένα αυτά τα κύτταρα, και θα επισπεύσουν την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας, δήλωσε ο Δρ Ντιέγκο Γκόμεζ-Νίκολα.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...